Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak zvládnout šestinedělí s úsměvem

Krásný den milé holky!
 
Tak to mám za sebou. Co? No přeci šestinedělí s dvojčátky! A protože je to takové téma, které se nikde moc neřeší a nikdo vám moc neporadí a neřekne, tak jsem se rozhodla o tom svém napsat. Co mi pomohlo, kdo mi pomohl, jak jsem se cítila a co jsem vlastně potřebovala. Třeba se některá v tom najdete a třeba se k tomu některá z vás nastávajících maminek vrátíte. A pokud máte těhotnou kamarádku, tak si určitě přečtěte část právě pro vás. 
 
Rodit v době, kdy je všechno jeden velký otazník a velká neznámá je upřímně psychicky náročné. Plán byl samozřejmě jiný. Jarní miminka, manžel doma, budeme se všichni muckat, Ondrášek ve školce, moji rodiče přiletí na návštěvu a budeme se mít všichni skvěle. Takže první tři úkoly jsme splnili. Zbytek, jak asi chápete nedopadl. Ale! I přes všechno, co se kolem dělo, a že všechno bylo jinak, než jsem si představovala, tak mám na šestinedělí krásné vzpomínky. Asi je to i tím, že už jsem věděla, do čeho jdu. A možná, že kdybych to věděla i s Ondráškem, tak by to bylo i trochu více v klidu. 
 
Tak co jsem tedy tentokrát dělala jinak… a vůbec, co jsem tedy vlastně dělala? 
 
  1. JÍDLO 
  • JÍDELNÍČEK PŘI KOJENÍ
Tolik energie vydáme! Kojení, málo spánku, hopsání na míči, běhat sem a tam, chůze s kočárkem. A abychom na všechnu tuhle aktivitu měly energii, potřebujeme do sebe dostat jídlo, které nám udělá dobře. Ale nejen nám, ale i našemu miminku. Asi už jste od některé ze svých kamarádek slyšela o tom, že některé potraviny mohou udělat z miminka uplakaného nespavce. A to díky prdíkům. 
 
(pozn. už si pomalu zvykejte na to, že dalších několik měsíců se budete bavit hodně o tom, jak vaše dítě prdí a co jí. Tak to prostě je, všechny se o tom bavíme!) 
 
Jaké potraviny to jsou? Jednoduchá odpověď: ty, co nadýmají vás. A ta složitější? Obecně mezi tyto potraviny patří čerstvé a bílé pečivo, luštěniny, některá zelenina (kapusta, květák, cibule), potraviny z kynutých těst, bublinkaté vody... Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak každé dítě je jiné a to, co nadýmá jedno, nemusí nadýmat to druhé. 
 
  • DOMÁCÍ ZÁSOBA
Určitě vám doporučuji udělat si pár jídel do zásoby. Já nedám dopustit na pořádný vývar. První týdny mateřství jsou taková jiná kocovina. V mrazáku jsem pak měla ještě rizoto a pár dalších jídel, které jsme jen rychle ohřáli v mikrovlnce. Věřte mi, to poslední, co chcete, je po porodu ještě stát u plotny. 
 
  • MEAL TRAIN
Více se něm rozepíšu v části pro vaše známé. Ale ve zkratce je to to, že se o vaše obědy a večeře postarají vaši známí! Moje rada a prosba, nebojte se přijmout pomoc od ostatních!
 
BA5F64A7-47A5-4BE4-BBB7-33C4C6665464 IMG_1729
 
  1. INTIMNÍ PARTIE
Ať už rodíte přirozeně či císařem, tak vaše intimní partie budou potřebovat velkou péči. Upřímně, do té doby, než se nám narodily naše děti, jsem tomu nevěnovala takovou pozornost. Prostě umýt se vodou a nějakým přípravkem. Ale jak velký rozdíl to je, když se použije přípravek kvalitní? Který nedráždí a nevysušuje!! V šestinedělí je oplachování nutné. Ačkoliv očistky postupně odchází, tak někdy je třeba do sprchy zalézt i několikrát denně. 
Na našich stránkách najdete nové produkty právě na intimní hygienu, které jsou vhodné jak v těhotenství, tak po porodu. Co vás asi překvapí, tak jsou na olejové bázi. Ale na našem blogu se dočtete, proč je to ten nejlepší způsob péče. 
 
LIP Intimate Care
 
  1. CVIKY PO PORODU A DIASTÁZA
Už po porodu prvního syna jsem v Podolí dostala papír se cviky, které se dají cvičit už v šestinedělí. A to právě cviky na posílení pánevního dna a na zlepšení diastázy. Samozřejmě je rozdíl, pokud jste rodila přirozeně nebo císařem – musíte počkat o cca 2 týdny déle, než vám to dovolí váš doktor kvůli jizvě. Náš další článek, který právě připravujeme, bude právě o cvicích na zlepšení diastázy neboli rozestupu přímých svalů na břiše. 
 
  1. VYBUDUJTE SI ZÁKLADNU 
Mít kolem sebe kamarádky, které mají podobně staré děti je skvělé! Je to dar. Protože nemusíte chodit na všechny ty maminkovské / miminkovské weby, kde se hromadně diskutuje a radí. Většinou totiž na úplně triviální otázku můžete najít naprosto zdrcující odpověď. Určitě se v tom poznáváte taky, najde se vůbec někdo, kdo na tyhle weby nikdy nezabrouzdal? Je super sdílet všechny ty pokroky s někým, kdo má podobně staré miminko a může vám poradit, říct co fungovalo u nich anebo uklidnit, když úderem třetího měsíce furt dítě nespí 12 hod v kuse.  
 
  1. POPORODNÍ DEPRESE
Dobrá, tohle téma je trochu sensitivní pro všechny. “Podařilo” se mi rodit v tom nejzamotanějším období a všechno je jinak, než jsem si plánovala. Upřímně? Nebylo a není to lehké a moje hormony mi to občas pěkně znepříjemňují. Naštěstí u mne se rozjel krásný pocit štěstí. Ale… nemuselo to tak být. Nemusíme se nacházet zrovna uprostřed celosvětové pandemie, aby se člověku nepřitížilo. Mám to štěstí, že můj stav zajímá nejen lidi kolem nás, ale při každé návštěvě svého doktora či doktorky dětí se mne ptají na několik otázek, aby zjistili, zda nepotřebuji jakoukoliv pomoc. Mateřství je sakra těžký job, do toho šílené hormony... ale pokud víte, co se s vámi děje, necháte si pomoci, tak tahle jízda může být hezká! Proto, pokud se cítíte špatně, nevíte, co se to s vámi děje. Řešte to. Stačí tak málo a může vám být o moc líp!! A to si zasloužíte.  
 
A POKUD JSTE KAMARÁDKA NĚKTERÉ ČERSTVÉ MAMINKY: Ptejte se, zajímejte se. Občas se nám to nechce říct nahlas. Občas už vám to skoro řekneme, že všechno není zalité sluncem. Ale pak si to rozmyslíme, protože… přiznejme si to. Furt je to takové, divné. Říct si o pomoc… snad všechny mámy mají jedno společné. Tak nějak si myslíme, že zvládneme úplně, ale ÚPLNĚ, vše! Takže… nemusíte se ptát jako u výslechu. Možná stačí jen připomenout, že tu jste pro ni. Ať je to cokoliv. 
 
  1. PÉČE O SEBE A SPÁNEK
Trochu sci-fi. Já vím. Ale pěkně nalakované nehty nebo jít na procházku hezky oblečená... to mi občas udělá radost. Víte proč? Protože se vcítím do té upravené holky. Jasně. 90 % času mám drdol, legíny a tričko, které je tak seprané (ne každé odkrknutí končí krknutím, že?!), že bych ho měla raději vyhodit. Jednou za čas rychlou sprchu vyměňte za dlouhou sprchu nebo vanu. Na procházku do města se můžete vyparádit i během týdne, nejen ve sváteční den. Povzbuďte své sebevědomí! A víte co? Udělejte to ve dny, kdy děti křičí, nespí, rozčilují vás. U mne to funguje. Další nutností je snažit se o kvalitní spánek. Ano, další sci-fi. Ale zkuste se naučit nějaký spánkový rituál (péče o pokožku, minutová meditace, ležet manželovi v náruči..), nastavte telefon tak, aby vás nikdo nerušil, už se na telefon ani nekoukejte a jděte spát co nejdřív poté, co vaše děti usnou. Bez energie se těžko bojuje se špatnou náladou. Děti jsou na tohle tak sensitivní. Moc dobře ví, kdy řvát nejvíc! Samozřejmě ve chvíli, kdy jsme totálně vyšťavené! 
 
f1c50ff1-fc7d-4961-9014-0b3bec158375 IMG_1473
 
  1. NEBÝT FURT JEN MÁMA 
To, že jsme mámy už nám nikdo neodpáře. Ani to nechceme. Ale občas je dobré si odpočinout od všech těch povinností. Najděte si aktivitu, která vás vytrhne z celodenního shonu a péče o ostatní. Pro mne je to náš TO DO list a PADDLEBOARD. Vypnu tu část mozku, která myslí jen na věci typu: „ Neměla bych už kojit? Není jim v té zavinovačce vedro? Můžu to jíst, aby neměli prdíky?!” a zapnu tu druhou část, která myslí na všechny ty naše úžasné projekty a úkoly, které nás čekají. A že jich je! I když jsou to jen kratší momenty, tak i tak jsem spokojenější. Pro někoho je to pedikúra, zaběhat si, zacvičit si (to bych taky měla dělat..) nebo jen tak číst knížku. Neříkejte si, že se na to vrhnete zítra. Zítra to 100% odložíte znovu!
 
IMG_2030 IMG_1672 IMG_3387
 
S Ondráškem jsem se k tomu neuměla rozhoupat. Až později jsem zjistila, že nosítko je můj nejlepší kamarád a že neskutečně miluju ty naše společné momenty. A hlavně to, jak ho můžu neustále pusinkovat. A nejsem sama. Ondráška nosil i můj manžel a to často! Tentokrát jsem se rozhodla začít s nošením hned od narození kluků. Nosit děti nám značně pomohlo při běžných činnostech a hlavně jsme mohli být i s Ondráškem, který se stal z jedináčka hned dvounásobným bráchou. Koupila jsem si různé šátky, koukla na milion videí a stejně mi to přišlo jako vázání lodních uzlů. Ale díky pár blogům pro maminky dvojčat jsem narazila na triko NuRoo. Konečně něco jednoduchého a rychlého. A zamilovala jsem si ho natolik, že jsme ho s Monikou zařadily i do naší nabídky, protože má tolik neskutečných benefitů!
 
Určitě vám něco říká slovo bonding. tohle triko je tak skvělý způsob jak být s miminkem. A hlavně, víte kolik plusů to pro miminko i maminku má?! Koukněte na naši grafiku k triku. Pro nás to byla velká záchrana. Naše děti se okamžitě zklidnily a přestaly řvát. Já zažívala (a stále zažívám) krásné momenty štěstí, kdy se naše miminka jen tak přimazlí. Ta vůně miminek je prudce nakažlivá! 
A ještě jeden OBROVSKÝ BONUS! Tričko je i pro tatínky. Ten náš ho používá pravidelně. A nošení mu vůbec, ale VŮBEC, nevadí! Že by to byla dominanta jen maminek? Ani náhodou!! I on si užívá to nádherné pouto se svými dětmi. A je krásné to pozorovat. 
 
IMG_0998 IMG_9083 FD63B5AE-A46D-40D9-80A1-5D31FF86440A
 
 
MÁTE KAMARÁDKU, KTERÁ SE BRZY STANE MAMINKOU NEBO MÁ ČERSTVÉ MIMINKO? TAK ČTĚTE!
 
Být daleko od rodiny, která se automaticky nabídne s pomocí, je těžké. Občas i rodina blízko nestačí. O tom ani snad moc psát nemusím. Ale k tomu, aby vám někdo pomohl, nemusí být hned rodinný příslušník. Víte, co se říká... Přátele jsou jako rodina, kterou si vyberete. Tak buďte i VY tou rodinou. Pomozte čerstvým rodičům, protože i když to málokdo přizná a možná si to ani nepřipouští, tak tahle pomoc, ať je jakákoliv, neskutečně pomůže a zlepší náladu všem. I vám. Máme to štěstí, že kolem sebe máme spoustu přátel, jak tady v Seattlu tak tady v Praze, kteří už v době mého těhotenství plánovali jak nám můžou pomoct a zlepšit náladu. Dokonce si v tom udělali systém (aniž bych o tom jakkoliv věděla nebo do toho zasahovala). Například Monika a Linda mi z Prahy poslaly něco jen pro mne. Navíc i krásnou kytku. Musím se přiznat, že jsem uronila pár slz! Ach ty hormony! Co tedy pro svou kamarádku můžete udělat? Podělím se s vámi o to, co nejvíc pomohlo nám:  
 
9ED300E5-299C-4E38-AAA4-8DDB4E9CDDB9
 
  1. COOKING PARTY 
Ještě než se prcci narodili, tak jsme se s pár holkami domluvily a prostě jedno odpoledne jsme vařily jídlo do zásoby. Takové ty věci, které jsou rychlé, zdravé a za pár minut rozmražené. Trocha vínka k tomu, popovídat si, všechno to samozřejmě ochutnat a zásoba je připravená! Takové snídaňové burrito.. to po probdělé noci oceníte! 
 
  1. MEAL TRAIN
Zase jsme u jídla, HAHAM! iminko je už na světě? Kamarádka vám neodepisuje? Asi nestíhá! Ono mít doma čerstvé miminko, prát se s hormony, nespat, do toho nějak fungovat i doma a vařit. To je prostě velká makačka. Co pro nás přátelé připravili byl takzvaný meal train. Jde o to, že si každá z rodin zablokovala určité dny v kalendáři, ve které nám navařili / objednali jídlo.  Takhle jsme nemuseli řešit večeře minimálně 2 týdny. Vlastně asi i déle, ale ten čas v šestinedělí je nějaký magický.  Tady máte adresu, kde vše zorganizujete: https://www.mealtrain.com.
 
  1. POPORODNÍ DEPRESE
Víme o nich, často se o nich mluví, ale Vás a asi ani Vaši kamarádku by to nenapadlo, že se to může stát zrovna jí. Prostě si něco nesedlo. A zrovna letos, kdy je to pro každou těhotnou extra výzva, bychom měly být více ostražité. Pocity úzkosti, selhání, vyčerpání a únava… poporodní deprese má mnoho podob a většinou je to právě okolí, které to na mamince pozná a začne reagovat. Není se za co stydět. Sama mám v okolí dvě kamarádky, které si tím prošly. Jedna si tento stav nechtěla dlouho připustit a výsledkem bylo, že se postupem času dostala do příšerné situace, ze které se dlouho dostávala ven. 
Co můžete udělat? Pomáhejte mamince s miminkem a povinnostmi, nezlehčujte její stav a nesnažte se ho vy nebo ona sama překonat, vyhledejte pomoc lékaře… 
 
PŘÍZNAKY POPORODNÍ DEPRESE
  • Těžký smutek
  • Pocity beznaděje
  • Sebeobviňování z toho, že jsem špatná matka
  • Neschopnost navázat kladný vztah k dítěti
  • Ztráta životní energie
  • Silná frustrace
  • Extrémní únava a vyčerpání
  • Ztráta chuti k jídlu nebo naopak nadměrná konzumace potravy
  • Nespavost nebo naopak nadměrná spavost
  • Nechuť k sexu
  • Nezájem o okolí
 
  1. NABÍDNĚTE JÍ POMOC
Jednou za čas svou upřímnou nabídku zopakujte. Co takhle vzít miminko v kočárku na procházku? Nebo vzít starší dítě do zoo, ven nebo si ho nechat přes noc? Zajet na nákup, vyvenčit pejska nebo jen pohlídat dítě doma ve chvíli, kdy se chce vyspat nebo si konečně umýt hlavu. Nápadům se meze nekladou. U nás nejčastěji funguje hlídání staršího bráchy. Možná se stane, že se svou otázkou trefíte do dobré nálady a odpověď na tuhle otázku bude NE, DĚKUJU.. Proto znovu připomínám, připomínejte se častějI. 
 
ZA SEBE A ZA VŠECHNY ČERSTVÉ (A TĚHOTNÉ) MAMINKY MOC ZA POMOC A PODPORU DĚKUJI!!!