Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Co se stane s vaším tělem po těhotenství?

Během těhotenství došlo ve vašem těle k obrovským změnám, a to nejen fyziologickým, ale i psychickým a emocionálním. Vaše tělo dokázalo neuvěřitelnou věc, proto buďte po porodu prosím milosrdní sami k sobě, ke svému tělu a dopřejte si čas na zotavení ze změn způsobených těhotenstvím a porodem.

Jakmile se vaše dítě narodí, začne oblast vašeho středu těla procházet znovu zásadní proměnou. Vnitřní orgány znovu zaujmou svou polohu a břišní svalstvo se začne pomalu hojit. Obnova vaší břišní stěny je poměrně pomalá a tento proces bude probíhat nejméně rok po porodu.

Vaše děloha rychle reaguje na změnu okolností; začne se zmenšovat a během týdne se zmenší na polovinu. Tato změna je zcela zjevná, protože v prvních týdnech po porodu je děloha snadno hmatatelná a břicho se díky ní zakulacuje, ale zhruba do tří týdnů je vaše děloha tak malá, že ji již nelze nahmatat. Do šesti týdnů se děloha vrátí do své velikosti před těhotenstvím.

postnatal_mum_600x600

Aktivace hlubokých břišních svalů po těhotenství

K úbytku břišních svalů dochází v posledním trimestru u každého těhotenství; je to přirozený způsob, jak tělo uvolňuje prostor pro rostoucí dělohu. Vy byste měla pokračovat a začít pracovat na svých břišních svalech brzy po porodu, nejprve začít jemnějšími cviky na hluboké svaly a postupně, během 4 až 6 týdnů, se propracovat k cvikům na povrchové svaly. Dbejte na včasné pořadí aktivace břišních svalů, aby bílá čára (vazivová střední čára břicha, k níž se upínají některé břišní svaly) nebyla vystavena příliš velkému tlaku a zůstala šlachovitá, což pomáhá při udržování kontroly nad celým středem těla. Ať už trénujete, nebo se věnujete každodennímu životu, věnujte pozornost svému středu těla a udržujte správné držení těla, například při zvedání, nošení a kojení dítěte. To pomáhá podporovat regeneraci svalů středu těla a předchází bolestem zad.

Co je to separace břišních svalů?

Odstup břišních svalů (diastáza přímých břišních svalů) je během těhotenství velmi častá a znamená rozšíření a zúžení bílé čáry mezi přímými břišními svaly. Tato bílá čára se táhne od hrudní kosti až k stydké sponě a spojuje pravou stranu těla s levou. Obvykle se vazivo o délce 1 až 2 centimetry během těhotenství rozšíří na přibližně 4 až 8 centimetrů.

Většina žen se z odstupu břišních svalů zotaví během prvních 2 měsíců po porodu bez nutnosti zásahu. Více než 30 % novopečených maminek však má problémy s funkcí břišní stěny, často spojené s poruchami jak hlubokého svalstva, tak aktivace vaziva. K tomu dochází, když bílá čára spojující břišní svaly nedosahuje dostatečného napětí, ale zůstává volná. Pokud máte 2 až 3 měsíce po porodu pocit houbovitě měkkého středu břicha nebo pokud vidíte, že střed břicha zřetelně vystupuje nahoru, když ležíte na zádech a zvedáte hlavu směrem k břichu, měla byste se obrátit na svého zdravotníka nebo fyzioterapeuta, který se specializuje na péči o těhotné ženy. Nadýmání břicha může být také spojeno s oddělením břicha, nebo se oddělení může jevit jako mezera, uprostřed svalu. Diastasis recti neboli břišní separace může způsobovat problémy s kontrolou správného držení těla a hlubokého svalstva; může také způsobovat bolesti dolní části zad a poruchy střevní funkce.

Před zahájením rehabilitace váš zdravotnický pracovník určí důvod, proč se šlachový šev zřejmě neaktivuje, a teprve poté stanoví program rehabilitačních cvičení. Cílem rehabilitace je, aby se šlachový šev stal šlachovitým a zlepšila se celková funkčnost středu těla.

Co způsobuje vyklenutí břicha po těhotenství?

Vaše tělo přibíralo na váze více než 9 měsíců a vaše břišní svaly se značně protáhly. Reálně bude nějakou dobu trvat, než shodíte nadbytečná kila a než se vaše tělo vrátí do tvaru před těhotenstvím; změnila se také vaše poloha a držení těla.

Vypouklé břicho po porodu může někdy souviset s odstupem břišních svalů, častěji je však způsobeno špatným držením těla. Po porodu se vaše držení těla nemusí vrátit do normálu, břicho nadále vystupuje. Kvůli poloze jsou povrchové svaly zad stažené a hluboké svaly nejsou správně aktivovány.

Během těhotenství a po porodu nejsou hluboké svaly vašeho středu těla schopny fungovat zcela optimálně, protože byly vystaveny velkému protažení. Pokud se vyskytnou problémy se spontánní obnovou břišních svalů, mohou hluboké svaly zůstat neaktivní, což jim brání regulovat tlak v břišní dutině a břicho vypadá nafoukle. Někdy jsou povrchové svaly horní části břicha nadměrně aktivní, což vytváří tlak na spodní část břicha, což se rovněž projevuje nafouknutím břicha.

Vzhledem ke genetickým faktorům se míra, do jaké se kůže břicha natahuje a zotavuje, u jednotlivých žen liší, takže byste se opravdu neměla srovnávat s ostatními.

mum1_600x600

Zotavení pánevního dna

Celková rekonvalescence po porodu trvá nejméně celý rok. Schopnost vašeho těla plně se zotavit omezuje několik faktorů; například kojení má na tělo změkčující účinek a relaxin působí v těle ještě rok po porodu. Relaxin je hormon, který během těhotenství uvolňuje vazy, klouby a měkké tkáně, a připravuje tak tělo na porod.

Během těhotenství má relaxin změkčující účinek na pánevní dno, protože je ze 70 % tvořeno pojivovou tkání. Svaly pánevního dna a pochvy se během porodu také značně roztahují a může dojít k natržení pánevního dna. Pochva je však dobře prokrvená a případné poškození se obvykle rychle zahojí bez zanechání jizev. Zotavení pochvy po porodu trvá několik týdnů a funkce pánevního dna se obvykle vrátí k normálu během prvních tří měsíců. Bylo zjištěno, že posilování svalů pánevního dna během těhotenství a po porodu je účinným prostředkem prevence problémů s funkcí pánevního dna.

Jak již bylo řečeno, někdy může být problémem také přetěžování nebo těsnost poševních jizev, v takovém případě mohou posilovací cviky jen více škodit. Z tohoto důvodu se vždy doporučuje odborné posouzení situace.

csection_600x600

K podpoře zotavení lze použít i různé pomůcky, například poporodní podpůrný pás, který umožňuje udržet lepší držení těla a aktivovat střed těla. Pás poskytuje oporu natažené břišní tkáni a případnému poranění po císařském řezu a potenciálně podporuje obnovu břišních svalů. Správný podpůrný pás vám usnadní ovládání středu těla při všech každodenních činnostech, jako je nošení a zvedání dítěte, a zároveň vám zajistí pohodlnější a bezpečnější pohyby. Podpůrný pás lze začít bezpečně používat ihned po porodu, pokud nezpůsobuje pocit tlaku v podbřišku nebo pánevním dnu.

Nechte vaše se zotavit. Krok za krokem můžete začít zvyšovat intenzitu cvičení, protože fyzický trénink představuje klíč k úplnému zotavení. Pokud máte jakékoli obavy ohledně svého zotavení, neváhejte se obrátit na odborníka.

Autorkou článku je finská Mirka Katajisto. Mirka je těhotenská fyzioterapeutka, která se specializuje na zdraví pánevního dna během těhotenství a po něm. Pomáhá ženám s poporodní rehabilitací svalů břišního a pánevního dna a nabízí pomoc při různých bolestivých symptomech. Její zkušenosti s fitness a pilates jí umožňují důležitý vhled do poporodní regenerace. Je také maminkou tří dětí.