Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

39 symptomů perimenopauzy

O menopauze asi víte. Jde o období, kolem padesátého roku života ženy, kdy ztrácí menstruaci. Víte ale, co znamená perimenopauza? Menopauza totiž nepřichází z ničeho nic. Nejdříve žena prochází několik měsíců, ale i let, tzv. perimenopauzou. Jde o období, kdy dochází k postupného úbytku ženských hormonů estrogenu a progesteronu a provází ho mnoho vnějších příznaků. 

Pomocí tohoto přehledu zjistíte, zda se u vás projevují příznaky perimenopauzy.
Jednou z nejčastějších otázek ohledně perimenopauzy je "jak poznám, že jí procházím?". Bohužel mnoho z nás nemá vůbec představu o tom, co můžeme očekávat, takže může být opravdu překvapivé, když se u vás objeví nové příznaky a vy netušíte proč.

Zvládání příznaků perimenopauzy

I když mohou být tyto příznaky velmi znepokojující, není to konec cesty a nemusíte se s nimi jen smířit. Většina těchto příznaků vzniká v důsledku měnící se hladiny estrogenu ve vašem těle. Hormonální substituční terapie (HRT) pomáhá tyto hormony doplnit, a proto snižuje závažnost příznaků. Je vhodná pro mnoho žen, takže pokud máte příznaky perimenopauzy, měla byste se o HRT poradit se svým praktickým lékařem či gynekologem. 

39 Příznaky perimenopauzy

Níže uvádíme některé z nejčastějších příznaků perimenopauzy. Může to znít všelijak, ale vězte, že je pravděpodobné, že budete pociťovat jen některé z nich, ne všechny. Tam, kde je to nutné, jsme také doporučili prošetřit některé příznaky s vaším lékařem. Nenechte se prosím vyděsit. Je to jen ujištění, že nepřehlédnete další možné příčiny vašich příznaků.
 
1. Alergie
Mohou se u vás objevit nové alergie, se kterými jste se dříve nesetkali, například senná rýma, ekzém, astma nebo potravinové alergie.
 
2. Úzkost
Úzkost způsobuje, že se cítíte napjaté nebo podrážděné. Může to být jediný příznak perimenopauzy, který pociťujete, takže je snadné si myslet, že s tím nesouvisí. Úzkost se může projevovat např:
 
  • Zrychleným srdečním tepem nebo bušením srdce
  • Zrychleným dýcháním
  • Napětím
  • Bolestí na hrudi
  • Bolestmi hlavy
  • Pocením
  • Třesením
  • Záchvaty paniky
  • Úzkostí, kterou můžete pociťovat v určitou denní dobu, například ráno.
 
3. Infekce močového měchýře
Mohou se vyskytnout infekce močového měchýře nebo záněty močových cest. Můžete pociťovat bolest při vylučování moči nebo se u vás mohou objevit změny v pohybech močového měchýře. Může se jednat o častější nebo méně častou potřebu jít na toaletu, častější potřebu uprostřed noci nebo výskyt krve v moči. Můžete také pociťovat bolest v oblasti pánve nebo dolní části zad.
 
4. Nadýmání
Nadýmání, které můžete pociťovat v době menstruace, se může stát trvalejším rysem. Pocit nadýmání po většinu času může být jedním z prvních příznaků, že procházíte perimenopauzou.
 
5. Tělesný zápach
Není neobvyklé, že si všimnete, že jste více cítit, zejména pokud zažíváte návaly horka nebo pocení. Hormonální změny mohou také trvale změnit vaši přirozenou vůni.
 
6. Změny střev
Pokud jste si všimly změn ve střevech, jako je nadýmání, průjem, zácpa nebo větry, může to souviset s menopauzou. Pokud již trpíte dráždivými střevy, můžete si všimnout, že se vaše příznaky zintenzivňují. Ke změnám ve střevech může dojít v důsledku nižšího obsahu estrogenu ve vašich střevních receptorech. Pokud prožíváte úzkost, můžete mít také vyšší hladinu kortizolu (stresového hormonu), což může mít také vliv na vaše střeva. Existují také důkazy, které poukazují na souvislost mezi změnami hormonů a rakovinou střev, proto byste měli vždy navštívit svého lékaře kvůli změnám střevních příznaků.
 
nessa_modelsshoot_454 (kopie)
7. Suchá, svědivá kůže
S přibývajícím věkem se snižuje hladina kolagenu. To je bílkovina, která udržuje pokožku pružnou a plnou. Jeho úbytek může způsobit pocit suché a svědivé pokožky.
 
Naydaya Zpevňující tělový olej ošetřuje suchou a svědivou pokožku a přirozeně ji hydratuje. Je lehký, takže se na pokožce nebude cítit horká a lepkavá, pokud zároveň zažíváte návaly horka.
 
8. Zlomeniny kostí
S poklesem hladiny estrogenu klesá hustota našich kostí a kosti jsou křehčí, protože estrogen podporuje činnost osteoblastů (kostních buněk). Pokud jste se setkala se zlomeninou kosti, bolestmi zad a krku nebo jste zjistila, že se více shýbáte, měla byste navštívit svého lékaře, aby vám zajistil vyšetření hustoty kostí a zjistil, zda netrpíte osteoporózou. Jedná se o závažné onemocnění, které vás vystavuje většímu riziku zlomenin kostí.
 
9. Mozková mlha a problémy s pamětí
Dopad mozkové mlhy není radno podceňovat, a je tak častý. Můžete mít pocit zapomnětlivosti, ztrácet paměť, mít problémy se soustředěním nebo nebýt schopni vymyslet správná slova. Nižší hladina estrogenu je u některých žen spojována s nižší výkonností mozku. Dr. Lisa Mosconiová publikovala průkopnickou práci o vlivu estrogenu na mozek.
 
10. Bolestivost prsou
Prsa jsou citlivá na změny hormonů, a proto mnoho žen pociťuje citlivost během menstruace nebo v těhotenství. Během perimenopauzy mohou vaše prsa pociťovat cokoli od citlivých, až po docela bolestivé, což jsou ostré bodavé příznaky. Pokud se změní vzhled vašich prsou, objeví se jakékoliv změny na bradavkách, tvrdé bulky nebo výtok z bradavek, měla byste navštívit lékaře, aby zkontroloval, zda se nejedná o příznaky rakoviny prsu, i když ta jen zřídka souvisí s citlivostí prsou.
 
11. Dýchací potíže
Souvislost mezi perimenopauzou a dýchacími potížemi není zcela objasněna, ačkoli estrogen může mít vliv na zánět v těle a plicích, který může být na vině. Pokud pociťujete dušnost, může to souviset s perimenopauzou, ale měla byste navštívit svého lékaře, aby vyloučil jiné dýchací potíže.
 
12. Křehké nehty
Nehty se vám lámou nebo třepí více než obvykle, což může být příznakem menopauzy.
 
13. Syndrom pálení v ústech
Pálení v ústech může souviset s perimenopauzou i dalšími zdravotními stavy a faktory životního stylu. Projevuje se jako pocit pálení v ústech, dásních nebo na jazyku.
 
14. Problémy se soustředěním
Mnoho žen se během perimenopauzy a menopauzy hůře soustředí. Jde o podobný pocit jako u mozkové mlhy, kdy si nejste jisti, co jste dělali, a máte problém se znovu soustředit na svůj úkol.
 
 
15. Problémy se zuby
Nedostatek slin v ústech může způsobit přetrvávání choroboplodných zárodků, což může vést k dalším zubním problémům, jako je zubní kaz a onemocnění dásní.
 
16. Deprese
Změny hormonů mohou zvýšit riziko deprese. Deprese se může projevovat jako smutek, bezmoc nebo bezcennost. Ne vždy se však projevuje jako intenzivní smutek. Může se projevovat také jako špatná nálada nebo celkový nezájem o věci, které vás obvykle baví. Mezi příznaky deprese může patřit také únava, problémy se spánkem, změny hmotnosti, špatná koncentrace a nízká sexuální touha. To znamená, že někdy může být obtížné ji diagnostikovat, protože příznaky se překrývají s běžnými příznaky menopauzy.
 
17. Trávicí problémy
Při těchto hormonálních změnách se běžně vyskytují nevolnost, průjem nebo zažívací potíže. Hormony hrají velkou roli ve zdraví vašeho zažívacího traktu. Mnoho žen zažívá podobné problémy během menstruace, takže není překvapivé, že změny v menopauze vyvolávají také zažívací problémy.
 
Pokud zaznamenáte přetrvávající změnu střevních návyků, krev v trusu nebo bolesti břicha při jídle, navštivte svého praktického lékaře, aby se ujistil, že nemáte příznaky rakoviny střev, než aby to přičítal menopauze.
 
18. Závratě
Závratě mohou být způsobeny řadou příčin, včetně poklesu estrogenu, zvýšené úzkosti a změn nervového a kardiovaskulárního systému. Závratě se mohou vyskytnout také v případě prudkých změn hladiny cukru v krvi.
 
19. Suché oči
Suché, svědivé nebo "zrnité" oči jsou častým jevem, který je způsoben změnami hladin estrogenu. Únava a vyčerpání jsou častými příznaky menopauzy. Únavu můžete pociťovat také kvůli potížím se spánkem v noci.
 
20. Potíže s plodností
V perimenopauze dochází k poklesu produkce vajíček. Produkce se postupně snižuje od konce třicítky a nakonec se zastaví během rané až střední padesátky.
 
Nessa Vlasový olej21. Vypadávání nebo řídnutí vlasů 
Během perimenopauzy a menopauzy můžete zaznamenat řídnutí vlasů nebo více pramenů v kartáči, protože se zpomaluje růst vlasů. To může být nepříjemné, ale pokud budete žít co nejzdravěji a minimalizujete stres, pomůže to udržet zdravé i vaše vlasy.
 
Pomocí Naydaya Vlasového oleje můžete v tomto období udržovat zdravou pokožku hlavy a dopřát svým konečkům trochu lásky.
  
22. Bolesti hlavy
V tomto období můžete mít častější bolesti hlavy nebo migrény, zejména pokud jimi již trpíte.
 
23. Bušení srdce
Při bušení srdce máte pocit, že vaše srdce bije nepravidelně nebo rychleji než obvykle. Můžete je mít současně s návaly horka, což může způsobit, že návaly horka budou ještě nepříjemnější a budou se podobat téměř záchvatu paniky. Vězte, že toto bušení srdce by mělo trvat jen několik sekund až minut.
 
24. Návaly horka
Dlouhou dobu byly návaly horka považovány za hlavní rys menopauzy. Nyní víme, jak komplexní jsou změny v těle během menopauzy, ale návaly horka zůstávají velmi častým příznakem.
 
Návaly můžeme pociťovat jako náhlý příval tepla šířící se tělem. Může se u vás také projevit zarudnutí, zejména v obličeji, na krku a na hrudi. Návaly horka jsou způsobeny hormonálními změnami, kdy se mozek domnívá, že je tělu příliš horko, což způsobí rozšíření cév.
 
25. Nepravidelná menstruace
Menstruace se objevuje i během perimenopauzy. Všimnete si, že jsou stále méně časté a nepravidelné, protože v rámci přípravy na menopauzu začíná ubývat počet vašich vajíček. To může znamenat, že budete mít delší nebo kratší cykly.
Když jste neměla menstruaci po dobu jednoho roku, jste považována za osobu v menopauze.
 
26. Podrážděnost
Pokud jste stále více frustrovaná a netrpělivá, nejste sama. Podrážděnost je běžným příznakem perimenopauzy a menopauzy, ale může ve vás vyvolat pocit viny a vybočení z role. Úzce souvisí s tím, že možná zvládáte i další obtížné příznaky, jako je nespavost a úzkost.
 
27. Bolesti kloubů
Během perimenopauzy a menopauzy je velmi časté, že vás bolí klouby. Lékaři se domnívají, že estrogen chrání klouby před záněty, a tak když hladina estrogenu klesne, klouby jsou náchylnější k bolestem a otokům. Bolesti kloubů mohou být také důsledkem přibývání na váze nebo špatného držení těla, které se může ještě zhoršit, pokud trpíte osteoporózou.
 
28. Nízká energie
Během perimenopauzy a menopauzy se můžete cítit velmi unavená, s nízkým množstvím energie. Vaše tělo prochází rozsáhlou hormonální změnou, takže není překvapivé, že můžete být unavená, zejména pokud trpíte také příznaky perimenopauzy a menopauzy, jako je noční pocení a nespavost.
 
29. Nízké libido
Ať už máte na začátku vysokou nebo nízkou sexuální touhu, vaše libido se může během menopauzy snížit. To je často spojeno i s dalšími běžnými příznaky, jako jsou úzkost a deprese.
 
30. Výkyvy nálad
V jednu chvíli máte energie na rozdávání a za minutku nemáte chuť na nic? Výkyvy nálad jsou běžné a můžete zažít celou škálu pohybů během jednoho dne nebo zaznamenat intenzivnější verzi či vzestupy a pády, které jste zažila při menstruačním cyklu.
 
31. Noční pocení
Noční pocení jsou v podstatě návaly horka, ke kterým dochází, když ležíte v posteli. Ty mohou být často intenzivnější než denní návaly horka, protože jste často zabalená do pyžama a lůžkovin, které pak mohou způsobit, že se velmi zpotíte.
 
32. Záchvaty paniky
Záchvaty paniky se projevují různými způsoby. Můžete pociťovat mravenčení, necitlivost, napětí nebo začít hyperventilovat. Jedná se o krátký, ale intenzivní nával úzkosti.
 
33. Neklidné nohy
Neklidné nohy se mohou objevit v důsledku svalového napětí. Svaly mohou být napjaté nebo bolavé po celém těle, přičemž neklidné nohy jsou běžným aspektem svalového napětí. Toho si můžete všimnout zejména v nočních hodinách, což může způsobit i problémy se spánkem.
 
34. Problémy se spánkem
Potíže se spánkem nebo nespavost jsou v perimenopauze běžné a mohou být zhoršeny dalšími příznaky, jako je noční pocení, úzkost nebo svalové napětí v noci.
 
35. Změny chuti a čichu
Pokud se vám přestalo líbit vaše oblíbené jídlo nebo charakteristický parfém, může to být způsobeno tím, že hladina estrogenu ovlivňuje produkci slin. Sliny nám pomáhají rozkládat potravu na chemické látky, a to je to, co nám chutná. Změny slin mohou ovlivnit to, jak vám věci chutnají a voní.
 
36. Brnění nebo ostré pocity
Mnoho žen si všimne ostrého pocitu, který připomíná elektrický šok zevnitř. To může být opravdu znepokojivé, ale dochází k tomu v důsledku změn, které se dějí ve vašem nervovém systému v důsledku hormonálních změn.
Je běžné, že toto brnění pociťujete v pažích, nohách, rukou a chodidlech.
Pokud však pociťujete trvalé brnění, měli byste navštívit svého praktického lékaře, aby se ujistil, že se nejedná o příznak jiného onemocnění, například roztroušené sklerózy.

2790-6_7350052240118-lip-intimate-care-darkovy-set-hydratace37. Vaginální suchost
Během menopauzy začíná vaše pochva atrofovat. To se v různé míře vyskytuje u všech žen. Stěny pochvy se s poklesem hladiny estrogenu ztenčují, což může vyvolat pocit bolesti nebo svědění a snížení lubrikace.
Závažná atrofie pochvy může ztížit sex a způsobit, že se budete cítit nepohodlně v určitém oblečení.
Vaginální suchost lze často léčit estrogenovými krémy nebo pesary u vašeho praktického lékaře. Pokud pociťujete také vnější suchost, je pro její zklidnění skvělý olej Naydaya Vaginální masážní olejnebo LIP Intimate Care Intimní balzám. V tomto životním období je tedy ještě důležitější používat intimní mycí produkty a balzámy na olejové bázi.
 
38. Slabý močový měchýř
To může být způsobeno oslabením svalů pánevního dna. Můžete si všimnout, že při cvičení, smíchu, kýchání nebo kašli dochází k úniku moči, stejně jako k pocitu naléhavé potřeby se vymočit. Je opravdu důležité, abyste během menopauzy pokračovala v cvičení pánevního dna a minimalizovala tak problémy s močením.
 
39. Přírůstek hmotnosti
S přibývajícím věkem je velmi časté přibývání na váze, což je dáno naším životním stylem a genetickými předpoklady. Přibývání na váze v oblasti středu těla je výrazným příznakem perimenopauzy a menopauzy. Může být důsledkem nižší hladiny energie, kvůli které méně cvičíte, zvýšené hladiny kortizonu, pokud trpíte úzkostí a problémy se spánkem, nebo změn ve vašem jídelníčku. Zkuste zařadit více pohybu do svého denního režimu, třeba s našimi cvičícími pomůckami od značky BALA, které vybízejí k pohybu již svým krásným designem.