Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak si ulehčit jídelníček během náročného šestinedělí

Šestinedělí je období podobné horské dráze. I mě samotnou překvapilo svou fyzickou i psychickou náročností. Pravdou je, že připravit se na něj nelze, jde o zcela nepřenositelnou a novou zkušenost.

I přes turbulentní změnu v životě a odevzdání se malému miminku 24/7 je moc důležité myslet i na sebe. Dostatečně (!) a dobře jíst. Zároveň sama vím, jak je snadné na sebe zapomínat a odbývat se. Což není ani trochu žádoucí.

V dnešním článku bych vám ráda předala tipy, které ulehčují šestinedělí (co se týče jídelníčku) mně. 

Pokud kojíte, skladbě jídelníčku se společně budeme věnovat v dalším článku. Předešlu alespoň ve zkratce. Nemá smysl preventivně vyřazovat konkrétní potraviny nebo jejich celé skupiny. Ať už z důvodu údajného nadýmání nebo potenciálních alergenů. Na internetu a v diskuzních fórech najdete přímo nekonečné seznamy toho, co byste jako kojící žena neměla jíst. Jedinou chybou, kterou opravdu můžete udělat, je nedostatečný a málo pestrý jídelníček. Vše ostatní (jako jsou proklínané citrusy, luštěniny nebo snad káva) je relativní záležitostí. Je totiž třeba si uvědomit, že kojení znamená velkou potřebu energie navíc. Možná překvapivě ještě větší, než tomu je v případě těhotenství. Konkrétní množství kalorií se různí podle použitého zdroje. Odrazit se můžeme od čísla 500 kcal, což si představte např. jako celozrnnou housku namazanou 15 g másla a k tomu 50 g sýra.Pojďme se společně podívat na konkrétní tipy, jak v šestinedělí dobře jíst a neodbývat se. 

Svacina             Testovinovy salat

1) Předem vybavte mrazák

Oceníte to. Do mrazáku si předem připravte hotová jídla, která v případě potřeby jen rozmrazíte a ohřejete, případně k nim jen doplníte jednoduchou přílohu. 

Na mě tam ještě čekají karbanátky, trhané maso nebo tvarohové švestkové knedlíky od mamky, na které se obzvlášť těším. 

Stejně tak si můžete upéct a zamrazit třeba banana bread, bábovku nebo muffiny. Na snídani nebo svačinu pak doplníte bílým jogurtem nebo kefírem a máte hotovo.

Nezapomeňte myslet i na správné zásady mražení a hygienu následného rozmrazování.

Pokud se rozhodnete tento tip využít, dodržte pár zásad: do mrazáku dávejte jídlo, které stačilo vychladnout a je co nejčerstvější. Použijte vhodné krabičky nebo sáčky, které si nezapomeňte popsat. Pro zachování kvality a chuti jídla nepřekračujte dobu, po kterou lze potraviny v mrazáku uchovávat. Až nastane ten správný čas, jídlo rozmrazujte v lednici, ne při pokojové teplotě. Je to bezpečnější z hlediska hygieny. Jen pro jistotu: jednou rozmražené jídlo nedávejte do mrazáku znovu. 

2) Podpora rodiny a přátel je k nezaplacení

Mně s doplněním a vybavením "potravinové banky" do 6N pomohla moje mamka a jsem jí za to moc vděčná.Obklopte se lidmi, pro které je (nejen) taková podpora přirozená. Já vím, že se mohu spolehnout na stálou dodávku jídla na přání, plnou náruč lásky a empatie u svého muže, kamarádky Karolíny a výše zmiňované mámy.Víc než kdy jindy chápu výrok, že návštěvy v šestinedělí (pokud se pro ně tedy rozhodnete) nemají nosit dárky pro vás či miminko, ale “vstupenkou” je jídlo. Souzním.  

4) I do spíže nachystejte rychlovky

Potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze a mají delší dobu trvanlivosti, vás mohou zachránit, když nestíháte. Nebo ve chvílích, lednice neoplývá nepřeberným výběrem, a přesto se chcete dobře a dostatečně najíst. Také zjednoduší vymýšlení jídelníčku a samotné vaření. Příkladem je třeba tuňák, kvalitní rajčatová omáčka, tortilly nebo ovesné vločky.   

5) Využijte rozvozových služeb potravin

Pokud máte možnost a bydlíte ve větším městě, využijte rozvozových služeb potravin a zboží. Donáška jídla “až pod nos” ušetří čas, který můžete využít jinde tam, kde je více potřeba. Věnujte se miminku nebo si dejte pořádného šlofíka, pokud to situace dovoluje. 

Jidelnicek v sestinedeli_16) Vždy mějte po ruce nějakou pohotovou variantu

Nikdy nevíte, kdy miminko bude vyžadovat vaši pozornost. To často nejde dohromady s přípravou jídla. Proto přemýšlejte dopředu a v lednici mějte vždy jídlo, které stačí jen popadnout a sníst nebo krátce ohřát. Příkladem mohou být třeba overnight oats v uzavíratelné skleničce na snídani, těstovinový salát na oběd a tortilly k večeři. Neodbývejte ani svačiny. Pokud často kojíte v noci, nebojte se přidat něco i tehdy. Mně se pro přípravu svačin hodně osvědčily uzavíratelné skleničky, kam můžete navrstvit třeba tvaroh s celozrnnými sušenkami a ovocem nebo ovesnou kaši. Slanou variantou svačiny pak mohou být různě obložené sendviče.Jistotou úplně bez chystání a vždy po ruce jsou pak ovesné sušenky, tyčinky s proteinem nebo bez či flapjacky. Na trhu existuje spousta variant, některé z nich jsou vhodnější, některé naopak. Proto vždy mrkněte na složení.

7) Pijte, pijte, pijte 

Dostatek tekutin je klíčový pro tvorbu mateřského mléka. Konkrétní množství je individuální. Důležité je pít průběžně a nedopustit pocit žízně. Proto je fajn mít neustále po ruce lahev s vodou nebo termosku s čajem.Volte převážně čistou vodu nebo neslazené čaje. Tvorbu mléka mohou podpořit různé bylinné směsi určené přímo kojícím maminkám. 

Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).