Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Bylinné čaje v těhotenství 

Jste těhotná a nemůžete přežít den bez jednoho či dvou šálků svého oblíbeného čaje? Pokud jste těhotná poprvé, určitě se ptáte, které čaje jsou v těhotenství bezpečné?
Jako u všeho i zde platí zlaté pravidlo: všeho s mírou. 2-3 šálky bylinného čaje, které jsou obecně považovány za bezpečné, mohou být v těhotenství skvělým doplňkem vašeho zdravého životního stylu. Jenom to nepřehánět s množstvím.
 
Bylinné čaje, které jsou v těhotenství obecně považovány za bezpečné 
 
Mnoho nadcházejících maminek se během těhotenství vyhýbá kofeinu, takže přirozeně bezkofeinové, ovocné směsi jsou pro ně perfektním řešením. Existuje mnoho čajů, které jsou považovány za bezpečné v těhotenství, pokud nejsou konzumovány v nadměrném množství.
 
Uveďme si 5 nejznámějších bylinných a ovocných směsí pro těhotné:
 
  1. Máta peprná a máta klasnatá 
Tyto dvě bylinky se mohou velmi snadno stát vašimi těhotenskými favority. Bezpečné od raného stádia těhotenství. Nejenom, že jsou chuťově osvěžující, ale mohou i pomoci se uklidnit podrážděnému žaludku. Tradičně jsou právě používány na zklidnění těhotenských nevolností, které trápí mnoho nastávajících maminek. 
Obě tyto bylinky lze během těhotenství bezpečně pít samostatně nebo v čajových směsích.
 
  1. Roobois
Tento přirozeně bezkofeinový čaj, je obecně známý jako bezpečný v těhotenství a pravděpodobně osloví ty, kteří mají v oblibě černý čaj. Může se pít od raných stádií těhotenství, i když některým maminkám chuť v prvním trimestru nepřipadá přitažlivá. Rooibos je také známý pro své pozitivní účinky na trávení. Navíc je bezpečný i pro děti, takže si ho můžete užít s celou rodinou. 
 
  1. Zázvor
Populární v těhotenství a široce užívaný nastávajícími maminkami, tento nádherný kořen je však bezpečný v omezeném množství. Tato hřejivá bylina je známá jako přírodní lék proti nevolnosti a může zmírnit žaludeční problémy související s těhotenstvím. Existuje omezený výzkum, který ukazuje, že v těhotenství je třeba se vyhnout dávkám nad 1 500 mg, proto se vyvarujte nadměrné konzumace. Šálek nebo dva jsou naprosto v pořádku a ještě lepší, pokud ho smícháte s jinými prospěšnými bylinami. Vyzkoušejte ho v boji proti ranních nevolnostem, výzkumy dokazují jeho účinky proti nevolnostem. 
 
  1. Maliník
Pravděpodobně nejznámější čaj pro konzumaci v těhotenství. Tento přirozeně bezkofeinový bylinný čaj se tradičně pije jako „tonikum pro dělohu“. Předpokládá se, že malinový list může pomoci matkám připravit se na porod a stimulovat pohyby hladkého svalstva. Na druhou stranu neexistuje žádný významný výzkum, který by potvrdil, že může vyvolat porod, ale z preventivních důvodů se stále tradičně doporučuje pít od druhého trimestru, je-li připraven jako čistý malinový list.
Můžete začít s jedním šálkem ve 26. týdnu, navýšit až na 2 šálky ve 32. týdnu a 3-4 šálky od 37 týdnů, pokud cítíte, že vám dělá dobře.
Můžete začít pít bylinné směsi obsahující malinový list dříve, začněte s 1 šálkem a navyšujte postupně. Nepřehánějte to ale v posledním trimestru, protože si myslíte, že to vyvolá porod, nadměrná konzumace se neprokázala jako prospěšná ani bezpečná.
 
  1. Ovocné čaje (směsi)
Jablka, pomeranče, citrony, jahody, maliny - z toho všeho můžete udělat úžasné ovocné nálevy, které lze bezpečně pít teplé i studené. Ovocné čaje obsahující běžné ovoce jsou obecně známé jako bezpečné. Podívejte se na seznam ingrediencí, pokud kupujete hotový ovocný čaj protože ten bude někdy smíchán s bylinkami a velmi často lékořicí, které byste se v těhotenství možná chtěli vyhnout.
 
Ať už je váš oblíbený čaj v těhotenství jakýkoli, vyberte si v BIO kvalitě. Těhotenství je doba, kdy se budete chtít vyhnout toxinům přítomným v pesticidech a organické látky jsou tou nejlepší volbou pro vaše zdraví a zdraví vašich dětí. Zkuste několikrát oceněný, 100% BIO bylinnou směs pro těhotné od Nipper and Co. Jedná se o mátovou osvěžující bylinnou infuzi, která je navržena tak, aby se mohla bezpečně pít během těhotenství (s malinovým listem).
 
Pokud jde o klasické černé čaje, můžete si je také užít, ale s mírou. Nezapomeňte, že obsahují kofein, takže možná budete chtít omezit jejich příjem. 1 šálek standardního anglického černého čaje má kolem 40-70 mg kofeinu.
 
 
Kterým čajům se v těhotenství naopak vyhnout?
 
Některým čajům je lepší se během těhotenství vyhnout, protože o jejich bezpečnosti se vedly kontroverzní výzkumy. I když to často není přesvědčivé, dokud nebude k dispozici více údajů o jejich bezpečnosti, je nejlepší se jim během 9 měsíců těhotenství raději vyhnout:
 
Třezalka tečkovaná a řebříček
Citronová tráva - množství používané jako koření v kulinářských pokrmech je bezpečné, ale během těhotenství byste se měli vyvarovat doplňků a čaje z citronové trávy
Kořen lékořice - často používaný v čajích ke zvýšení sladkosti, kterému se nejlépe vyhnout v těhotenství, protože nadměrná konzumace může způsobit vysoký krevní tlak a zhoršit preeklampsii.
Ženšen
Čaje obsahující kofein, které byste možná chtěla omezit - matcha, oolong, yerba mate, zelený čaj, Assam, Ceylon (obecně černý čaj).
 
I když tento seznam není vyčerpávající, poskytne vám přehled nejčastěji konzumovaných čajů a bylinných nálevů.
 
Převzato z článku od zakladatelky britské značky prémiových BIO bylinných směsí Nipper and Co. Mariny, MSc Medicinal Plants.