Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

VELKÝ PRŮVODCE VAŠÍ PLETI - řešení nejčastějších problémů

Skutečné potíže, skutečné výsledky: Řešení hlavních problémů v péči o pleť přirozenou cestou

Pleť každého člověka je jedinečná a má skutečné problémy, které si zaslouží skutečná a účinná řešení. Od problematické reaktivní a citlivé pleti, přes boj se skvrnami a pigmentovými skvrnami až po touhu po elegantním stárnutí - zde je komplexní průvodce řešením čtyř běžných problémů v péči o pleť s využitím dobře zdokumentovaných přírodních účinných látek.

Citlivá pleť: Péče o jemnou pleť

Citlivou pleť není vždy snadné diagnostikovat, protože se může týkat lidí se suchým, smíšeným nebo dokonce mastným typem pleti. Citlivá pleť obvykle velmi citlivě reaguje na spouštěče z prostředí, jako jsou změny teploty nebo vlhkosti, znečištění nebo právě nové produkty péče o pleť. Mezi příznaky citlivé pleti patří zarudnutí, svědění, pálení, píchání, pnutí, teplo a dokonce i otok. Klíčem k péči o citlivou pleť je jemný, jednoduchý a přirozený přístup:

  • Testování nových produktů: Před zařazením nového produktu do své rutiny jej otestujte na malé části pokožky, abyste zjistili, zda nemá nežádoucí účinky.
  • Zaměřte se na bariérovou ochranu: Přirozená kožní bariéra hraje klíčovou roli v péči o pokožku. U osob s citlivou pokožkou může být tato bariéra narušena, což vede ke zvýšené reaktivitě, nepohodlí, ztrátě vlhkosti a dokonce i k zánětům. Přírodní složky, jako jsou lipidy z bambuckého másla, jojobový olej a rostlinný skvalan, a niacinamid (vitamin B3) pomáhají posilovat kožní bariéru.
  • Zjednodušte si denní režim: Vyhněte se přetěžování pleti mnoha produkty a dodržujte jednoduchou rutinu s jemným čisticím přípravkem bez sulfátů, zklidňujícím hydratačním sérem a ochranným denním krémem, který poskytuje dlouhotrvající komfort. Při používání opalovacího krému se vyhněte chemickým slunečním filtrům, které mohou pokožku podráždit, a raději zvolte minerální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším.
  • Hledejte zklidňující složky: Ujistěte se, že vaše výrobky pro péči o pleť obsahují přírodní výtažky, jako je heřmánek, aloe vera a výtažek z ovesných jader, nebo nové bioaktivní látky, jako je pleti identický komplex sacharidů Pentavitin®, které pleť zklidňují a zklidňují. 

Vítězství v boji proti nedokonalostem

Nejčastější problém, se kterým se lidé na celém světě setkávají, jsou kožní nedokonalosti. Podle Yale Medicine trpí akné přibližně 85 % lidí ve věku 12 až 24 let a více než 25 % žen po čtyřicítce uvádí, že mají stále akné. Skvrny, záněty a nerovnoměrná struktura pleti se mohou podepsat na sebevědomí. Klíčem k vyčištění pleti je důsledná péče a šetrný přístup:

  • Hloubkové a přitom šetrné čištění: Zařaďte do ranní a večerní péče o pleť účinný čisticí přípravek, který zajistí odstranění make-upu, nečistot, odumřelých kožních buněk a přebytečné mastnoty. Díky tomu zůstanou póry neucpané. Vyvarujte se drsných čisticích prostředků a tonik na bázi alkoholu. Zbavení pleti všech přirozených olejů vede pouze k nadměrné produkci oleje, oslabení ochranné bariéry a případně i k dalším zánětům.
  • Přírodní kyselina SOS: K ošetření vznikajících skvrn použijte gel obsahující přírodní AHA kyseliny, jako je kyselina glykolová a/nebo mléčná. Kyseliny pomohou vysušit skvrnu a urychlí buněčnou výměnu, čímž podpoří rychlejší hojení a menší tvorbu jizev.
  • Hydratace je klíčová: V rozporu s obecným přesvědčením je hydratace pleti zásadní, i když máte pupínky. Vyberte si lehký, snadno vstřebatelný denní krém, který pleť vyrovná a zklidní. Vyhněte se hydratačním krémům, které obsahují minerální oleje nebo vazelínu, protože mohou ucpávat póry.
  • Neďoubejte ani nevymačkávejte: Ačkoli to může být lákavé, dloubání nebo rozrýpání pupínků může vést k jizvení a prodlouženému hojení. Místo toho si raději zvolte náplasti na pupínky, které podporují hojení a zabraňují přístupu bakterií k zaníceným místům.

mceclip5-1

Stárnutí pleti: Přírodní a elegantní přístup

Přirozený proces stárnutí ovlivňuje pleť mnoha způsoby. Epidermis se ztenčuje a rychlost buněčné výměny se zpomaluje. Zpomaluje se také tvorba kolagenu, zatímco jeho odbourávání se zrychluje. K tomu se přidávají kumulativní účinky stresových faktorů životního prostředí, jako je například vystavení UV záření. Prvními příznaky stárnutí pleti jsou obvykle mdlost a dehydratace, po nichž následují jemné linky a vrásky a poté ztráta pevnosti. Pokud podniknete kroky na podporu a posílení pleti v průběhu jejího stárnutí, může to mít významný vliv na snížení viditelných známek stárnutí:

  • Čištění pleti má význam: Když se na vaší pleti začnou projevovat viditelné známky stárnutí, je často na čase přehodnotit celou rutinní péči o pleť a nepřidávat do ní pouze přípravky proti stárnutí. Používáte stejný čisticí přípravek jako ve 20 a 30 letech? Nyní je čas rozhodnout se pro bohatší čisticí mléko, které jemně čistí a regeneruje pleť a zároveň pomáhá zmírnit její mdlost a dehydrataci.
  • Přírodní alternativa retinolu: Dermatologové stále nejvíce doporučují k léčbě jemných linek, vrásek a stařeckých skvrn lokální léky na bázi vitaminu A, tzv. retinoidy, a jejich volně prodejnou verzi retinol. Pravdou je, že deriváty vitaminu A mohou způsobit silné lokální podráždění pokožky, které se projevuje zarudnutím, zánětem a šupinkami. To následně může vést k oslabení ochranné kožní bariéry a ke ztenčení a zkřehnutí pokožky. Zvažte zařazení šetrnější přírodní alternativy retinolu do své rutinní péče o pleť, která pomůže stimulovat tvorbu kolagenu, redukovat jemné vrásky a zlepšit strukturu pleti. Sytenol® A, získaný z rostlinného bakuchiolu, je první skutečnou přírodní alternativou retinolu. Několik studií prokázalo, že tato složka je vysoce účinná a v některých oblastech dokonce účinnější než retinol, avšak bez negativních vedlejších účinků, jako je zarudnutí, podráždění a fotosenzitivita.
  • Olej a voda: Jak pleť stárne, zpomaluje se její přirozená produkce oleje, což následně vede k vyšší ztrátě vody z pleti. Navrstvení hydratačního séra a následně krému s vysokým obsahem lipidů pomůže udržet plnost, pružnost a pevnost pleti.
  • Ochrana před slunečním zářením: Sluneční záření je první příčinou předčasného stárnutí pleti. Nejlepším způsobem, jak ochránit pleť před fotostárnutím, je používat opalovací krém každý den. Pro ochranu pokožky před UVA i UVB zářením si vyberte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem (SPF) 30 nebo vyšším.  

Tmavé skvrny: Odstranění nerovností

Tmavé skvrny, známé také jako hyperpigmentace, mohou být důsledkem poškození sluncem, jizev po akné nebo hormonálních výkyvů. Klíčem k úspěchu je trpělivost a důsledná péče:

  • Exfoliace: Zvolte si denní čisticí přípravek, který obsahuje jemné exfoliační složky, které podporují buněčnou výměnu a časem zmírňuje tmavé skvrny. Výtažky z fermentovaného ovoce, jako jsou enzymy z granátového jablka, mají vysoký obsah přirozeně se vyskytujících AHA látek, které jemně exfoliují a pomáhají časem vyrovnat tón pleti.
  • Vitamin C - přírodní rozjasňovač: Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá rozjasnit pleť a zmírnit hyperpigmentaci. Hledejte sérum s vitaminem C, které obsahuje kyselinu askorbovou, přírodní a nejúčinnější formu vitaminu C. Kyselina askorbová zlepšuje strukturu a tón pleti tím, že neutralizuje škodlivé volné radikály a zabraňuje rozpadu kolagenu vlivem oxidačního stresu. Rovněž potlačuje tvorbu melaninových pigmentů, které mohou způsobovat změnu barvy pleti, a přispívá k syntéze kolagenu, čímž udržuje pevnost pleti.
  • Další antioxidační ochrana: Kromě vitaminu C se ujistěte, že váš denní krém obsahuje účinné přírodní vyživující složky s antioxidačními vlastnostmi, jako je vitamin E, bambucké máslo, olej ze sladkých mandlí a jojobový olej.
  • Ochrana před sluncem (opět!): Předcházejte dalšímu tmavnutí stávajících skvrn důsledným používáním opalovacího krému. Vystavení slunečnímu záření může hyperpigmentaci zhoršit.

Ať už bojujete s pupínky, pečujete o citlivou pleť, řešíte známky stárnutí nebo se potýkáte s tmavými skvrnami, oddanost správné péči o pleť nakonec povede ke zdravější a lépe prosperující pleti. Chcete-li dosáhnout skutečných výsledků, volte raději přírodní, dobře zdokumentované účinné látky než drsné syntetické a pamatujte, že v péči o pleť neexistuje univerzální řešení.