Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

4 rychlé tipy na pečení s dětmi

Ruku na srdce: z Vánoc mají největší radost děti. To pro ně zdobíme stromeček, pečlivě ukrýváme dárky a pečeme to nejlahodnější cukroví. Právě pečení vánočního cukroví patří k typickým českým tradicím a jen těžko si bez něj svátky umíme představit. 
Venku chumelí, právě jste si uvařili pořádný hrnek čaje, doma to voní po skořici a perníku a vy si lámete hlavu, jak do pečení zapojit i děti? Přečtěte si v dnešním článku naše tipy a užijte si pečení všichni společně. 

pečení s dětmi1.Obrňte se trpělivostí

Pečení s dětmi zabere mnohonásobně více času, kolem vás vznikne pravděpodobně také více nepořádku a výsledek možná nebude ukázkový. Vaším cílem by tedy nemělo být patnáct druhů cukroví z několika kilogramů surovin. V tomto případě víc než kdy jindy platí, že méně je více, zvlášť s dětmi za zády. Složité recepty s několikahodinovou přípravou tedy nebudou to pravé. 

Děti obvykle nebývají zrovna trpělivé. Počítejte s tím, že rády uzobávají a ochutnávají. Velkou část výtvorů tedy sní ještě dříve, než vůbec stihnou doputovat na vánoční stůl. Kdo by ale neměl radost, že se po jídle jen zapráší?

2. Příprava nade vše

Předem si vyberte vhodný recept a připravte všechny potřebné suroviny. Recept můžete rozpracovat ještě před tím, než se k vám přidají vaše ratolesti. Zkontrolujte, jestli máte dostatek pečícího papíru nebo plechů. Vyhnete se zběsilému pobíhání a hledání. To by vám jistě celý zážitek jen zkazilo.

Pokud vaše děti ještě nezvládnou složitější úkony, jako je například vykrajování, vsaďte na jednoduché nepečené kuličky. Ty jsou sázkou na jistotu. Nemusíte se také bát, že děti budou uždibovat těsto, kde jsou syrová vejce a výsledkem bude leda bolavé břicho. 

Fantazii se meze nekladou a není třeba se pevně držet zajetých postupů. Děti mají rády barvy, třpytky nebo pohádkové postavy. Možná sami budete překvapeni, kolik neobvyklých vykrajovátek je možné v obchodech objevit. .
Nemáte času nazbyt, přesto děti nechcete ochudit o zapojení se do vánočních příprav? Bavit je bude i příprava domácí horké čokolády. 

3. Nalaďte se

Chcete si užít nefalšovanou vánoční pohodu? Nenechte pečení na poslední chvíli. Raději se nalaďte na příjemnou atmosféru. Pusťte si koledy a klidně si společně zazpívejte. Uvařte čaj a zapalte voňavou svíčku.

Domluvte se s kamarády nebo příbuznými. Každá pomocná ruka se počítá! Navíc pokud mají podobně velké děti, společně se zabaví, až je tvoření dobrot přestane bavit.

Takové vydařené setkání a společné pečení se tak může do budoucna stát krásným zvykem, který vydrží i další roky.

4. Recepty vyberte podle věku a schopností dětí

Abyste se vyhnuli nepříjemnostem, opatrně s příliš horkými surovinami a tekutinami, těžkým kuchyňským náčiním nebo čistícími prostředky. Nejmenší děti můžete posadit přímo na kuchyňský stůl, abyste je měli neustále na očích. 

Do jakých činností děti zapojit?

  • míchání surovin při bezpečné pokojové teplotě

  • hnětení těsta rukama

  • odvažování pomocí odměrek a lžic

  • krájení měkkých surovin pomocí plastového nožíku

  • rozprašování a prosévání mouky

  • vykrajování tvarů pomocí plastových tvořítek

Děti také proveďte receptem. Mluvte o jednotlivých a surovinách a jejich původu. Mladším dítkám zase můžete vysvětlit, co děláte. Činnostem tak lépe porozumí.