Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Význam zdravé vaginální mikroflóry během těhotenství

Udržování zdravé rovnováhy bakterií ve vulvě a pochvě je velmi důležité pro celkovou pohodu ženy. Během těhotenství však může nerovnováha v tomto křehkém ekosystému ovlivnit i rostoucí miminko. Proto je to během těhotenství mimořádně důležité. Bohužel se této zásadní informaci v prenatální péči ne vždy věnuje taková pozornost, jakou by si zasloužila, a mnoha ženám tak uniká znalost těchto důležitých faktů.

Jakou roli hraje mikrobiom?
Normální vaginální flóra (dobré bakterie), kyselé pH a výtok tvoří zásadní bariéru proti infekcím. Dobré bakterie v pochvě udržují kyselé prostředí, bojují proti škodlivým bakteriím a vytvářejí látky, které je ničí. Toto týmové úsilí pomáhá udržovat pochvu zdravou.

Co se děje s mikrobiotou během těhotenství
Během těhotenství se mikrobiota mění. Je běžně pozorováno, že hladina Lactobacilů, prospěšného typu bakterií, má tendenci se během těhotenství zvyšovat. To je považováno za normální a zdravou reakci. Laktobacily hrají klíčovou roli při udržování kyselého pH vaginálního prostředí, což pomáhá zabránit přemnožení škodlivých bakterií a patogenů. Předpokládá se, že toto přirozené zvýšení počtu Lactobacilů během těhotenství přispívá k příznivější mikrobiální rovnováze, což je důležité pro celkové zdraví matky i vyvíjejícího se dítěte.
V tomto období jsou ženy také citlivější na jakékoli narušení vaginálního mikrobiomu. Proto je mimořádně důležité dodržovat správné hygienické návyky a vyvarovat se všeho, co by mohlo narušit mikrobiotu nebo rovnováhu pH. V případě jakýchkoli příznaků infekce je velmi důležité neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Vaginální infekce a rizika těhotenství
Pokud má těhotná žena neléčenou vaginální infekci, může to v nejhorším případě způsobit vážné problémy, jako je potrat, předčasný porod, a dokonce úmrtí plodu. Studie také ukazují, že vyšší hladina pH i bez infekce zvyšuje riziko předčasného porodu.
Pro těhotné ženy je důležité chránit se před streptokokem skupiny B. Pokud se o něj nestaráme, může vést k předčasnému porodu, meningitidě u novorozence nebo dokonce ke ztrátě dítěte. Může také způsobit infekce močových cest, infekce v reprodukčním traktu nebo problémy po porodu. Zdravá rovnováha bakterií pomáhá bránit se proti streptokokům skupiny B.
Dr. Rebecka Kaplan, švédská specialistka na gynekologii a porodnictví, vysvětluje, že když se dítě narodí vaginálně, je přirozeně vystaveno matčině mikrobiomu, který poskytuje potřebné bakterie pro stimulaci jeho imunitního systému. V důsledku toho může nevyvážená vaginální mikroflóra ovlivnit také náchylnost dítěte k infekcím a zvýšit riziko vzniku alergií a astmatu.

Co způsobuje změny mikrobioty u těhotných žen?
1. Užívání antibiotik: Antibiotická léčba narušuje střevní i vaginální mikrobiotu tím, že snižuje počet prospěšných bakterií.
2. Stres a psychologické faktory: Stres a psychická pohoda mohou ovlivnit střevní mikrobiom a ten zase může ovlivnit mikrobiom vaginální.
3. Sex: Sex může do pochvy přinést nové bakterie a ovlivnit složení mikrobioty.
4. Hygiena: Nedostatečná péče o hygienu v oblasti genitálií může narušit přirozenou rovnováhu bakterií a hladiny pH.

Způsoby řešení těchto problémů
1. Užívání antibiotik: Antibiotika užívejte pouze v nezbytně nutných případech. Užívejte probiotické doplňky obsahující prospěšné bakterie, jako jsou kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium. Ty mohou pomoci obnovit střevní mikroflóru. Zařaďte do svého jídelníčku přirozeně fermentované potraviny, jako je jogurt a kefír. Konzumujte potraviny s vysokým obsahem prebiotické vlákniny, jako je cibule, česnek, pórek, banány a chřest.
2. Stres a psychologické faktory: To se snáze řekne, než udělá, ale snažte se do svého denního režimu zařadit zvládání stresu.
3. Sex: Dobrá hygiena je zásadní pro obě strany. Mikro trhlinky jsou živnou půdou pro bakterie, proto nezapomeňte používat přírodní lubrikant. Po sexu se umyjte a vymočte.
4. Hygiena: Ujistěte se, že se utíráte zepředu dozadu. Očista vulvy je zásadní, abyste se vyhnuli infekcím, viz níže. Stačí 1-2krát denně.

Jak očistit vulvu, abyste se vyhnuly změnám mikrobiomu a pH
V záhybech vulvy se mohou hromadit nečistoty, které mohou způsobit infekce, pokud nejsou správně čištěny. Mýdla, dokonce i ta jemná, mohou při použití na vulvu narušit pH a přirozené bakterie. Proto je nejlepší čistit rostlinným a organickým olejem.Lip Intimate Care Čisticí a hydratační olej na intimní partie - Prebiotika a postbiotika je prvním intimním čisticím prostředkem, který získal značku Kind to Biome. To znamená, že bylo prokázáno, že nepoškozuje přirozenou rovnováhu bakterií.

"Nesprávné nebo příliš časté mytí vulvy během těhotenství může narušit laktobacily a vytvořit živnou půdu pro komplikace. Pro většinu žen je dostačující mytí 1-2krát denně." Dr. Rebecka Kaplan