Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak překonat bojkot kojení?

Pokud jste kojící rodiče, jistě sami víte, jak může být kojení naprosto nepředvídatelné.

Všichni bychom si přáli, aby se k prsům dodávaly i manuály k použití!

Vždyť je to všechno instinktivní - neexistuje žádná prázdná láhev nebo praktické pípnutí, které by vám řeklo, že vaše dítě má dost mléka. A co víc, ne vždy je snadné dítě ke kojení vůbec přimět.

Kojící stávky neboli bojkoty kojení jsou neuvěřitelně časté a biologické důvody, které je provázejí, dávají smysl - je to jeden z mnoha způsobů, jak se náš mozek vyvinul, aby nás chránil. To však neznamená, že je to pro novopečené rodiče méně děsivé!

Bojkot kojení

Když vidíte, že se vaše dítě odmítá krmit, může to u rodičů vyvolat nejrůznější obavy a rozrušení. Pokud si však z tohoto blogu odnesete jednu věc, pak vězte, že stávky při kojení jsou pro kojící matky velmi častým problémem. Obvykle jsou stávky kojení velmi dočasné a trvají jen jeden den.

Pokud budete situaci sledovat, a pokud se situace zhorší, vyhledáte odbornou pomoc, bude vše v pořádku.

Abychom vám pomohli cítit se informovaná a připravená zvládnout bojkoty kojení, vytvořili jsme tohoto praktického průvodce. Níže jsme uvedli, co je příčinou stávek kojení, jak stávky rozpoznat a praktické tipy pro jejich řešení.

Co je to stávka kojení?

Stávka kojení je situace, kdy vaše dítě přímo odmítá váš prs. Zdá se, že to přišlo úplně odnikud.

Na rozdíl od odstavování (které probíhá postupně) je kojící stávka naprostým odmítnutím.

Stávka kojení může trvat od několika hodin až po několik dní. V některých případech může trvat až dva týdny. Délka kojící stávky závisí na důvodech stávky a na tom, jak na ně dítě reagovalo. Více se o tom dozvíte později.

Co může být příčinou kojící stávky?

Pro mnoho maminek je naprostou záhadou, proč ke kojící stávce došlo. Udělaly vše pro to, aby kojení bylo bezpečné, pohodlné a klidné. Proč se tedy jejich děti chovají tak váhavě?

K bojkotu kojení může dojít z celé řady důvodů. A ve skutečnosti mohou být tyto důvody naprosto nepatrné!

Miminka jsou neuvěřitelně citlivá, a pokud zaznamenají ve svém okolí jakékoli změny, které je znepokojují, mohou kojení odmítnout. Představte si to jako vnitřní bezpečnostní funkci jejich mozku, který reaguje na stresy v jejich prostředí tím, že se je snaží před tímto neznámým rizikem ochránit.

Příčinou stávky kojení může být:

- Pokud se během posledního kojení ozval hlasitý nebo znepokojivý zvuk (například pokud maminka vykřikla "Au!" poté, co se dítě zakouslo do bradavky).
- Pokud má dítě nemoc, která mu ztěžuje kojení, je mu nepříjemná nebo bolestivá. Mezi takové nemoci může patřit nachlazení, bolest ucha, bolest v krku, překrvení nebo nemoc rukou, nohou a úst.
- Pokud bylo prostředí během určitého kojení příliš stimulující nebo velmi rušivé.
- Pokud je dítěti kojení nepříjemné kvůli vředu nebo malému řezu v ústech.
- Pokud se dítěti prořezávají zoubky.
- Pokud se cítí frustrované z nízkého nebo pomalého přísunu mléka.
- Pokud je tok mléka příliš rychlý, což znamená, že je pro ně krmení náročné.
- Pokud bylo dítě během krmení vyplašeno. Vaše batole mohlo například v přítomnosti dítěte při kojení vyvádět.
- Pokud vaše dítě vycítí, že se cítíte ve stresu nebo jste rozzlobená.
- Pokud změna produktů osobní hygieny (například nový deodorant, parfém nebo tělové mléko), vytváří odlišnou vůni, která je pro vaše dítě neznámá.
- Pokud bylo vaše dítě na delší dobu od vás odděleno a to v něm vyvolalo pocit úzkosti.
- Pokud nějaké velké změny ve vašem životě (např. nová práce nebo stěhování) způsobují, že se cítíte vystresovaní a roztěkaní.

Jak vidíte, kojící stávky nejsou nikterak neobvyklé. A pokud ke stávce dojde, neměli byste se kritizovat. Koneckonců, každý z těchto jednotlivých faktorů můžete jen stěží ovlivnit!

Hlavně si pamatujte, že jakmile se vaše dítě bude cítit jistě a pohodlně a uvědomí si, že se změny nemusíte bát, bude pokračovat v kojení.

V naprosté většině případů je tedy nejlepší vyčkat. Zatímco čekáte, až stávka kojení přejde, nadále mu v pravidelných časech krmení předkládejte svůj prs, a pokud stále nedostává dostatek potravy kojením, podávejte mu odstříkané mléko po lžičkách.

Jaké jsou hlavní příznaky stávky kojení?

Hlavní věc, podle které mohou maminky poznat stávku kojení, je její náhlost.

Stávka kojení se výrazně liší od prořezávání zubů a odstavování, protože jde o náhlé a úplné odmítnutí prsu. Je vzácné, aby se stávka kojení objevila u dítěte, kterému jsou méně než 3 měsíce.

Maminky často říkají, že se cítí náhlým odmítáním kojení zcela zaskočeny a mají pocit, že přišlo z ničeho nic. To je klíčový příznak stávky kojení.

TAJINE_BANANE_17274

To se zřetelně liší od odstavení, protože kojící stávka je náhlá a dochází k ní u dítěte, které bylo předtím spokojeně a důsledně kojeno. Oproti tomu odstavení je proces, který probíhá postupně, kdy dítě postupně kojí méně. Navíc je velmi vzácné, aby se dítě, kterému jsou méně než 2 roky, samo odstavilo.

Dalším způsobem, jak rozpoznat stávku kojení, je způsob, jakým vaše dítě reaguje na prs. Často může vypadat, že se chystá kojit, ale než začne, od prsu se odvrátí. Nebo se může zdát, že je myšlenka na kojení vůbec nezajímá, nebo dokonce začne plakat, pokud se je pokusíte nakrmit.

Zkuste se však neznepokojovat - obvykle se zhruba po několika dnech stávka kojení vyřeší sama. Vaše dítě uvidí, že počáteční zdroj stresu není nic, čeho byste se měli bát. A až se tak stane, bude se s radostí znovu krmit.

Co s tím mohu dělat?

Ještě jednou vás ujistíme, že stávka kojení není nic, z čeho byste měli panikařit. Je naprosto normální a v určitém okamžiku se stane téměř každé mamince.

Přirozeně však budete chtít, aby toto období stávky bylo co nejkratší.

Zde je tedy několik metod, které můžete vyzkoušet, abyste pomohly vyřešit kojeneckou stávku:

- Dávejte svému dítěti možnost kojit se v pravidelných časech krmení. Zachování pravidelného režimu pomůže zmírnit stres vašeho dítěte.
- Zjistěte, zda vaše dítě netrpí nějakými fyzickými problémy. Například můžete jemně zkontrolovat, zda nemá vaše dítě v okolí úst ránu.
- Zjistěte, zda vaše dítě nevykazuje známky nachlazení, bolesti uší, bolesti v krku nebo jiné nemoci.
- Pokud jste začali používat nový voňavý výrobek, přestaňte jej na několik dní používat a zjistěte, zda se tím vaše dítě stane spokojenějším.
- Kontakt kůže na kůži je skvělým způsobem, jak udržet vaše dítě v pohodě a uvolněné. Takže se s ním hodně mazlete!
- Doporučujeme, abyste svému dítěti nedávali láhev ani dudlík, když je v kojící stávce. Tímto způsobem, až pocítí přirozenou potřebu sát, nebude se moci uspokojit jiným způsobem než kojením.
- Pokračujte v odstříkávání mateřského mléka a dítě krmte malou lžičkou nebo kapátkem. Tím zajistíte, že bude mít stále dostatek mléka. Můžete dokonce zkusit zmrazit mateřské mléko do kostek ledu - je to skvělý způsob, jak zmírnit bolest při prořezávání zoubků!
- Buďte stále jemní. Dovolte dítěti, aby se ke kojení vrátilo ve svém vlastním čase.
- Dbejte na to, aby doba kojení byla tichá, klidná a plná blízkého kontaktu v prostředí s minimem rušivých vlivů.

Kdy mám vyhledat pomoc?

Pokud vaše dítě nepije vůbec nic nebo pokud se domníváte, že je vaše dítě velmi nemocné, je nezbytné, abyste se okamžitě obrátili na odborníka. 

Již dříve jsme uvedli hlavní příčiny bojkotu kojení. Pokud se vrátíte v myšlenkách zpět, možná budete schopni určit důvody, které mohly způsobit, že se vaše dítě během kojení cítilo stresované.

Pokud se vám podaří zjistit, proč vaše dítě začalo odmítat kojení, bude mnohem snazší přijít s řešením.

Pokud se domníváte, že stávku při kojení způsobil pouze hlasitý hluk nebo okamžik stresu, pak by se měla stávka při kojení rychle vyřešit. V takovém případě můžete pokračovat podle výše uvedených rad, dokud se vaše dítě nebude opět cítit pohodlně.

Pokud se však domníváte, že je stávka kojení způsobena nemocí nebo jiným fyzickým stavem, měla byste si domluvit schůzku s lékařem nebo laktačním poradcem.

Ti pak mohou tento stav diagnostikovat a léčit. Navíc pokud je stávka kojení způsobena zdravotním nebo fyzickým problémem, pak je nepravděpodobné, že by bez pomoci odborníka zmizela.

Dalšími případy, kdy byste měla vyhledat pomoc lékaře nebo laktačního poradce, je, pokud stávka kojení trvá déle než obvykle (více než 7 dní). V takovém případě vám pomohou problém identifikovat a vyřešit.

A nezapomeňte, že pokud vás kojící stávka vašeho dítěte zanechává vystrašenou, nervózní nebo nejistou, vždy můžete navštívit svého lékaře nebo laktační poradkyni. Ti jsou tu od toho, aby vám pomohli a poskytli uklidňující a praktické rady.

Můžete si také promluvit s přáteli a rodinou, kteří sami zažili stejnou situaci. Slyšet jejich zkušenosti může být nesmírně uklidňující. Pokud tedy cítíte, že by to pro vás bylo přínosné, neváhejte se obrátit na svou podpůrnou síť.

Zdroj článku: https://lolalykke.com/blogs/blog-new/what-to-do-when-your-breastfed-baby-goes-on-a-nursing-strike