Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak grilovat bezpečně a zdravě

Grilování k létu neodmyslitelně patří. Stejně jako slunce, zmrzlina a koupání. Grilovačky jsou v letních měsících oblíbené. Taky aby ne! Spojují totiž kulinářské zážitky, odpočinek a setkávání s přáteli.

Z hlediska výživy bohužel ale nepatří k nejzdravějším úpravám, mimo jiné z důvodu vzniku škodlivých karcinogenních látek.

Čemu tedy věnovat pozornost a jak z grilování udělat zdravější záležitost? Lhostejný není výběr grilu, způsob marinování, výběr potravin na gril nebo hygiena. Pojďte se s námi začíst do jednotlivých tipů.

grilování

1. Na výběru grilu záleží!

Z hlediska zdravého stravování jsou bezpečnější grily lávové, elektrické, plynové nebo kontaktní. Hlavním benefitem je fakt, že potraviny nepřichází do přímého kontaktu s ohněm. 

Pokud budete grilovat na ohni, je na místě použít speciální misky nebo sáčky. Ty sníží riziko odkapávání tuku na rozžhavené uhlíky. Právě tehdy totiž vznikají škodlivé látky.

Snažte se také zkrátit délku přípravy: maso nakrájejte na menší kousky, nebo z něj připravte špízy. Obracejte raději kleštěmi, ne vidličkou. Napichování masa totiž může způsobit další uvolňování šťávy.

2. Co na gril dát?

Libové kuřecí, hovězí nebo vepřové maso – přesně to je ideální volba. Viditelný tuk před grilováním odstraňte. Jak bylo zmíněno výše, právě odkapávání tuku v kombinaci s rozžhavenými uhlíky je problematické. Z toho důvodu bych nedoporučila ani olejové marinády nebo potírání tukem během grilování.

Nezapomínejte ani na ryby, v České republice jich dlouhodobě jíme velmi málo. Co třeba grilovaný pstruh s bylinkami a citronem?

Maso není nic pro vás? Na trhu najdete spoustu bezmasých alternativ, se kterými si posezení užijete. Na gril se výborně hodí tofu, které můžete koupit přímo ve verzi na grilování a navíc ochucené. Oblíbené jsou i sýry na grilování. U nich si ale pohlídejte složení, často totiž obsahují hodně tuku a soli. Velmi populární je například sýr halloumi, který ale doporučuji konzumovat spíš v menším množství. Zvlášť pokud máte grilování na svém programu častěji.

sýr na gril

3. Vyzkoušejte netradiční marinády

Použití marinád má řadu benefitů: objevíte zajímavé chutě, ale zároveň můžete snížit vznik polycyklických aromatických uhlovodíků, které při grilování vznikají a působí karcinogenně a mutagenně. To díky antioxidační kapacitě marinády, do které se přidávají bylinky, citrusy, cibule nebo česnek.

Maso a drůbež marinujte alespoň 1–2 hodiny, u ryb a zeleniny bude stačit hodinka.

Kyselé marinády (s octem nebo citronem) také maso zkřehčí díky obsaženým enzymům. S marinádami, které obsahují cukr opatrně. Snadno se přepálí, takže jimi maso potírejte až na konec. A co sůl? Přiměřeně solte až na talíři. Pokud byste totiž sůl dali do marinády, vytáhne z masa vodu a tak se snadno vysuší.

4. Čím výsledné dílo doplnit?

V jídelníčcích nám často chybí vláknina. Proto nezapomeňte na komplexní sacharidy a jídlo doplňte celozrnným nebo žitným pečivem. Zkusit také můžete vydatnější saláty s těstovinami, quinoou nebo kuskusem. Výborně také chutnají plátky pečených brambor s bylinkami. 

Kdy jindy než v létě využít zeleninu. Ke grilování připravte i pořádnou mísu barevného salátu s vinaigrette zálivkou.

Ale pozor: zeleninu určitě nemusíte jíst jen čerstvou. Výborně chutná také grilovaná. Připravte si třeba cuketu, papriky, klasy kukuřice nebo cherry rajčata. 

Nebojte se ale ani experimentů a zkuste zakomponovat ovoce. Mozzarella nebo halloumi si dobře rozumí s grilovanými meruňkami nebo nektarinkami, kozí sýr pak s jahodami nebo ostružinami.

A co omáčky a dipy? Ke grilovanému masu se výborně hodí lehký dip z jogurtu, který nabízí nespočet dalších možností, jak jej dochutit. Sáhněte po troše česneku, parmezánu, letních bylinkách a kůře z chemicky neošetřeného BIO citronu. Lehce osolte, opepřete a můžete servírovat. Určitě jídlo zpestří víc než kečup nebo hořčice.

letni grilování 5. Pohlídejte hygienu a nešetřete nádobím

Kdo by si nechtěl užít léta a grilovaček bez zbytečných komplikací v podobě nepříjemných trávicích potíží. Bakteriím se totiž při vyšších teplotách a v prostředí syrového masa daří víc než dobře. Nenechte si léto pokazit. Co pro to můžete udělat?

  • syrové maso (i to naložené) uchovávejte vždy v chladu v uzavřené krabičce a bokem od ostatních potravin při teplotě ne vyšší než 4 stupně.
  • marinádu nepoužívejte opakovaně. Pokud do části naložíte maso, zbytek si odložte na samotné potírání na grilu.
  • pozor na křížovou kontaminaci. Co to je? Pokud jste na prkénku krájeli syrové maso, na přípravu salátu nebo krájení pečiva si vezměte jiné.
  • častým problémem je i nedopečené maso. Zvláště kuřecí by mělo být propečené vždy.
  • umývejte si ruce, zvlášť po jakékoliv manipulaci s masem. Umyjte i náčiní, které jste používali.
  • po každé grilovačce pořádně vyčistěte gril, pouhé opálení roštu nestačí.

Jak ke grilování přistoupit v těhotenství? Není důvod se takovým setkáním s přáteli a rodinou vyhýbat. K doporučením o správném výběru grilu a potravin je určitě na místě dvakrát podtrhnout doporučení o pečlivé hygieně a dostatečném propékání masa. Základy jídelníčku v těhotenství si můžete připomenout v článku Jak na vyvážený jídelníček v těhotenství.

Nalákali jsme vás? Určitě nám pošlete vaše fotky z grilování na náš účet na IG.

Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).