Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

13 zábavných způsobů, jak s dětmi proniknout do tajů přírody a ekologie

Ačkoliv den Země už byl, ano i my nestíháme🙂 tak stále pro vás máme několik tipů, jak si s dětmi hrát v přírodě tak, aby se o ní a jejích kouzlech něco přiučily. Posbíraly jsme tipy z různých zdrojů či vlastní domácnosti a rády se s vámi o ně podělíme. Co vy? Která aktivita láká vás?
 
  1. Vyrobte si vlastní papír. Je překvapivě snadné dát „odpadu“ nový život! Výroba domácího papíru poskytuje praktický příklad toho, jak můžeme pomoci zachránit životní prostředí, strom po stromu.
  2. Vyrobte látkovou tašku. Vy a vaše rodina můžete pomoci omezit používání jednorázových plastů, které mohou být škodlivé pro přírodu! Co takhle s dítětem vyrobit opakovaně použitelnou látkovou tašku na další nákup nebo na sbírání pokladů při dalším dobrodružství v přírodě.
  3. Postavte si doma terárko. Přineste si kousek přírody dovnitř! Vy a vaše dítě si můžete vytvořit samostatně fungující terárko. Terárko je jakýsi mikrosvět: vlhkost se vypařuje, pak se zkondenzuje a kape zpět dolů (jako déšť) v uzavřené skleněné nádobě.
  4. Nakrmte ptáky. S běžnými věcmi z domácnosti si můžete s dětmi vyrobit krmítko, o kterém budou ptáci jen štěbetat! Když budete tvořit, zeptejte se svého dítěte, jaké ptáky viděly ve vašem okolí. Jakou mají barvu? Jaké zvuky vydávají?
  5. Začněte kompostovat! Co se stane s hromadou starého listí venku, když přidáte trochu času, možná nějaké žížalky a pořádnou dávku vlhkosti? Oslavte Den Země tím, že vytvoříte perfektní půdu pro zahradu.
  6. Vytvořte si přírodní deník. Pozorování divoké přírody je skvělý způsob, jak děti naučit trpělivosti a rozvíjet schopnost všímat si detailů. Deník pozorování zvířat je úžasný způsob, jak si zaznamenat úžasná zvířata, která pozorujete, kde žijete, a sdílet tyto pozorování s ostatními.
  7. Připravit, pozor, růst! Dozvíte se základy botaniky a růstu rostlin tím, že s vaším dítětem vypěstujete jednoduchou bylinkovou zahrádku. Potom si prolistujte knihy plné semen a díky tomu prozkoumejte přírodu.

  8. Navštivte parky z domova. Národní parky jsou jedním ze způsobů, jak zachovat a chránit přírodní i lidské krásy země. A nejlepší zpráva? Nemusíte opustit svůj obývací pokoj, abyste prozkoumali národní parky! Přečtěte si, jak vznikly zajímavá místa České Republiky, koukněte na zajímavá videa nebo si udělejte referát o místě, kam chcete jet na dovolenou!
  9. Zkuste si zahrát přírodní bingo! Podněcujte zvědavost svého dítěte tím, že společně vytvoříte hru přírodního binga, kterou si můžete vzít ven a procvičovat pozorování a průzkum.
  10. Podívejte se na věci zblízka. Můžete si vyrobit vlastní lupu z plastové láhve! Pomozte svému malému vědci lépe se podívat na svět kolem nich touto zábavnou aktivitou.
  11. Vydejte se na dobrodružství. Našly jsme sedm jednoduchých triků, které promění rodinnou procházku přírodou v příjemné dobrodružství pro každého. Většinou přesně takto postupujeme a světe div se, všichni ujdou i velkou vzdálenost!
    1. Začněte hrou: Motivujte rodinu jednoduchými hrami, jako jsou hledání předmětů nebo pozorování stezek.
    2. Nechte se vést přírodou: Využijte přírodní prvky jako klády a kameny k vytvoření překážkové dráhy.
    3. Využijte smysly: Podporujte smyslové zážitky, jako je poslech zvuků přírody nebo hmatové vnímání různých textur.
    4. Zařaďte trochu vědy: Pozorujte a sbírejte přírodní předměty a zkoumejte je.
    5. Udělejte si přestávku: Využijte pauzy na svačinu, hovory a hry jako honěná nebo schovávaná.
    6. Nechte si některé aktivity na cestu zpět: Hrajte hry na schovku, na babu nebo na kapitány, které znovu probudí energii.
    7. Udělejte z toho zvyk: Po návratu domů reflektujte procházku a plánujte budoucí výlety.
  12. Hrajte si s puzzle. Dokončete naučné puzzle, abyste prozkoumali části rostlin. Rozhýbejte dětské mozečky tím, že se jich zeptáte například, Jaké části má rostlina? Jaké části má strom? Co je tohle za zemi?
  13. Naučte se o ekosystémech tím, že zasadíte semínko. Nemusíte mít velkou zahradu (ani žádnou zahradu), abyste se dozvěděli základy zahradničení. Semena potřebují k růstu jen tři věci: světlo, jídlo a vodu. V malém květináči nebo plastovém kelímku pomozte svému dítěti zasadit několik semínek trávy, fazolí nebo květin. Určitě se společně naučíte něčemu novému

odebírání newsletteru