Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Barevný těstovinový salát by Tereza Havlínová

Dnes tu pro vás máme těstovinový salát s uzeným tofu, zeleninou a zálivkou z ricotty, jogurtu a lahůdkového droždí. Recept je bez masa, takže potěšíme nejen vegetariány. Fantazii se ale meze nekladou, takže maso klidně přidejte.Těstovinové saláty jsou vděčným jídlem. Vymyslíte spoustu variací a připravit si je můžete i den předem. V hektických chvílích takto předem připravený oběd nebo večeře potěší. Těstoviny jsme použili klasické semolinové.

Můžete ale použít i těstoviny z luštěnin, například z červené čočky. Ty jsou zajímavým chuťovým zpestřením jídelníčku. Oproti "běžným" těstovinám mají více bílkovin, takže z nich snadněji poskládáte vyvážené jídlo, aniž byste museli přidávat maso. To ocení nejen vegetariáni nebo vegani: Do jídelníčku je může zařadit kdokoliv.

Samotný recept berte jako velký “freestyle” a obměňujte dle libosti. V lednici totiž bylo dost zbytků a "kousků". Nakonec z toho vznikla tahle paráda. 

IMG_0172 (kopie)Suroviny na 2 porce:

  • 150g oblíbených těstovin v suchém stavu (množství volte podle hladu, cílů a potřeb)
  • ½ balení uzeného tofu
  • balkánský sýr nebo feta
  • cizrna
  • okurka, mrkev, cherry rajčata, listový špenát
  • avokádo, sušená rajčata
Zálivka: 2 lžíce ricotty, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky lahůdkového droždí, citronová šťáva, sůl, pepř, bylinky na dochucení

Postup

Uvařte si těstoviny podle návodu na obalu a nechte vychladnout. Přidejte tofu na kostičky (můžete ho předem orestovat), nadrobený sýr a cizrnu. Také nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčátka, okurku, listový špenát, avokádo a sušená rajčata.

Zálivku připravte jednoduše vymícháním všech surovin a dochuťte podle potřeby.

Vše dohromady smíchejte a podávejte. My navrch přidali ještě nasekanou bazalku a trochu křupavé slané granoly.

TIP: lahůdkové droždí skvěle ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. I proto se mu někdy přezdívá "veganský parmazán."

Nepleťte si ho ale s klasickým droždím. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. 

Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).