Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Co znamená SPF, UVA, UVB & UVC záření?

Můžeme dost snadno nabít dojmu, že vše okolo opalovacích krémů je velká věda. Abychom vám usnadnily, co vlastně slova jako UVA, UVB a SPF znamenají, vytvořily jsme pro vás jednoduché shrnutí se vším, co potřebujete vědět o opalovacích krémech a celé vědě za tím.
 
Co znamená UVA, UVB & UVC?
 
co je UVA, UVB a UVC
 
UVB, UVA a UVC paprsky jsou součástí ultrafialového záření, které cestuje směrem k Zemi ze Slunce. UVC paprsky jsou pohlceny ozónovou vrstvou, takže se jich nemusíme bát. UVB & UVA paprsky oproti tomu doputují až k zemskému povrchu, a proto potřebujete opalovací krém. UVB paprsky jsou blokovány v atmosféře pouze částečně. Jsou zodpovědné za zhnědnutí vaší pokožky, ale přemíra těchto paprsků vede ke spálení a následně i k rakovině kůže. UVB paprsky ovlivňují nejsvrchnější část pokožky. UVA paprsky mají nejdelší vlnovou délku a prochází atmosférou téměř neporušené. Tyto paprsky dosáhnou i do nejspodnější vrstvy vaší kůže, tzv. "Dermis". Výzkumy ukazují, že UVA paprsky mohou vést k vytvoření škodlivých volných radikálů v pokožce. Zjednodušeně to znamená, že vystavování těmto paprskům může vést k rakovině díky zničení proteinů, které opravují vaši DNA. Proto je tak důležité mazat se opalovacím krémem, pokud plánujte trávit čas na slunci. Na rozdíl od UVB paprsků, UVA záření je zákeřné v tom, že vaši pokožku nezbarví dohněda, takže nevíte, zda jste se vystavili rizikovému množství UVA záření. 
  
Co znamená SPF?
 
SPF ( anglicky Sun Protection Factor) na každém opalovacím krému udává množství ochrany proti UVB záření. Zajímavým faktem, o kterém většina lidí neví, je, že SPF křivka není lineární. To znamená, že SPF 15 chrání oproti 93% UVB paprsků, SPF 30 proti 97% a SPF 50 chrání proti 98% UVB záření. Rozdíl tedy mezi SPF 30 a SPF 50 je pouze jeden procentní bod. Šílené, že?!
SPF ochrana před sluncem
 
Jelikož SPF ochrana opalovacího krému je plně účinná pouze dvě hodiny po jeho aplikaci, doporučuje se opalovací krém znovu aplikovat každé dvě hodiny nezávisle na SPF daného krému.
 
Jak poznám, že můj krém blokuje i UVA záření?
 
To je velice zajímavá a zásadní otázka. Jak jsme se právě dozvěděli, SPF odkazuje pouze na stupeň ochrany před UVB. Jak si tedy můžete být jisti, že váš opalovací krém chrání i proti UVA záření? Odpověď se nazývá širokospektrální ochrana. Pokud najdete na vašem krému označení širokospektrální ochrana či označení UVA v kroužku, znamená to, že opalovací krém blokuje proti „odpovídající množství“ UVA paprsků, jak je definováno regulačními orgány. Všechny opalovací krémy od Suntribe nabízejí širokospektrální ochranu a chrání vás před UVA paprsky. Není to tak ale u všech opalovacích krémů, takže pozor!
Aby to nebylo tak jednoduché, existuje tzv. UVA test, který souvisí s testem UVB / SPF. Pokud je krém testován na potvrzení širokospektrální ochrany (což znamená, že poskytuje vhodnou ochranu proti UVA), je ochrana měřena jako vztah k jeho SPF. Aby opalovací krém mohl projít, musí blokovat alespoň 1/3 označeného SPF, např. opalovací krém SPF 30 (blokující 97% UVB paprsků) musí blokovat UVA paprsky s ekvivalentním výkonem SPF 10 (blokující kolem 89%).
 
Dobrou zprávou je, že Suntribe používá pouze oxid zinečnatý jako UV filtr, což je nejúčinnější UV filtr na světě. To znamená, že Suntribe opalovací krémy nenabízejí pouze 1/3 (33%) ochrany, ale mnohem více! Například Přírodní krém na opalování poskytuje dvakrát vyšší UVA ochranu než je vyžadováno.
 
 
Co znamená u opalovacího krému voděodolnost?
 
Pokud je váš opalovací krém označen jako voděodolný, znamená to, že si po určitou dobu zachová svoji účinnost i při kontaktu s vodou (nebo velkým potem). Aby to bylo jasné: Všechny tekuté opalovací krémy začínají postupně ztrácet účinnost po prvním kontaktu s vodou. Značka voděodolnost znamená, že opalovací krém má po určité době ještě alespoň 50% svých ochranných schopností SPF. Tento časový rámec je buď 40 nebo 80 minut.
• Fráze voděodolný znamená, že opalovací krém bude mít i po uplynutí 40 minut polovinu svého označeného SPF.
• Fráze velmi voděodolný znamená, že opalovací krém bude mít po polovině 80 minut i polovinu svého označeného SPF.
 
 
 
Zkouška voděodolnosti se provádí v laboratoři, kde testované subjekty umístí ruku (namazanou opalovacím krémem) do bazénu po dobu 40 nebo 80 minut a ochranný faktor se testuje před a po vložení ruky do vody. Aby opalovací krém testem prošel, musí mít stále alespoň 50% svého SPF. Je důležité zmínit, že test odolnosti vůči vodě byl proveden pro tekuté opalovací krémy. Protože existují opalovací krémy, které dokážou odolat daleko více než 80 minutám kontaktu s vodou bez ztráty SPF, jako je řada Suntribe Face & Sport (zatím není v našem portfoliu). Tyto opalovací krémy jsou obecně velmi tuhé a zanechávají viditelnou vrstvu ochrany. U minerálních krémů na opalování jde o nejlepší způsob, jak zjistit, zda je třeba opalovací krém znovu aplikovat po kontaktu s vodou. U tekutých opalovacích krémů, jako je Přírodní krém na opalování SPF 30, doporučujeme pravidelně znovu aplikovat po každém koupání nebo při velkém pocení. Jde o nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak zajistit, že jste chráněni, i když jste ve styku s vodou.
  
Gratulujeme, nyní už můžete z opalovacích krémů i maturovat:-)
 
Věříme, že s opalovacími krémy Suntribe budete spokojeni tak jako my!