Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak vám může poporodní pás pomoci s rekonvalescencí po porodu?

Každá maminka se cítí a vypadá ve svém těle po těhotenství jinak. Některým ženám může poporodní podpůrný pás, jako je například Lola Lykke Poporodní stahovací pás, pomoci se cítit v prvních dnech po porodu pohodlněji a s větší podporou.

Postpartum_band_Q_A_blog_600x600Všichni, od Kardashianek přes Cardi B, Jessicu Albu, možná i vaši sousedku, která nedávno porodila, nosí poporodní břišní pás. Možná si myslíte, že jde o jeden z módních výstřelků celebrit, ale za praktikou vázání břicha v bezprostředním poporodním období se skrývá mnohem víc. Umění vázání břicha je technika, která má své kořeny v asijské kultuře. Existují rozpory ohledně toho, kde mohlo vzniknout, ačkoli mnozí ho připisují malajské královské rodině před mnoha staletími, kdy bylo vázání břicha známé jako bengkung. Při tradičních latinskoamerických porodech se k zavinování břicha používala faja. Japonské maminky se po porodu obracely na sarashi. Afroamerické poporodní vázání břicha je starobylou tradicí v afroamerické komunitě. Vázání břicha se kontrolovalo a upravovalo podle toho, jak se zmenšovala děloha. Dokonce i u mnoha indiánských kmenů se používala šerpa na zavázání břicha na podporu hojení.

Nějaký druh poporodního vázání je tedy znám již dlouho. Často bylo spojeno s léčivými bylinami, oleji, teplem a odpočinkem. Je důležité si uvědomit, že úvaz břicha neslibuje předtěhotenský tvar těla ani zázračný lék na všechno. Nezajistí ani pas ve tvaru přesýpacích hodin, jakým jste možná viděli chlubit se mnoho celebrit. V minulosti se používalo jako součást podpůrného rituálu k uzdravení maminky po porodu. Provádělo se pomocí olejů a masáží, které pomáhaly děloze, kůži a břišním svalům zmenšit se zpět na velikost a místo před těhotenstvím. Jeho účelem je uzdravit tělo ženy a zároveň jí dát pocit podpory v období, kdy je její nitro oslabené, emoce v nerovnováze a život s novým miminkem může být vyčerpávající. Opravdu není divu, že se břišní pás používá napříč kulturami. Které novopečené mamince by neprospěl jistější pocit držení těla a bezpečí v prvních chvílích nového dobrodružství?

V Lola Lykke se spojili s fyzioterapeutkou Johannou a nechali si od ní odpovědět na několik často kladených otázek:

Jak mi pás může pomoci při rekonvalescenci po porodu?

"Mnoho žen zjistilo, že nošení břišního pásu po porodu poskytuje dodatečnou podporu břišním a zádovým svalům právě v době, kdy jsou nejslabší. Pás může podpořit lepší držení těla, snížit bolesti zad a stabilizovat pánev. Smyslem je poskytnout vám dodatečnou oporu a jistotu a povzbudit vás, abyste zůstala aktivnější bez bolesti. Je však důležité si uvědomit, že ačkoli vám pás poskytuje oporu, neměl by být používán jako léčba jakéhokoli onemocnění. Nakonec se zotavíte pouze tehdy, když dovolíte svým svalům, aby začaly pracovat."

Nějaký druh poporodní podpory a vázání se používá již po staletí v různých kulturách po celém světě. Vázání se provádělo jako léčebný rituál s různými léčebnými technikami. V některých kulturách se vazba nosila 40 dní, v jiných 100 dní. Byla součástí poporodního léčebného rituálu, na který jsme v moderní západní společnosti z velké části zapomněli, nebo možná nikdy neexistoval. To neznamená, že si nezasloužíte zotavení, podporu a držení, které vám břišní pás může poskytnout.

Můžu nosit břišní pás během cvičení?

"Po porodu je střed vašeho těla oslaben a najít spojení se svaly může být náročné. Nošení pásu během každodenních aktivit a lehkých cvičení by mohlo být prospěšné, protože budete lépe schopna rozpoznat a aktivovat hluboké svaly středu těla. Pás také funguje jako připomínka správného držení těla, a to vám pomůže zůstat během vašich aktivit bez zranění."

Můžu nosit pás po císařském řezu?

"Po císařském řezu jsou vaše břišní svaly oslabené a máte nad nimi jen velmi malou kontrolu. Pás může poskytnout dodatečnou podporu, kterou potřebujete. Stahovací pás může pomoci také tím, že podporuje hojení rány po císařském řezu, drží vaše břišní svaly pohromadě, a tím vás povzbuzuje, abyste zůstala aktivní a bez bolesti."

Často jsem maminkám říkala, aby si pás vzaly s sebou již do porodnice. Váš lékař, porodní asistentka nebo zdravotní sestra budou nejlepším zdrojem informací k vaší individuální situaci. Pokud vám poradí, abyste si dala pár dní na rozmyšlenou, než ho začnete nosit, poslechněte je!

Blog_image_600x600

Jak dlouho mám pás nosit?

"Poporodní pás může poskytnout skvělou oporu hned po porodu, ale není nutné ho nosit přehnaně dlouhou dobu. Začněte používat vlastní svaly, jakmile se budete cítit pohodlně. Načasování tohoto kroku je velmi individuální, ale nejefektivnější je během prvních 6 až 12 týdnů po porodu."

V Lola Lykke doporučujeme nosit Poporodní stahovací pás po dobu 6 až 12 týdnů, ale pokud vaše zotavení trvá o něco déle, není na škodu nosit jej déle. Jen nezapomeňte, že aby váš střed těla mohl začít budovat ztracenou stabilitu, je třeba ho aktivovat. Pokud máte nějaké pochybnosti, může být dobrým začátkem kontaktování fyzioterapeuta, který vám poradí a pomůže ve vaší individuální situaci.

V každodenním životě doporučujeme pás používat přibližně 2-8 hodin denně, zejména při činnostech, které vyžadují správné držení těla; při kojení, tlačení kočárku a zvedání dítěte. To závisí na úrovni podpory, kterou potřebujete, a na tom, jak silné byl střed vašeho těla na začátku. Nošení pásu během jiných lehkých cvičení může být prospěšné, protože budete lépe rozpoznávat a aktivovat hluboké svaly středu těla. Pás by se neměl nosit během noci.


Jak se liší Core Restore poporodní stahovací pás od jiných poporodních pásů?

Hlavním rozdílem u Poporodního pásu Core Restore od většiny ostatních pásů na trhu je jeho přední konstrukce. Pás Core Restore má na přední straně dvě oddělené části pro zapínání, které umožňují dokonalé přizpůsobení. Zapnutí pásu lze pomocí těchto oddělených zapínání na suchý zip nastavit přesně na vaši postavu. To znamená, že pás bude dobře sedět na břiše bez ohledu na tvar vaší postavy. Díky odděleným panelům je pás Core Restore také velmi pohodlný na sezení, aniž by se pás sroloval nebo působil nepříjemně.

Poporodní stahovací pás Core Restore jsme v Lola Lykke navrhli s ohledem na funkčnost a pohodlí. Technický materiál pro pás Core Restore byl pro nás jedinečně vyvinut: je vysoce elastický a zároveň mimořádně měkký a příjemný na kůži. Na rozdíl od mnoha jiných je pás Core Restore 100% bez latexu.

Jsem 3 týdny po porodu, bude pro mě nošení pásu stále účinné? A co když jsem 2 roky po porodu?

Nošení pásu je nejúčinnější první 2-3 měsíce po porodu, takže by bylo prospěšné i v případě, že už od porodu uplynulo několik týdnů. Pás by pro vás byl užitečný zejména tehdy, pokud máte pocit, že je vaše břicho stále slabé, a pokud máte pocit, že potřebujete větší oporu pro správné držení těla. Pás vám připomíná správné držení těla a pomáhá aktivovat hluboké svaly jádra. To může pomoci při bolestech zad a pro snížení možnosti špatného držení těla.

Pokud trpíte diastázou recti nebo máte ještě několik let či mnoho měsíců po porodu oslabený střed těla, doporučujeme vám kontaktovat fyzioterapeuta pro těhotné nebo vašeho praktického lékaře. Ti mohou posoudit vaši individuální situaci, zjistit, jak moc jsou vaše břišní svaly oddělené, a poradit vám správné cviky pro zpevnění středu těla. Mohou vám také doporučit používání stahovacího pásu na zapojení středu těla, ale s největší pravděpodobností nejlepším řešením, které zmínila i Johanna výše, je posilování pánevní oblasti a vašeho jádra pohybem. Jen si pamatujte, že nejste blázen, když se zastáváte sama sebe. Diastasis recti není normální a lze ji zmírnit.

Jak těsně by se měl pás nosit?

Pás by se měl nosit těsně, ale ne příliš těsně, abyste mohla pohodlně dýchat po celé délce břicha. Pohodlí je při nošení pásu klíčové: má vás podepřít a zajistit vám větší pohodlí. Pokud začínáte pociťovat bolest, sundejte si jej. 

Přeloženo z článku: LOLA&LYKKE EXPERTS ANSWER: HOW DOES A SUPPORT BAND HELP WITH YOUR POSTNATAL RECOVERY?