Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Co očekávat během prvních 2 týdnů kojení

Nejdůležitější rada: Buďte k sobě hodné!

Ačkoli kojení může být pro mnohé krásným zážitkem, není vždy snadné. Když poprvé držíte v náručí své novorozeně poté, co jste podstoupila jeden z fyzicky a emocionálně nejnáročnějších výkonů mateřství, je normální, že cítíte celou škálu emocí: od radosti a nadšení až po stres a úzkost. Tyto pocity se mohou ještě znásobit během prvních dvou týdnů života vašeho dítěte, které jsou nejnáročnější a nejdůležitější pro vytvoření zásob mléka - zejména pro matky, které jsou na mateřské dovolené poprvé.

Základní pravidla

  • První a druhý den se zotavte z porodu a naučte se správně přisát, krmit a porozumět signálům hladu vašeho dítěte.
  • Třetí a čtvrtý den zmírněte nalití prsou ze zvýšené tvorby mléka častým kojením. Pokud se tvorba mléka opožďuje nebo pokud si všimnete, že vaše dítě má zvýšenou žloutenku nebo hubne, zavolejte lékaře.
  • Pátý den očekávejte změny v prsou a ve stolici vašeho dítěte.
  • Šestý až desátý den sledujte růst svého dítěte, vyměšování plenek a vzorce jídla, spánku a bdění.
  • V 11. až 14. dni se připravte na zvýšené kojení v důsledku nadcházejícího růstového spurtu vašeho dítěte. Upřednostněte svůj vlastní spánek a výživu.
  • Buďte především flexibilní. Všechny matky a děti jsou jiné, takže schopnost upravit plán kojení a zároveň zachovat zdraví všech je důležitější než dodržování pevných pravidel.

První den se zotavte z porodu a zaměřte se na přisátí

Jakmile budete po porodu zdravotně stabilní a při vědomí, sestra vám pravděpodobně přiloží novorozence na hrudník, aby se mohl přisát kůží na kůži. To může pomoci stabilizovat dýchání, tělesnou teplotu a hladinu cukru v krvi dítěte; a připravit ho na první kojení. Miminka jsou během prvních několika hodin života nejvíce čilá a instinktivně se začnou snažit sát. Při pobytu na kůži povzbuzujte miminko, aby vyhledávalo a přisávalo se k vaší bradavce. Vaše první mléko - neboli mlezivo, které je hustší než mateřské mléko - je obvykle veškerou výživou, kterou vaše dítě potřebuje; a obsahuje protilátky a další látky, které ho chrání před infekcemi zažívacího traktu a dýchacích cest. Pokud se snaží dostat k vašemu prsu, pomozte jí. Je pohodlnější přikládat dítě k vašemu prsu a ne váš prs k dítěti.

Breastfeeding_and_baby_bonding_600x600

Vaše dítě bude pravděpodobně po porodu ospalé, takže se ho snažte držet u sebe, abyste mohli poznat jeho první signály hladu. Mezi ně může patřit otáčení hlavičky na stranu, hrabání, pohyby úst a cucání rukou. Pláč je pozdním projevem hladu. Jemná stimulace, jako je výměna plenky nebo tření nožiček či zad, může pomoci probudit dítě ke kojení, pokud je ospalé. Někdy ho k přisátí na kojení povzbudí i ruční odstříkání mleziva a vložení do úst, aby ho ochutnalo.

Je normální, že jsou vaše prsa během prvního kojení citlivá (citlivost by měla po několika sátích ustoupit); pokud však cítíte bolest a neslyšíte ho polykat, je jeho přisátí nesprávné. Nechte si přisátí často kontrolovat zdravotní sestrou nebo laktační poradkyní, pokud je k dispozici, abyste zajistila, že vaše dítě dostává dostatek mleziva, a předešla poškození bradavek. Pocit při kojení je důležitější než to, jak vypadá; měla byste cítit silné tahání.

Odborníci doporučují kojit dítě alespoň 10 až 15 minut z každého prsu každé dvě až tři hodiny. To vychází na osm až dvanáct kojení denně. Pokud potřebujete první kojení odložit (například pokud jste vy nebo vaše dítě po porodu nestabilní), neznepokojujte se. Budete pokračovat v tvorbě mleziva, dokud se nedostaví plná zásoba mateřského mléka (což se obvykle děje dva až tři dny po porodu).

Po úspěšném kojení by vaše dítě mělo během 24 hodin vyprodukovat alespoň jednu mokrou (moč) plenu a jednu stolici v pleně. První stolice by měla být tmavě zelená a dehtovitá.

Druhý den očekávejte, že vaše dítě bude mít hlad a bude se často kojit

Dnes je vaše dítě pravděpodobně mnohem čipernější a hladovější a bude se chtít kojit každé dvě až tři hodiny (což je normální a pomůže to přivést vaše mléko). Vaše dítě by mělo být mezi jednotlivými kojeními spokojené. Mějte na paměti, že pokud se narodilo v termínu, bude během tří až čtyř dnů po porodu hubnout.

Pokud bude vaše dítě i nadále nadměrně hubnout, může lékař zvážit doplňování stravy vašeho dítěte dárcovským mateřským mlékem nebo umělou výživou, dokud nebude objem vašeho mateřského mléka dostatečný k uspokojení potřeb vašeho dítěte. Pokud se obáváte, že dočasné podávání dárcovského mléka nebo umělé výživy vašemu dítěti zničí váš vztah ke kojení, nemusíte se obávat.

Pokud se vaše dítě nepřisává nebo nedostatečně kojí, možná budete muset sama odstříkávat nebo odsávat mlezivo z prsou a podávat mu ho pomocí stříkačky, hadičky, hrnečku nebo láhve s pomalým průtokem. Vaše zdravotní sestra nebo laktační poradkyně vás naučí, jak na to. To bude nutné, dokud se vaše dítě nebude moci kojit z obou prsů po dobu 10 až 15 minut za sezení.

Kojení je naučená zkušenost a každé sezení bude pravděpodobně jiné. Flexibilita vám poskytne úlevu od pocitu, že musíte vše dělat dokonale. Je také důležité, abyste se při zotavování starala o své vlastní potřeby odpočinkem, sprchováním, jídlem a pitím a zmírněním případných bolestí po porodu. 

Co očekávat během prvních 2 týdnů kojení_1 (kopie)

Ve dnech 3-4 sledujte své dítě a zásoby mléka

Třetí den se vaše prsa začnou cítit plnější a těžší a možná začnou vytékat, protože se vám začne tvořit mléko, i když může trvat šest nebo více dní po porodu, než se vám začne plně tvořit mléko, zejména pokud je to vaše první dítě nebo pokud jste rodila císařským řezem. Opožděná tvorba mléka obvykle nemá vliv na vaši schopnost mít plnou zásobu mléka, ale je důležité ji včas zachytit a vhodně zvládnout. Pokud se vám plná tvorba mléka opozdí, pokračujte v kojení každé dvě až tři hodiny a hned poté přikrmujte, dokud se vám mléko nedostaví.

Protože přisátí může být obtížné, když jsou vaše prsa plná, zkuste si krátce ručně odstříkat nebo odsát trochu mléka, abyste snížila jejich plnost a pomohla změkčit bradavku pro snadnější přisátí. Pokud vám nalití prsou brání v průtoku mléka nebo jeho spouštění, přikládejte si mezi kojením na prsa studené obklady, abyste snížila otok, a poraďte se se svým lékařem nebo laktační poradkyní o další pomoci.

Mezi 5. a 12. dnem si začněte zvykat na předvídatelnější režim kojení

Protože vaše dítě pravděpodobně přijímá více mléka než dříve, můžete si po příchodu mléka všimnout pravidelnějšího vzorce kojení, spánku a období bdělosti. Pokud vaše dítě rádo saje pro útěchu, můžete zjistit, že dává přednost "skupinovému kojení" v určitou denní dobu, což znamená, že bude kojit téměř nepřetržitě po dobu několika hodin, místo aby kojilo pouze jednou za dvě až tři hodiny.

Ke konci svých dvou týdnů bude mít vaše dítě pravděpodobně růstový spurt a bude chtít kojit častěji než obvykle a bude se chovat hladově. To může trvat několik dní, dokud dítě nenaplní své zvýšené potřeby mléka, a vaše zásoby mléka se pravděpodobně přizpůsobí těmto zvýšeným požadavkům.

Vaše prsa se nemusí cítit tak plná jako během prvních dvou týdnů. To neznamená, že nemáte dostatek mléka. Pokud vaše dítě vypadá po kojení spokojeně a přibývá na váze, má ho dostatek.

Co očekávat během prvních 2 týdnů kojeníKdy si dělat starosti

Pokud vaše dítě nedostává dostatek mateřského mléka, bude pravděpodobně vykazovat následující příznaky: neustálé kojení a pláč po většině krmení; zažloutlá kůže; neprobouzení se spontánně nebo neschopnost zůstat vzhůru při krmení; problémy s přisátím nebo udržením kojení po dobu alespoň 10 minut; méně mokrých nebo špinavých plen, než se očekávalo; nebo suché rty. Pokud si všimnete některého z těchto varovných příznaků, kontaktujte svého pediatra nebo dětskou sestru.

Pokud máte přetrvávající bolesti bradavek nebo prsou nebo horečku, zavolejte svého gynekologa nebo porodní asistentku, protože to může vyžadovat lékařské ošetření. Konzultace s laktační poradkyní může pomoci vyřešit bolest při přisátí nebo jiné problémy s kojením.

Používání odsávačky mateřského mléka

Odsávání mateřského mléka je jedním ze způsobů, jak řešit problémy s dodávkou mateřského mléka. Některé matky používají elektrickou odsávačku mateřského mléka po každém kojení, aby zvýšily zásoby. Odsávání může také pomoci vytvořit zásobu mléka v mrazáku, pokud se člověk obává nízké tvorby v budoucnu.

Výhody používání odsávačky mateřského mléka sahají od pohodlí až po významné zdravotní přínosy pro ohrožené děti. V ideálním světě by kojící maminky byly vždy k dispozici, když se dítě rozhodne, že je čas jíst. Ale pokud zjistíte, že chcete kojit, a víte, že máte vážné mezery ve svém dni, kdy nemůžete, odsávání mléka může být pro vás řešením.

Představujeme vám Chytrou elektrickou odsávačku od finské značky Lola&Lykke

Tato malá, tichá a mobilní bezdrátová elektrická odsávačka mateřského mléka je ideální pro maminky na cestách, protože ji můžete používat kdekoli a kdykoli nebo odsávat mléko přímo do sáčků. Elegantní design obsahuje pouze 5 dílů, které se sestavují bez visících hadiček nebo drátů - odsávání nebylo nikdy jednodušší. Kompaktní, ale výkonná sací síla zajišťuje maximální výkon odsávání, takže můžete v klidu odsávat s větším pohodlím, větší kontrolou a o 20 % více mléka.
 
Maminky zvolily tuto výkonnou chytrou odsávačku mateřského mléka jako nejlepší elektrickou odsávačku mateřského mléka již 3 roky po sobě! Jemné, ale účinné odsávání je navrženo tak, abyste měli pocit, že vaše dítě kojíte, a optimalizuje tok mléka. Snadno se sestavuje a díky našemu intuitivnímu designu šetří váš čas, takže jste vždy připraveni na odsávání.
LOLA&LYKKE Chytrá elektrická odsávačka mléka_5