Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Co se děje s vaším tělem během těhotenství?

Tělo těhotné maminky se neustále mění, přičemž nejvýraznější změny se odehrávají v oblasti břicha. Funkce střední části těla procházejí výraznými změnami, které jsou způsobeny drastickými výkyvy hormonální aktivity a zdánlivě stále rostoucím bříškem.
 
Jak břicho roste, celé tělo se začíná přesouvat dopředu. To vede k tomu, že se pánev také naklání dopředu, zatímco dolní část zad se prohýbá, čímž se zvětšuje oblouk hrudní kosti. S rostoucím břichem se musíte této změně rovnováhy přizpůsobit: abyste nepřepadli dopředu, musí vaše tělo najít způsob, jak korigovat svou polohu tak, aby se rovnováha obnovila uprostřed.
 
Během posledního trimestru těhotenství se u všech těhotných maminek objevuje v různé míře rozestup břicha. Je to způsobeno také rostoucím břichem; když se vaše břicho zvětšuje, bílý šlachový šev mezi přímými břišními svaly se natahuje, což vede k tomu, že se tyto svaly také natahují a posouvají se do stran.
 
Současně dochází k protahování i ostatních břišních svalů, čímž se snižuje celková svalová opora střední části vašeho těla. Vaše tělo se snaží najít způsob, jak vykompenzovat sníženou podporu středu těla tím, že využívá povrchové zádové svaly, což může způsobit, že spodní část zad bude napjatá, unavená a bolavá. V důsledku tohoto posunu středu těla jsou namáhány také prsní svaly (velké svaly na hrudníku) a oblast ohýbačů kyčlí (jedná se o skupinu svalů v horní části stehna, v oblasti pánve).
 
Hormonální účinky těhotenství
 
Těhotenství je vír hormonálních výkyvů: kromě estrogenu jsou klíčovými hráči, pokud jde o fyziologické změny ve vašem těle, relaxin a progesteron. Tyto hormony vás připravují na porod tím, že uvolňují vaše klouby a svaly, vazy a podpůrné tkáně. Můžete zaznamenat zvýšenou pohyblivost kloubů, zejména v oblasti pánve, protože se uvolní křížové klouby (SI klouby) a stydké klouby, aby se pánev mohla během porodu otevřít. V důsledku uvolnění vazů a nárůstu hmotnosti není neobvyklé, že se sníží i klenby vašich chodidel. To následně ovlivňuje i polohu celého vašeho těla.
 
Těhotná
 
Jaké jsou nejčastější těhotenské bolesti?
 
Tyto výrazné anatomické změny nevyhnutelně vedou u většiny těhotných žen k různě silným potížím. Více než 70 % těhotných maminek pociťuje bolesti v dolní části zad a v oblasti pánve. Bolesti v dolní části zad jsou z velké části způsobeny výše zmíněnými změnami, tj. rostoucím bříškem a změkčením podpůrných tkání.
 
Příčiny bolestí v oblasti pánve nejsou tak jednoznačné, ale předpokládá se, že k nim pravděpodobně přispívá zvýšený mechanický tlak na stydké klouby v důsledku rostoucího břicha a změkčení podpůrných struktur pánve spolu se změnami v držení těla a problémy s kontrolou pánve.
 
Dalším poměrně častým těhotenským příznakem je bolest kulatých vazů. Kulaté vazy jsou dvojice vazů v pánvi, které drží dělohu na svém místě. V netěhotném těle jsou kulaté vazy silné a krátké, stahují se a uvolňují pomalu. V těhotenství se však s rostoucí velikostí břicha kulaté vazy v reakci na růst natahují a mohou se napnout jako příliš natažená gumička. Pohyb způsobuje natažení těchto vazů a může vést k vystřelující, ostré bolesti v hýždích, bocích, stehnech, dolní části zad, tříslech nebo perineu (oblast mezi konečníkem a genitáliemi). Bolest kulatých vazů se obvykle objevuje během fyzické aktivity a může být mírné intenzity a objevovat se jen na okamžik. V některých případech může být bolest vysilující a způsobit, že těhotná maminka je velmi omezena ve svých každodenních aktivitách.
 
Jak lze tyto bolesti zmírnit?
 
Abyste předešli bolestem zad a pánve a zmírnili je, začněte tím, že budete věnovat pozornost svému držení těla; při stání trochu uvolněte kolena, abyste zmírnili prohnutí dolní části zad. Při sezení se nehrbte, raději se snažte sedět vzpřímeně a v případě potřeby se podepřete několika polštáři. V noci mějte po ruce podpůrný polštář nebo dva; spěte na boku a mezi kolena si dejte polštář, který by měl zabránit kroucení bederní páteře a způsobovat bolest. Pokud spíte na zádech, vložení polštáře pod kolena by mělo stabilizovat dolní část zad a přinést úlevu.
 
Stejně jako celé vaše tělo, ani vaše záda nemají ráda dlouhodobé setrvávání ve stejné poloze. Udržování fyzické aktivity je klíčem k prevenci a zmírnění bolesti zad a pánevní oblasti.
 
Snažte se do své každodenní rutiny zařadit různá cvičení, abyste posílili svaly, které podpírají vaše jádro a pánevní oblast. Když si na chvíli lehnete, abyste si odpočinuli, zvedněte nohy do úhlu 90 stupňů na hromadu polštářů, na kus nábytku nebo ke zdi. Udržujte je pokrčené v tomto úhlu v kyčelních a kolenních kloubech, přičemž kolena a kotníky musí být v jedné rovině s kyčlemi. Jakmile se dostanete do správné polohy, gravitace začne pracovat a odlehčí vám dolní část zad.
 
Těhotenské cvičení
 
Užitečné by mohlo být také experimentování s tepelnými a studenými obklady na zádech. Studená terapie snižuje průtok krve, čímž pomáhá minimalizovat otoky a záněty, a tím zmírňuje bolest. Tepelná léčba podporuje průtok krve a pomáhá uvolnit svaly. Vyzkoušejte, která metoda vám vyhovuje.
 
Zůstat aktivní je během těhotenství nezbytné pro dobrou kondici vašich zad a kyčlí (a pro vaši mysl!), ale zároveň cvičte jen v rámci svých možností a dbejte na to, abyste dopřáli tělu dostatečný odpočinek. Pozorně naslouchejte reakcím svého těla, abyste se vždy ujistila, že cvičení neškodí vám ani vašemu miminku.
 
Jakou pomoc mohou nabídnout podpůrné těhotenské pásy a pro koho jsou vhodné?
 
Dobře nasazený těhotenský podpůrný pás může pomoci při nepříjemných pocitech nebo bolestech. Existuje poměrně velké množství různých typů podpůrných pásů; vyzkoušejte si různé druhy pásů, abyste našla takový, který vám pomůže udržet aktivitu; podpoří váš střed těla tak, abyste mohla chodit nebo provádět jiná cvičení bez bolesti nebo v rámci únosné míry nepohodlí. Podpůrný pás může ulevit od bolesti dolní části zad i pánve tím, že vám pomůže napravit držení těla, podpořit břicho, boky a dolní část zad. Svým způsobem pás funguje jako připomínka k udržení správného držení těla, což vám následně pomáhá udržet rovnováhu.
 
Podpora břicha může také přinést úlevu namoženým svalům v dolní části zad. Existují různé typy podpůrných pásů pro různá stádia těhotenství - pokud se v pásu cítíte dobře, lze jej nosit bez obav.
 
 
Pokud jsou vaše bolesti silné, poraďte se s fyzioterapeutem, osteopatem nebo chiropraktikem, který se specializuje na léčbu v těhotenství, a sestavte cvičební režim, který bude vyhovovat vašim podmínkám.
 
Jak vidíte, těhotenství má komplexní dominový efekt na celou funkci vašeho těla a držení těla; změna hormonální rovnováhy a rostoucí bříško vše mění. Tyto faktory postrkují a povzbuzují zbytek vašeho těla, aby se také dal do pohybu a přizpůsobil se měnícím se podmínkám.
 
Autorkou článku je finská porodní fyzioterapeutka Maria Jokela. Maria je fyzioterapeutka a odbornice na těhotenství a pánevní dno společnosti Lola&Lykke. Mezi její odborné oblasti patří celkové ženské zdraví, zejména pohoda žen během těhotenství a po něm. Maria se zajímá o fyzické změny, které těhotenství přináší do ženského těla. Pokud jde o poporodní rekonvalescenci, specializuje se na dysfunkce pánevního dna, pánevní bolesti a rehabilitaci diastázy recti. Věnuje se také léčbě kojenců a dětí a její nadšení pro zdraví žen vychází z vlastních prožitých zkušeností během poporodní rekonvalescence.