Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Rozhovor se zakladatelkou Kett's Candles

Spolupráce s Janou Kettnerovou, zakladatelkou Kett’s Candles, byla jedna z prvních, které jsme při zakládání Made for Moms navázaly. Její vonné svíčky a vosky nás prostě učarovaly. Skoro rok ale naše spolupráce probíhala pouze na dálku. Před dvěma týdny se Jana vydala do Prahy a konečně jsme měly možnost se setkat také osobně. Pro náš Blog jsme ji vyzpovídaly ohledně jejích začátků v podnikání, vztahu k designu ale i její rodině a těhotenství. Tak se pohodlně usaďte do křesla, zapalte si svíčku a příjemné čtení.
 
Jak Vás napadlo dělat zrovna svíčky?
Řekla bych, že v počátku to byla záliba a vášeň tvořit rukama, která dala vzniknout myšlence o vlastní, ryze české značce ručně dělaných svíček. Přes vyrábění různých dárků a pozorností pro své blízké, jsem se dostala až k mým milovaným svíčkám. Cesta to ale nebyla přímá a pomohlo mi spousta drobných náhod, které mne nasměrovaly na tu moji správnou cestu.
 
Jaké máte podnikatelské zkušenosti? Je Kett’s Candles vaše první firma?
Předchozí podnikatelské zkušenosti v podstatě žádné nemám :-) Začínala jsem v roce 2015 jako OSVČ, ale toto období netrvalo dlouho, protože události nabraly velmi rychlý spád a já jsem již v roce 2016 zakládala s manželem s.r.o.
 
Co jste dělala, než jste začala podnikat?
Já stále ještě pracuji a podnikání se věnuji jako koníčku, i když to je již pořádný a náročný kůň.
Pracuji pro Zdravotnickou záchrannou službu Kraje Vysočina jako manažerka kvality a systémů řízení. U záchranné služby jsem již 18 let a začínala jsem jako zdravotnická záchranářka.
 
Jak jste se propracovala k tak silné značce?
Bude to znít trošku jako poučka z učebnice, ale opravdu si myslím, že za úspěchem stojí tvrdá a každodenní práce, poctivost vůči zákazníkům a důraz na detail.
Pro mne je opravdu čest, pokud si zákazník zakoupí naše zboží a vážím si toho, že své vydělané peníze dá za náš výrobek. Proto cítím závazek k tomu, že to zboží musí být perfektní a servis, který zákazníkovi poskytujeme také.
Naši zákazníci to opravdu oceňují a já si přeji, aby to tak fungovalo stále.
 
Kde berete inspiraci na vůně?
Ve své hlavě :-) Nechávám se vést intuicí!
 
Zapalujete si doma svíčky?
Neustále a celoročně :-) Jednak kvůli testování hoření jednotlivých modelů, které jdou do prodeje, tak ale i po večerech kvůli atmosféře. Hlavně od podzimu do jara mám spotřebu velmi velikou. A k vánočnímu času svíčky a vůně patří neodmyslitelně.
 
Sklo - je krásné, nádherný design a kvalita. Navrhovala jste vy?
Design jsme navrhli společně s designery sklářského atelieru Valner Glass, kde se vyrábí i samotné sklenice. Sdělili jsme sklářům svoji představu o jednoduchém tvaru, ve kterém by ale měla být patná krása foukaného skla. Také jsme museli vyřešit tvar vhodný pro efektivní hoření svíčky. Vše se nám podařilo krásně skloubit a výsledek již vidíte sami. Mám ráda jednoduché strohé tvary, takže i taková je naše svíčka. Přitom ovšem křivka skla je oblá, takže je tam něžný akcent. Od každého trochu, takže na své si přijdou ženy i muži.
Fascinuje mne na tom ta dualita, strohý jednoduchý tvar s oblou křivkou je ve stejném kontrastu jako když si uvědomíte, že ta chladná skleněná krása vzniká v žáru sklářské pece.
Sklenice jsou opravdu nádherné, s tím souhlasíme 100%.
 
Zajímáte se ráda o design?
Ano velmi. Třeba teď se již těším na další Design blok v Praze. Ráda se nechám inspirovat a prohlížím si krásné věci.
 
Na Design bloku se s Janou určitě potkáme, také se tam s Beníkem chystám :-)
 
Moc děkujeme, že jste souhlasila s námi spolupracovat, byla to krásná souhra osudu. Co vás napadlo, když jsme Vás oslovily?
Potěšení je na mé straně. Když jste mi představily svůj projekt, bylo to skvělé poslouchat. Všechny ty vize, které jste do podnikání měly o perfektním produktu s kvalitními materiály a designovém balení, to bylo přesně dle mého gusta. Byla jsem potěšena, že mé výrobky se vám zdály vhodné pro Váš záměr.
A také jsem měla pocit, že jako ženy bychom se měly v podnikání podporovat. Vždyť to bylo sotva nedávno, co jsem stála na startovní čáře a byla ráda za každou informaci a spolupráci. A tak jsem chtěla přispět do začátku.
A jsem moc ráda, že to stalo. Protože, když jsme teď měly možnost setkání, musím říct, že to bylo opravdu moc příjemné setkání.
 
Máte v plánu nějaké novinky?
S novinkami přicházím v podstavě pravidelně tak dvakrát do roka. Myslím, si, že je třeba přinášet stále nové varianty vůní, aby si zákazník mohl vyzkoušet něco nového a neotřelého. Ale přitom stálice, které jsou žádány, máme v nabídce celoročně.
 
Jak vypadá váš pracovní den?
Jedním slovem hekticky. Ale je to má volba, takže vlastně šťastně.
 
Jaké jsou Vaše jiné koníčky, zájmy?
Já ráda fotografuji, moje vášeň je klasická fotografie. Ale přiznávám, že díky podnikání jsem již v černé komoře nebyla několik let. To musím jednoznačně napravit. Teď zbývá čas na četbu na klidném místě se svíčkou, to je můj další velký koníček.
 
Jak relaxujete? Necháváte se hýčkat? :-)
Já k relaxu potřebuji knihu, ticho a vůně. 
 
Jak se Vám daří skloubit podnikání a péči o rodinu?
Můj manžel mne velmi podporuje, takže při všem tom našem zaměstnání se nám daří rodinné fungování myslím docela dobře. Je to také tím, že moje dcera má již 13 let a je to už parťák a to i do podnikání, kdy mi pomáhá s balením a jinými drobnými úkoly. A tak je to i náš společný čas :-)
 
Vzpomínáte ráda na svoje těhotenství? Jak probíhalo? Nechala jste se hýčkat?
Já jsem měla štěstí, moje těhotenství bylo skvělé, nic mi nebylo, žádné komplikace, prostě procházka růžovým sadem :-) Ale jak jsem říkala, dceři je 13, takže je to poměrně dávno a tak moje hýčkání tenkrát spočívalo maximálně v nějaké těhotenské kosmetice, kdy ale na trhu byl maximálně balzám ElastiQ a jinak asi nic.
Takže teď je skvělé, že mají maminky na výběr nepřeberné množství produktů a ty Vaše patří na trhu ke špičce. A můžu potvrdit, že jsou opravdu výborné, vždyť olejíček nemusí být jen na těhotenské bříško.
 
Co jste dostala od přátel a rodiny k narození miminka?
Mimo šperku od manžela za narození dcery byly asi všechny dárky od rodiny směřovány pro miminko. Bylo to skvělé, ale…….. :-) vůbec bych se nebránila dostat takový dárek jako je Vaše rozmazlující dárková sada.
 
Děkujeme :-)
 
A na závěr malý DUEL:
Moře nebo hory?
Hory u moře, takže NORSKO!!!
 
Večer u TV nebo s knížkou?
S knížkou a u svíčky :-)
 
O víkendu výlet na kole nebo do muzea?
V létě na kole, v zimě do muzea.
 
Svíčková nebo salát?
Salát.
 
Pes nebo kočka?
KOČKA!!!
 
Děkujeme Janě moc za rozhovor a těšíme se na další společnou spolupráci.