Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Benefity kontaktu kůže na kůži s miminkem neboli klokánkování

Pokud jste nastávající nebo novopečení rodiče, možná jste už slyšeli o kontaktu kůže na kůži, jinak nazývaném klokánkování. Zastánci této metody ji nadšeně opěvují a tvrdí, že má významné přínosy pro rodiče i dítě. Ve skutečnosti existuje mnoho vědeckých důkazů, které naznačují, že kontakt kůže na kůži přináší významné výhody, mimo jiné pomáhá navázat vazbu s novorozencem a usnadňuje kojení. V tomto článku se tomuto tématu budeme věnovat do hloubky a vysvětlíme vám vše, co byste o kontaktu kůže na kůži měli vědět. 

Co je to kontakt kůže na kůži?

Co je to vlastně ta vychvalovaná praktika? Kontakt kůže na kůži je forma sbližování se s miminkem, která spočívá v položení nahého dítěte na holou hruď rodičů. Mohou ho provádět matky i otcové a může začít již bezprostředně po porodu.
 
Tato praxe má svůj původ v kolumbijské Bogotě. Říká se, že na novorozeneckém oddělení chyběly inkubátory pro děti s těžkými nemocničními infekcemi, a tak, aby se děti udržely v teple, museli být kreativní. Lékaři Edgar Rey a Hector Martinez si vzpomněli na klokany, kteří svá mláďata drží v kapse ihned po narození. Napadlo je posílat nové matky domů s pokynem, aby si co nejčastěji přikládaly svá miminka s plenkou k holé hrudi mezi prsy.
 
Výsledky byly senzační. Nejenže se tím snížila poptávka po inkubátorech, ale také to vedlo k výraznému poklesu kojenecké úmrtnosti - ze 70 na 30 procent. Od té doby se kontakt kůže na kůži, nazývaný také klokánkování, stal poměrně běžnou praxí, kterou lékaři po celém světě doporučují rodičům nedonošených i donošených dětí.
 
Poznámka: Víte, že naše triko na klokánkování má otvor přesně pro lékařské účely? Otvorem se prostrčí vše, co lékaři potřebují k monitorování miminka a to se stále může klokánkovat s rodiči!
 
Výhody kontaktu kůže na kůži
 
Jak jsme již několikrát zmínili, klokánkování nabízí několik výhod, z nichž mnohé mají přesvědčivé vědecké důkazy. Tady naleznete seznam toho, jaké přesné výhody můžete očekávat, pokud vyzkoušíte kontakt kůže na kůži.
 
Výhody pro miminka
 
Nejprve je třeba poznamenat, že kontakt kůže na kůži přináší více než jen vlastní výhody. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že neprovádění kontaktu kůže na kůži může vést k některým problémům, jako jsou ADD (porucha pozornosti), koliky a poruchy spánku, o nichž se předpokládá, že všechny pocházejí z přidaných stresových drah v mozku.
 
Kromě toho může kontakt kůže na kůži pomoci zlepšit přibývání na váze dítěte a vést k lepší termoregulaci. To je proces, který umožňuje miminkům udržovat tělesnou teplotu i při změně vnějších teplotních podmínek. Při kontaktu kůže na kůži funguje tělo matky jako termostat, který přizpůsobuje svou teplotu potřebám dítěte, podobně jako když bylo dítě v děloze.
 
Když dítě nemusí vynakládat tolik energie na udržení teploty, zlepšuje se jeho schopnost přibývat na váze. Dalším faktorem, který přispívá ke zlepšení přibývání na váze, je skutečnost, že kontakt kůže na kůži vede k úspěšnějšímu kojení bezprostředně po porodu, což podrobněji probereme dále v tomto článku.
 
Klokánkování obecně pomáhá dítěti stabilizovat se a samoregulovat, což vede ke stabilnější srdeční frekvenci a dýchání. Klokánkování tak může eliminovat až 75 % srdečních a dechových příhod u novorozenců. Předpokládá se také, že tento postup může snížit bolest u kojenců. To vše vede k tomu, že dítě méně často pláče. Jedna studie dokonce ukázala, že novorozenci, kteří měli kontakt kůže na kůži, plakali 12krát méně než jejich vrstevníci, kteří kontakt neměli.
 
Pouhých 20 minut klokánkování stačí ke snížení hladiny kortizolu v krvi dítěte, což vede k menšímu výskytu gastrointestinálních problémů a lepšímu vstřebávání a trávení živin. To také přispívá k udržení hmotnosti a dostatečně teplé tělesné teploty.
 
Kontakt kůže na kůži je také skvělým způsobem, jak pomoci dítěti usnout a dosáhnout důležitého stavu hlubokého spánku, který pomáhá urychlit formování mozkových vzorců a zrání. U dětí, kterým je poskytováno klokánkování, se tak zlepšuje vývoj a funkce mozku. A díky tomu, že kontakt kůže na kůži pomáhá dítěti vytvořit si zdravou rodičovskou vazbu, může také vést ke snížení míry depresí a lepším výsledkům ve škole v pozdějším věku.
 
Kromě výše zmíněných výhod klokánkování patří mezi další výhody osídlení dítěte zdravými bakteriemi matky, které dítě chrání před infekcemi, vyšší hladina kyslíku v krvi a silnější imunitní systém, což vede k nižšímu počtu onemocnění.
 
Výhody pro rodiče
 
Kontakt kůže na kůži samozřejmě neprospívá jen dítěti, ale má výhody i pro rodiče. Za prvé je třeba zmínit, že během kontaktu kůže na kůži dochází k silnému pocitu sblížení s novorozencem. Tatínek, který se s miminkem během klokánkování sbližuje, může zažívat pocit blízkosti s miminkem a také hřejivý pocit, který pramení z vědomí, že přispívá k tomu, aby miminko mělo všechny výhody zmíněné v části výše.
 
Zejména pokud jde o vazbu mezi matkou a dítětem, kontakt kůže na kůži zvyšuje hladinu oxytocinu, který snižuje krevní tlak a snižuje stres. Může mamince také pomoci vrátit se k hladině hormonů před těhotenstvím, což snižuje riziko poporodní deprese. Studie dokonce ukazují, že rodiče, kteří klokánkují, se cítí jistější ve svém rodičovství a zažívají méně úzkosti.
 
Poznámka: U nás doma klokánkoval i manžel! Nosil triko NUROO a byl moc spokojený! Bylo vidět, že ho tenhle nový zážitek, klokánkování, krásně překvapil a moc se mu to líbilo. A já, jako hormonálně rozházená maminka, jsem vždy při pohledu na naše miminka a mazlícího tatínka bulela:-) I to k tomu patří!
 Otec klokánkování
Výhody pro matky po císařském řezu
 
Dost pravděpodobně můžete očekávat další výhody také v případě, že jste rodila císařským řezem. Některé studie ukázaly, že některé matky, které praktikovaly kontakt kůže na kůži se svými novorozenci, uváděly, že po císařském řezu cítí menší bolesti. Je však třeba poznamenat, že důkazy nebyly dostatečně silné na to, aby naznačovaly jednoznačný vliv separace na bolest.
 
Obecně studie nezjistily žádné nepříznivé výsledky kontaktu kůže na kůži u dětí po císařském řezu a rodičky po císařském řezu uváděly vyšší spokojenost s porodem, pokud měly možnost provádět kontakt kůže na kůži bezprostředně po porodu.
 
Poznámka: My jsme po porodu začali okamžitě klokánkovat v našem tričku na klokánkování NUROO. Dvojčátka se narodila císařským řezem a oba jsme s manželem několikrát denně praktikovali tuto metodu sbližování. Dokonce i starší syn chtěl nahatá miminka také chovat. A upřímně musím říct, že to byl tak nádherný zážitek! Pokud za ten hormon štěstí může klokánkování, tak by se mělo klokánkovat povinně už v porodnicích. Na tento porod vzpomínám opravdu jen s láskou a úsměvem. 
 
Výhody pro kojení
 
Jedním z nejvýznamnějších přínosů pro maminku i dítě, který může plynout z klokánkování, je zlepšení kojení, které je pro novopečené matky často velkým stresorem. Studie prokázaly, že kontakt kůže na kůži uvolňuje hormony, které pomáhají zlepšit produkci mateřského mléka. Děti, které se takto chovají, mají o 32 % vyšší pravděpodobnost, že se úspěšně nakojí během prvního kojení.
 
A tyto výhody kojení nejsou dočasné. Maminky, které praktikují klokánkování, častěji kojí výhradně a po delší dobu. Navíc je méně bolí prsa a mají méně nalitá prsa, což může být pro kojící matky velká nepříjemnost.
 
Tak co, už si myslíte, že stojí za to vyzkoušet klokánkování? Dokonce i Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby se tato metoda praktikovala u všech novorozenců bez ohledu na váhu dítěte, gestační věk, prostředí porodu nebo klinický stav.
 
Kdy provádět kontakt kůže na kůži?
 
Nyní, když jste informováni o všech důvodech, proč vyzkoušet klokánkování, možná vás zajímá, kdy můžete začít s péčí kůže na kůži a získat všechny tyto úžasné výhody? No, v podstatě okamžitě. Ve většině případů můžete klokánkování provádět hned po porodu, stejně jako po celou dobu pobytu v porodnici a poté, co si dítě odnesete domů. V kontaktu kůže na kůži můžete pokračovat i několik měsíců po narození dítěte. Odborníci doporučují alespoň tři měsíce u donošených dětí a šest měsíců u předčasně narozených dětí.
 
skin-skin
 
Jak dlouho by měl trvat "váš moment"?
 
Při prvním kontaktu kůže na kůži s novorozencem bezprostředně po jeho narození se doporučuje, abyste u něj vydrželi alespoň jednu až dvě hodiny. Ideální by bylo, kdybyste během této doby absolvovali první kojení. To vám také poskytne dostatek času na první spánkový cyklus vašeho dítěte.
 
Po této první době můžete praktikovat klokánkování tak dlouho, jak budete chtít, přičemž se doporučuje minimálně 20 minut v kuse. Je jen důležité dávat pozor, abyste neusnuli s miminkem na hrudi. Když si k sobě přizvete partnera, může vám to pomoci zabránit usnutí, zejména při delším sezení.
 
Jak na kontakt kůže na kůži
 
Klokánkování je poměrně jednoduché a intuitivní. Stačí se pohodlně usadit na klidném místě, ideálně v soukromí s tlumeným osvětlením. Dítě, které má na sobě pouze plenku, si položte na holý hrudník a nechte jeho hlavičku nakloněnou na stranu, abyste udrželi jeho dýchací cesty otevřené. Pokud je vám chladno, můžete přes sebe i dítě položit deku. Uvolněte se a užijte si tento společný čas. Můžete si číst, poslouchat hudbu nebo si s dítětem povídat, podle toho, co vám vyhovuje. Pokud chcete, můžete to dělat sami nebo s partnerem, dokonce se můžete střídat!
 
Pro ještě jednodušší klokánkování i mimo domov můžete využít naše Nuroo tričko na klokánkováníTričko NuRoo, vyrobené z jedinečné tkaniny Vám dovolí trávit více času s Vaším miminkem jen kůže na kůži. Navrženo jako zavinovací košile, díky čemuž eliminuje vázání, utahování a uzlování. Jak se bude Vaše tělo po porodu měnit a Vaše miminko bude růst, můžete si tričko upravit díky suchým zipům.
Markéta skin to skin
 
Tipy pro rodiče, kteří budou poprvé klokánkovat
 
Pokud rodíte poprvé, zde je několik tipů a návodů, co můžete očekávat.
 
Když vám lékaři poprvé položí novorozence na hrudník, bude pravděpodobně plakat charakteristickým novorozeneckým pláčem. Nemějte obavy. Brzy se hluboce uvolní a zůstane v klidu, protože se zotavuje z porodu. Po nějaké době vaše dítě otevře oči a začne reagovat na váš hlas. Tuto dobu můžete využít k tomu, abyste na své dítě promluvili.
 
Zanedlouho se vaše novorozeně začne trochu hýbat a nakonec se dokonce přiblíží k vašemu prsu a bude se chtít poprvé nakrmit! Po krátké době odpočinku se vaše dítě začne seznamovat s vaším prsem kombinací přikládání, očichávání a olizování. Tuto fázi neuspěchejte, protože může chvíli trvat.
 
Zůstaňte trpěliví a nechte dítě, aby si samo zvyklo na přisátí. Nakonec se s největší pravděpodobností samo přisaje a začne se přikrmovat. Neváhejte upravit polohu svou i svého dítěte, abyste se cítili pohodlněji. Poté, co se vaše dítě na chvíli přisaje, může usnout a vy se také můžete přistihnout, že usínáte. Pokud se tak stane, může to být skvělá příležitost pro vašeho partnera, aby on sám klokánkoval.
 
Snažte se tento proces neuspěchat ani nepřerušovat, protože to může později kojení ztížit. Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete navázat kontakt kůže na kůži ihned po porodu, pokuste se o to při nejbližší příležitosti. Neváhejte dát lékařům a sestrám vědět, že je to pro vás důležité, aby vám v tom nebránili.
 
V konečném důsledku je tento proces především o sblížení s vaším miminkem. Snažte se být přítomni, uvolnit se a užívat si seznamování s vaším novým miminkem.
 
Jelikož my samotné věříme v kouzlo klokánkování, my samotné jsme ho praktikovaly, tak nemůžeme na tuto metodu pět více chvály. Máme radost, že jsme zařadily do naší nabídky triko NUROO. Triko na klokánkování! Protože čím více malých klokánků, tím více spokojených rodičů. Pokud budete mít k triku NUROO jakýkoliv dotaz, neváhejte se nás zeptat!