Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Houpání jako pohyb života

Houpání je jednou z nejstarších forem cvičení a jeho vliv na náš život není zanedbatelný. Houpání nám přináší psychické i fyzické výhody a může nám pomoci zlepšit naši celkovou pohodu. V tomto článku se budeme zabývat houpáním jako životním pohybem a tím, jak nám může pomoci v každodenním životě.

Houpání je pro nás lidi přirozené a můžeme se s ním setkat v mnoha různých podobách, od houpacích křesel pro dospělé až po závěsné kolébky pro miminka. Může jít o krátkodobé nebo dlouhodobé houpání a pro většinu z nás je houpání příjemné. Existuje několik důvodů, proč je houpání tak příjemné a užitečné.

Houpání má spojitost s naším prenatálním obdobím, protože my jako plod a embryo jsme během těhotenství houpáni v matčině břiše. Proto může být houpání pro dítě velmi uklidňující a přirozené, protože mu připomíná pocit, který mělo, když bylo ještě v matčině lůně. Některé studie dokonce prokázaly, že houpání může mít pozitivní vliv na vývoj mozku dítěte a napomáhá jeho rozvoji. Kromě toho může být houpání pro mnoho dětí také účinným způsobem usínání a zmírnění příznaků koliky.

Jedním z hlavních důvodů je, že houpání pomáhá uvolnit napětí a zmírnit stres. Při houpání se naše tělo pomalu pohybuje do polohy dopředu a dozadu. Tento pohyb pomáhá uvolnit svaly a pomáhá nám cítit se uvolněněji a klidněji. Navíc houpání produkuje endorfiny, což jsou hormony štěstí a pomáhají nám cítit se lépe.

Houpání může také pomoci zlepšit zdraví našeho srdce. Když se houpeme, zlepšuje se krevní oběh a kyslík se lépe dostává do našeho těla. To může vést k lepšímu zdraví srdce a nižšímu riziku srdečních onemocnění.

Houpání navíc může pomoci zlepšit náš systém rovnováhy. Když se houpeme, náš mozek musí pracovat, aby udržel rovnováhu a koordinaci pohybů. To může pomoci posílit naše svaly a zlepšit koordinaci pohybu.

Houpání může také pomoci zmírnit některé zdravotní problémy, jako jsou problémy se spánkem nebo migrény. Když se houpeme, pomáhá to našemu tělu uvolnit se a pomáhá nám to usnout. Navíc při houpání cítíme, že se nám zlepšuje krevní oběh, což může pomoci zmírnit migrény.

Jedna studie publikovaná v časopise International Journal of Industrial Ergonomics ukázala, že krátké období houpání může pomoci zmírnit stres a úzkost a zlepšit náladu. Tento pozitivní účinek houpání byl pozorován u mužů i žen a v různém věku. Další studie publikovaná v časopise Early Human Development zkoumala účinky houpání na zdraví dětí a zjistila, že houpání může pomoci zlepšit kvalitu spánku, zmírnit kolikové bolesti a podpořit vývoj mozku.

Kromě těchto zdravotních přínosů má houpání také psychologický dopad. Studie publikovaná v časopise Psychology & Health zjistila, že houpání může pomoci zlepšit sebevědomí a sebeúctu. Tento účinek souvisí s pocitem pohybu a kontroly, který houpání poskytuje.

Houpání se však neomezuje pouze na tradiční houpačky a kolébky. Existují také moderní závěsné kolébky, které umožňují jemné a plynulé houpání. Tyto kolébky jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo konopí, a jsou ekologické a udržitelné. Tyto závěsné kolébky jsou navíc přenosné a lze je umístit do různých místností v domácnosti.

Celkově může mít houpání pozitivní vliv na naše zdraví a psychiku. Od tradičních houpaček až po moderní závěsné kolébky - houpání může být pro každého příjemným způsobem relaxace a uvolnění. 

Odkazy na zdroje:

  • "Význam houpání: neverbální synchronizace a fyziologické reakce v interakcích mezi rodiči a dětmi" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5054657/
  • "Síla pohybu u rostlin" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430675/
  • "Vestibulární systém: multimodální integrace a kódování vlastního pohybu pro řízení motoriky" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3653760/
  • "Fyziologické účinky pomalé masáže zad a masáže rukou na relaxaci u starších osob" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164962/
  • "Vliv vestibulární stimulace na motorický vývoj u předčasně narozených dětí" - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6430474/