Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Cestování v těhotenství!

Krásný den vám všem! 
 
tentokrát jsme si pro vás připravily další zajímavé téma a tím je cestování v těhotenství. V první řadě vás musím upozornit, že pro okolí budete buď skvělé ženy, které neberou těhotenství jako překážku, nebo naopak si bude vaše okolí klepat na čelo, že teda takhle by to nešlo, že v TĚHOTENSTVÍ SE NECESTUJE. 
 
Já se s každou naší cestou musela vypořádat s nejedním “kvalifikovaným” názorem. Ale z mého pohledu těhotenství není nemoc a nemělo by se k tomu tak přistupovat. To bychom pak nemohly opustit dveře ložnice. Mám několik kamarádek (dobrá, jsou to Američanky, které asi čtou moc drastické články), které raději ani nechtějí cestovat před těhotenstvím. Hmm.. na to ani nevím, co úplně říct. 
 
!! Samozřejmě toto se nevztahuje na ty maminky, kterým to doktor nedoporučuje nebo jim to přímo zakázal! A jen vy samotné moc dobře víte, jak se cítíte. Proto dejte i na své vnitřní pocity a pokud vám něco není příjemné - NEDĚLEJTE TO!!! 
 
A nyní už k mému cestování. My jsme za posledních 30 týdnů stihli hned několik velkých i menších cest. 
7tt - 4hod let na Aljašku a pak týden kodrcání v obytňáku
8tt - 4 hod zpět do Seattlu
15tt - 18hod cesta Seattle - Praha a k tomu jeden zlobřík na starost:-) z toho 10hod let Seattle - Frankfurt
20tt - 2hod Praha Londýn a zpět
24tt - 18hod cesta Praha - Seattle, tentokrát i s manželem :-)
26tt - 5hod cesta autem na hory
27tt - 5hod let na dovolenou + 1,5 hod v autě směr Vancouver, ze kterého jsme letěli
28tt - 4,5hod let zpět (kéééž bych tam tak zůstala :-)) a k tomu 1,5 hod z Vancouveru domů
 
    
 
Do toho doprava po Seattlu je adrenalinový zážitek. Nikdy nevíte, jak dlouho zůstanete trčet v zácpě. Občas jedete 5km pár minut, jindy je to boj na 1,5hod! Proto doporučuji mít v autě vždy po ruce nějaký snack. Já mám v autě kešu oříšky a několikrát mě zachránily, když už jsem myslela, že padnu hlady za volantem. 
 
CESTOVÁNÍ LETADLEM:
Záleží, jak je na vás těhotenství vidět a v kterém týdnu zrovna jste, ale některé aerolinky mohou vyžadovat potvrzení od doktora, že můžete cestovat. Já, protože moje břicho s dvojčaty vypadá mnohem větší, jsem tenhle papír nosila už od 15tt a opravdu ho po nás chtěli! Vystaví vám ho doktor na počkání. 
 
Kontrola čípku - od určitého momentu (u mne to byl 15tt) mi začali kontrolovat čípek. Před každou cestou letadlem jsem se objednala k doktorovi, aby se na něj kouknul a já pak nemusela být nervózní. U maminek, které čekají pouze jedno miminko, to bude předpokládám mnohem později. Tady bylo riziko, že moje velká mimča budou na čípek tlačit víc. 
 
Co si vzít do letadla:
  • !!! TERMOSKA!!! - jakmile řeknete, že jste těhotná, ochotněji vám termosku budou dolévat celou cestu! Navíc čím více budete pít, tím více musíte chodit čůrat a to znamená více chození a lepší cirkulace krve! 
  • Stahující kompresní podkolenky nebo celé punčocháče - rostoucí děloha totiž způsobuje tlak na velké žíly odvádějící krev z dolní poloviny těla, takže otékají kotníky i kolena, zvláště po delším stání nebo sezení. Jedním z důležitých a velice účinných preventivních opatření je nošení podpůrných kompresivních punčoch. Při větších potížích může lékař předepsat plně hrazené speciální těhotenské punčochové kalhoty ve II. kompresivní třídě.
  • Olej / krém v cestovní velikosti - vzduch v letadle vysušuje
  • Míček na cvičení - overball - můžete na něm sedět, dát si ho za záda nebo s ním v sedě cvičit. Má to skvělý efekt na rozproudění krve!! 
  • Léky - espumisan (protože jídlo v letadle zázračně nadýmá úplně nejvíc) nebo čaj proti nadýmaní Nipper and Co. do termosky :-), mrkněte na náš další blog, jaké léky používáme v těhotenství a při kojení! 
  • KURÁŽ! Nebojte se přihlásit, že jste těhotná. Já jsem si o jídlo a pití říkala furt! Dokonce mi milé slečny přinesly i extra ovoce:-) Víte co se říká:  líná huba, holé neštěstí. Neříkám, ať jste urputné.. ale pro nikoho to nebyl problém a navíc se vždy snažím být milá. S úsměvem vám cesta prostě půjde líp! 
Co dělat v letadle:
  • Chodit, chodit a chodit. Chtějte místo do uličky. Ano, okno je zajímavější, ale nechcete co hodinu max dvě otravovat celou řadu, že musíte jít zase čůrat. 
  • Protahování - na záchodě, nikam prosím nespadněte a při turbulencích hezky seďte:), ale v letadlech bývá jedna místnost větší, protože je v ní přebalovací pult. Zkuste si protáhnout nohy, záda, lýtka, ruce… protahujte se i o vaše sedadlo, když zrovna nikdo nepůjde. Vypněte váš stud, že se kroutíte před cizími lidmi a udělejte si dobře. Jde o vaše pohodlí!! 
  • Pít! to snad ani nemusím připomínat. Vzduch v letadle umí pěkně vysušovat. Jak pleť, tak celý organismus. Tak nezapomeňte na termosku, do které budete neustále doplňovat vodu! Navíc nepotřebujete zbytečné plastové kelímky!
  • Pokud to jen trochu jde, vemte si nějaké své zdravé svačinky, které vás nebudou nadýmat! Já si beru ovoce a proteinové tyčinky. 
        

 

CESTOVÁNÍ AUTEM:
Cestování autem je také náročné. Občas bych řekla, že je to náročnější než cestování letadlem. V autě se nijak neprotáhnete a máte pocit, že to prostě  nějak dáte a cestu přežijete :) Už jsme tak zvyklí sedět dlouho v autě, že nám to přijde normální. Naopak do letadla lezeme s tím, že !!PROBOHA, MUSIM CO 10 MINUT CHODIT!!!! Není to divné? :-)
Často říkám, že je občas lepší letět přes 1/2 zeměkoule než třeba jet s dítětem pár hodin autobusem.  
 
S rostoucím bříškem určitě nezapomeňte na tyto věci / aktivity:
  • Úprava pro bezpečnostní pás. Na trhu najdete několik variant jak bezpečnostní pás upravit pro těhotenské bříško. Já mám speciální podsedák, který má hák mezi nohama, do kterého bezpečnostní pás zaseknu. tím se bříško chrání od případného sevření, ale nijak to neubírá na bezpečnosti. 
  • Dejte si budík a zkuste zastavit co 1,5-2hod. dejte si čaj, vyčurejte se, chvíli se projdete a protáhněte se. 10 min úplně stačí! 
  • I když vás to bude lákat (sama vím, jak to chci, MOC CHCI, udělat), ale nenatahujte nohy na palubní desku. Na internetu kolují videa s popisem toho, co se může stát. Nejen že si v případě nehody polámete nohy snad na všech možných místech, ale také sevřete své bříško. tak na to prosím myslete!!
  • Ať pojedete 15min nebo 5hodin, vždy mějte v autě nějakou svačinku. Já mám v autě kešu oříšky a vodu. Opravdu mi to hodně pomáhá překonat největší krizi. Na delší jízdu si zabalte jídlo které nenadýmá. Můj doktor mi neustále klade na srdce ať si dávám více proteinových nápojů / tyčinek. Zasytí a přitom jsou pro prcky výživné! 
  • Pití. Ani vám to nemusím znovu rozepisovat, platí to samé jako u cestování letadlem. Pijte pořád! 

            

 Co si zabalit do kufru:
  • Volné oblečení. 
  • Extra gumičky :) ptáte se proč? Já si nechtěla kupovat nové kraťasy kvůli jedné dovolené s břichem. Místo toho jsem si dala nad knoflík gumičku, tím se oblečení povolilo a já si jen natáhla delší triko, které mou vychytávku schovalo. Stejně jsem to udělala s oblečením na hory!
  • Těhotenský pás - znáte ho? POTŘEBUJETE HO! tohle je věc, kterou využijete v celém 3.trimestru. Seženete ho ve zdravotních potřebách. Nadzvedne a drží břicho tak, aby vás tolik nebolely záda a celkově uleví při chůzi a při celodenním běhání. Ale pokud budou vaše děti jako ty moje, tak s ním nevydržíte sedět. Jakmile si sednu na dýl jak 10 minut, tak ho začnou mimča okopávat a je to dost nepříjemné.
  • Stahující podkolenky / punčocháče - je sice nepříjemné se do nich nasoukat, ale věřte mi. Po celodenním chození nebo cestě letadlem / autem budete tak rády, že jste se do nich oblékly! je to opravdu velká úleva!!
  • Léky vhodné v těhotenství - poradí vám v každé lékárně. Já si beru i éterické oleje v tyčinkách, povzbudí smysly, uleví od bolesti hlavy nebo pomohou při rýmě.
    
 
Tak a tím jsem myslím vyčerpala všechny své poznatky a rady :)  doufám, že si cestování v těhotenství užijete stejně jako já! Navíc… jakmile je na vás bříško vidět, hned se k vám budou lidé chovat tak pěkně! využijte toho a nechte o sebe pečovat!!! ZASLOUŽÍTE SI TO!!!
 
Vaše Markéta