Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Rozhovor se Zdravou blondýnou část 2 - Vitamíny a doplňky stravy pro ženy po porodu a dále

Pokračování našeho rozhovoru s Míšou Kopkovou, alias Zdravou blondýnou, která provozuje i stejnojmenný e-shop. Tentokrát se budeme věnovat období po porodu, kojení a dalších fázím mateřství. 

Období po porodu bývá pro ženu hodně náročné, ať už fyzicky, tak psychicky, jaké prvky je vhodné doplňovat, aby se žena cítila dobře ve vlastním těle?

"Trošku jsem předběhla váš dotaz. V zásadě je v mnoha ohledech jen na nás, jak náročné toto období bude nebo jak dovolíme, aby náročné bylo. Pro mě bylo šestinedělí vždy krásné období. Snažila jsem se maximálně respektovat své potřeby a potřeby miminka. Plánování návštěv nebo jiných „akcí“ jsem jim maximálně podřizovala. Nastavení a úcta k vlastním hranicím je nejen pro období šestinedělí zásadní. Skvělé je, když jsme v tomto ohledu za jedno se svými muži a máme od nich maximální podporu. Cílem naší dlouhodobé péče, která začíná už před otěhotněním je právě to, abychom se v šestinedělí mohly ladit na miminko a neřešit naše vlastní zdravotní potíže.

  • Kojení

Je skvělé se předem připravit na kojení a to aktivně, nechat se zasvětit od laktační poradkyně, co bude po porodu v tomto ohledu následovat. Díky tomu budeme mít reálná očekávání a budeme vědět, co je správně a kdy už je třeba něco aktivněji řešit, podporovat. Kojení může být zpočátku velmi bolestivé, u Riley to byla bolest, z které mi běhá mráz po zádech ještě teď. V tyto chvíle může být laktační poradkyně, kterou již známe a ke které máme důvěru, skvělou podporu. Může pro nás být mnohem přirozenější pozvat ji domů, se vším se svěřit a nechat si pomoci.

Kojení je pro ženské tělo přirozenou a vrozenou schopností, kterou nemusíme ve většině případů nijak zvlášť podporovat. Zásadní je mít pod kontrolou dlouhodobý příjem alespoň základních složek výživy, tedy nebýt v mikroživinových deficitech (což se často děje, pokud v těhotenství nesuplementujeme nebo ne nedostatečně), dalším faktorem je psychická pohoda a hormonální rovnováha.

V průběhu času se může stát, že nám to někde „uletí“, více stresu, špatná technika kojení, to jsou pak chvíle, kdy je třeba se vrátit do svého středu, více se napojit samy na sebe, na své miminko a aktivně tak podpořit tvorbu mléka. Sama jsem zažila, co je to bojkot kojení. Je to velmi bolestivé a náročné období, ale lze překonat a lze z něj vyjít jako lepší člověk. U sebe v poradně mám celý článek věnovaný právě bojkotu kojení a podpory laktace, sdílím svůj příběh i praktické tipy. Zásadní je ujištění, že máme správnou techniku kojení, kontakt kůži na kůži, vnitřní soulad, ale také podpora výživy hraje svou roli. Mně pomohlo navýšení antioxidantů a zařazení bylin jako je např. ostropestřec. Ale vždy je lepší řešit výživu a doporučení suplementů na individuální úrovni. Rozhodně zapomeňte na rady tipu „po zakysané smetaně bude mléka dosti“.

Zdrava Blondyna Blog 2

  • Vlasy

Když už se stane, že vlasy začnou padat, pak je třeba nepanikařit a začít více pečovat. Padání vlasů v období kojení velmi často souvisí s hormonálními změnami. Nevnímám to ale jako pokyn, že stačí počkat, až to přejde. Pokud by se nám začaly kývat zuby, také bychom asi nečekaly. Ano, někdy to může „samo“ přejít, někdy ale ne. Jsou ženy, které trápí nedostatek vlasů, které ztratily v období kojení už po zbytek života.

Padání vlasů je zkrátka signál našeho těla, že se něco děje. Můžeme ho vnímat jako šanci, příležitost sáhnout si do svědomí a odpovědět si na otázky jako jsou: Pečuji dostatečně o příjem potřebných živin? Vnímám, že jsem ve stresu, že prožívá náročné období? Možná bych mohla být sama k sobě o něco láskyplnější, možná bych si každý den mohla naložit o něco méně úkolů a povinností. Zkrátka, spíše než jen čekat nebo sáhnout po kolagenu, který sice pomůže s růstem nových vlasů (či po jiném podobném produktu), je potřeba se také zastavit a zamyslet nad tím, jestli bychom nemohly začít řešit i samotné příčiny, ovlivnit je a zmírnit dopady.

  • Únava

Únava je do jisté míry přirozenou součástí mateřství. Spíme méně, budíme se častěji. Někdy dlouho do noci uspáváme a ještě přes úsvitem vstáváme. Když rostou zoubky, kojíme celou noc nebo miminko konejšíme v náručí. Takže ano, únava je a bude. Důležité však je, aby únava měla tyto jasné důvody. Někdy je naše tělo unavené, protože živinově strádá nebo protože je v dlouhodobém stresu. A to je pak dobré řešit individuálně a cíleněji tělu dodat to, co mu chybí. Obecným doporučením pro více energie je např. hořčík či vitamíny skupiny B.

  • Vitamíny, které maminka předává miminku

Zejména prvních 6 měsíců, kdy je příjem veškerých živin zdrojován z mateřského mléka by měla maminka myslet na to, aby byl její jídelníček výživný a aby si suplementy systematicky doplňovala to, co neují z jídla. I nadále je zcela zásadní péče o omega 3 mastné kyseliny, vitamín D3+K2, jód, ale např. také mangan, selen, zinek, vitamíny skupiny B atd. budou hrát svou roli. Zní to možná složitě, ale vše zajistíme např. tímto Balíčkem kojení.

  • Čemu se naopak vyhnout

Rozhodně bych doporučila vyhnout se fastfoodům a všem nevýživným jídlům. Zaměřit se na kvalitní potraviny, jejich domácí přípravu. Nepřehánět to s rychlými cukry a kofeinem.

U suplementů je třeba monitorovat vitamín A. Příliš vysoký příjem vitamínu A v živočišné formě je rizikový, což platí i pro období těhotenství. Též se vyhýbejte detoxikačním a hubnoucím kúrám. Přílišnou podporou očisty organismu by se mohly do mléka dostávat nežádoucí složky. Velmi důležité je dodržovat pitný režim a nehladovět! Hlad je pro tělo stresovým faktorem, opět se může negativně odrazit na kvalitě, ale i na množství mateřského mléka."

Jsem žena kolem 35, děti, manžel, zaměstnání, každý den vše skloubit a zůstat mentálně zdravá, krásná a veselá?:-) Měla byste pro mě "zázračnou" pilulku, abych vše zvládla?

Míša Kopková"Ty zázračné pilulky, kdy už je někdo vymyslí?!  Ono to vlastně není až tak složité ani bez nich. Jsem ve stejné pozici včetně věku:-) A tak přikládám pár vlastních tipů:

Každé ráno, ještě před tím, než vstanu, se naladím sama na sebe a popřeji si krásný den. Když se na to cítím, dám si otužovací ledovou sprchu.

Každý den pečuji o základní příjem živin. Nyní užívám F20 multivitamín, který mi pokryje mimo jiné vitamín D3 i K2, Vegan Omega + přidávám zhruba obden Kelp (zdroj jódu).

Dle toho, jak se cítím a také dle náročnosti období zařazuji dlouhodobě nebo i krátkodobě hořčík, zinek a B12 s aktivní kyselinou listovou.

Pro vitalitu, dlouhověkost a antiaging navyšuji příjem klíčových antioxidantů (můj největší oblíbenec je ProLife) a kolagen s vitamínem C.

Každý den myslím na to, abych na sebe byla laskavá, abych si nakládala jen tolik, kolik je skutečně třeba. Na každý týden si plánuji nejen povinnosti a práci, ale také aktivní odpočinek (např. procházky, cvičení), ale i ten pasivní jako je relax na gauči, plánuji si také čas s partnerem a zážitky s dětmi.

Zní to možná jako pohádka, no ne vždy vychází a i to je v pořádku. Chvíle, kdy se zrovna nedaří, znamenají, že zažíváme i období, kdy se máme skutečně dobře. Takže přesně víme, co nám chybí a díky tomu můžeme tomu dobrému jít naproti svým naladěním i činy ."

Doplňků stravy na trhu existuje neuvěřitelné množství, podle čeho si Vy sama doplňky vybíráte? Jak moc určuje kvalitu doplňků cena?

"To jste kvantifikovaly přesně, je neuvěřitelné množství doplňků stravy a navíc se stále rojí nové a další značky. Cena ale není dostatečným ukazatelem kvality. Jasným příkladem je toho např. česká značka Trime. Jdou cestou maximální kvality, čistoty a funkčnosti, ale cena jejich produktů je mnohdy příznivější než u konkurenčních značek (a to i těch méně kvalitních). Prémiové vstupní suroviny a vhodná technologie výroby může být sice extrémně drahá, ale zase neplatíte za dovoz, clo a další a další správní poplatky, které distributory zahraničních značek stojí peníze, které se pochopitelně promítají do konečné maloobchodní ceny. Výroba probíhající v České republice může být zkrátka zásadní proměnnou v poměru cena versus kvalita.

Takže cena ne. Nestačí ani popisek na eshopu, ani informace na etiketě produktu a vlastně ani osobní doporučení a pozitivní zkušenost, protože ta může být hodně subjektivní a zkreslená.

Všechny oficiální informace o doplňcích stravy podléhají legislativním nařízení, různým byrokratickým procesům a ne vše lze na etiketu uvádět a ne vše se musí na etiketě uvádět, což je ještě zajímavější informace.

Z mého pohledu je tedy zásadní dlouhodobá filozofie firmy, jejich příběh a to jak vše promítají do svých výrobků. Také ochota sdělit mi podrobnější informace a specifikace k produktové řadě, zkrátka možnost nakouknout pod pokličku a vidět to, co je skutečně určující pro kvalitu jednotlivých produktů.

Vždy je tedy lepší, obrátit se na někoho, kdo se v této problematice pohybuje delší čas, má podobné hodnoty a životní styl, a kdo nejen poradí co a kde nakoupit, ale také, jak nakoupené suplementy užívat."

Míše moc děkujeme za úžasně zajímavý a podnětný rozhovor, z kterého si rozhodně několik rad odneseme i do svého každodenního života.