Milí zákazníci, vzhledem k aktuální situaci doporučujeme pro dopravu zvolit kurýrní službu, která funguje zatím bez omezení!

Není všechno BIO, co má v názvu "Bio"

Krásný den,
 
dnes jsme si přichystaly článek, který jsme měly v hlavě už dlouho. Při hledání vhodných produktů k nám na e-shop vždy kontrolujeme jejich složení. K našemu velkému překvapení jsme zjistily, že stále existuje spousta produktů s naprosto nevhodným složením pro těhotné a děti a přitom to jsou produkty primárně právě pro ně určeny. O to víc nás překvapilo, když mají ještě v názvu BIO nebo na etiketě spoustu zeleně a kytiček. 
 
Určitě nejde o kompletní seznam. Pouze o složky, na které si dáváme pozor a vyhýbáme se jim, jak v produktech, které samy používáme či nabízíme u nás na e-shopu.
 
 
Paraffinum liquidum (minerální olej) je jedním z produktů frakční destilace ropy. Jedná se o bezbarvou, transparentní, olejovitou kapalinu bez zápachu a bez chuti. Je velmi oblíbenou kosmetickou surovinou a to hned z několika důvodů - je levná, stálá (nepodléhá oxidaci), snadno se zpracovává do receptury a na pokožce vytváří velmi příjemný hedvábný pocit. Nezanechává pocit mastnoty.
Paraffinum liquidum je problematický hlavně kvůli tomu, že vytváří na kůži neprodyšný film - ukluzivum, ucpává póry a znemožňuje pokožce, aby volně dýchala. Díky tomu se pak následně zablokuje přirozená schopnost kůže odvádět škodliviny a vzniknou podmínky pro vznik zánětlivých ložisek. To vede ke zhoršování akné a dalších kožních problémů. Film, který tvoří Paraffinum liquidum na pokožce, zabraňuje vstřebávání prospěšných látek z produktů, např. vitaminů, minerálů, rostlinných výtažků. V přírodní kosmetice je minerální olej nahrazován rostlinnými oleji, které obsahují řadu látek, které přispívají k výživě a ochraně kůže.
 
Minerální oleje nepovažujeme jako nebezpečné, spíš nejsou pro naše tělo prospěšné a jejich užívání nám nic nepřináší, narozdíl od rostlinných olejů či másel.
Koukněte třeba na náš Pěstící olej proti striím - hustou a výživnou směs přírodních olejů.
 
 
 
 
Butylhydroxytoluen, pro který se všeobecně velmi často používá zkratka BHT, je bílá až nažloutlá, lipofilní krystalická látka syntetického původu. Používá se v kosmetice, potravinářském či farmaceutickém průmyslu jako antioxidant - chrání tukovou složku před oxidačním žluknutím. BHT se využívá v produktech dekorativní kosmetiky, krémech, lotionech, odličovacích přípravcích.
BHT je dle CIR Expert Panel bezpečný pro použití v přípravcích kosmetické péče. I přes to je považován za kontroverzní látku - podle některých studií může být karcinogenní a cytotoxický. Vždy je lepší se takovým látkám vyhnout a najít alternativu. Tu představuje v přírodní péči tokoferol - vitamin E. V kosmetice se BHT používá v malých množstvích, pohybujících se v rozmezí od 0,01 % do 0,1 % v konečném obsahu výrobku.*
 
Krásným příkladem, kde je využit Tocopherol jako konzervační činidlo je náš jemný Olej pro matku a dítě, který je vhodný pro kojence od narození k hydrataci nebo pravidelné masáži.
 
 
 
V kosmetice se používá jako konzervant - zabraňuje růstu bakterií a plísní v produktu. Pro zlepšení účinků se často míchá do směsí s dalšími parabeny a kvartérními sloučeninami.
Přidává se do různých druhů produktů včetně dekorativní kosmetiky a barev na vlasy. Obecně jsou parabeny diskutovány v souvislosti s možnými karcinogenními a alergenními účinky. Ovšem podle některých studií je tato situace pravděpodobná pouze při extrémně vysokých dávkách, se kterými běžný spotřebitel nepřijde do kontaktu. Do finálního produktu se často míchá s dalšími parabeny a v takovém případě může být přítomen v maximální koncentraci 0,4 %.*
 
Žádný ze sprchových gelů, které nabízíme na e-shopu neobsahuje parabeny. Co třeba Koupelový a sprchový gel Na dobrou noc s vůní kadidla, myrty a pelargonie?
 
 
 
Sodium propylparaben je sodná sůl derivovaná z kyseliny p-hydroxybenzoové, která se vyrábí čistě synteticky, bílý krystalický prášek mírně rozpustný ve vodě a ethanolu. Používá se jako konzervační činidlo ve farmacii, potravinářství a kosmetice. V potravinářství se jím ošetřují citrusy. Do kosmetických produktů se přidává kvůli své protiplísňové a antibakteriální aktivitě. Najdeme ho v mnoha produktech osobní hygieny i pleťové péče, bývá velmi častou součástí trvalých barev na vlasy. Dostává se do těla, ale nehromadí se v něm. Je problematický kvůli ekotoxikologii, dráždí oči a kůži, může způsobit alergickou reakci, diskutuje se o její mutagenní aktivitě. Patří mezi 20 nejčastějších alergenů. Podle nařízení EU se propylparaben (a tudíž ani jeho soli) nesmí přidávat do bezoplachové kosmetiky a do kosmetiky pro děti do tří let v plenkové oblasti.*
 
Jako ochranu pro děti na plenkovou oblast doporučujeme 100% přírodní Dětský balzám, který vyživuje, zvlhčuje a uklidňuje jemnou pokožku.
 
 
 
 
Vyrábí se synteticky. Řadí se mezi tzv. chelatační činidla - váže na sebe ionty kovů.
EDTA se přidává do pracích a mycích prostředků ke změkčení vody, své využití nalezla též v papírenském průmyslu při bělení buničiny a také při vyvolávání fotografií z analogového filmu. Díky tomu, že dokáže odstraňovat těžké kovy z těla, stala se pomocnou látkou buněčné biologie a medicíny. V kosmetickém průmyslu se používá ke stabilizaci emulzí, zlepšuje tvorbu pěny, zabraňuje změnám barvy, struktury a vůně produktu. Je součástí prostředků osobní hygieny, vlasové kosmetiky (mytí, péče, barvení) i produktů na pleť. EDTA má velmi nízkou schopnost prostoupit pokožkou, avšak může zvyšovat propustnost pro jiné látky - dobré, ale i ty špatné.* 
 
V tom vidíme právě riziko, pokud je tato složka zastoupena spolu s nějakou jinou potenciálně škodlivou, která se díky EDTA dostane do kůže. V žádném z našich produktů EDTA nenajdete. Zkuste třeba oblíbený Omlazující sprej na obličej podporující tvorbu kolagenu s extraktem z aloe vera a limetky.
 
 
 
Butylhydroxyanisol se v kosmetických přípravcích a potravinách využívá pro své antioxidační účinky. BHA je dle CIR Expert Panel bezpečný pro použití v přípravcích kosmetické péče. Dle některých studií může být Butylhydroxyanisol karcinogenní pro zvířata. Látka je obecně považována za kontroverzní, a proto je vždy lepší hledat produkty, které Butylhydroxyanisol neobsahují.*
 
BHA se bohužel objevuje i v jednom velice známém dětském krému proti opruzeninám. Jako ochranu pro děti na plenkovou oblast doporučujeme 100% přírodní Dětský balzám či multifunkčního hrdinu Zázračný balzám
 
 
 
Silikony jsou syntetické látky jejichž kostra je tvořená z křemíku a kyslíku. Jedná se o ingredience, které jsou velmi levné a pro kosmetický přípravek představují mnoho benefitů. Používají se jako báze do krémů či make-upů, hojně se vyskytují ve vlasové kosmetice. Činí pleť hladkou a jemnou a opticky vyplňují vrásky. Ve vlasové kosmetice silikony slouží jako složka, která dodává vlasům lesk, jemnost a uhlazuje je. Díky silikonům se krémy a dekorativní kosmetika snadno roztírají. Nevýhodou některých silikonů je to, že jsou nerozpustné ve vodě a vytváří na pokožce a vlasovém vláknu vrstvu, která zabraňuje přístupu výživných látek. Může docházet k ucpávání pórů, tvorbě akné a černých teček. Silikony nejsou téměř vůbec biologicky odbouratelné.*
 
Silikony se často přidávají do krémů. V našem Pěstícím krému proti striím ale žádný nenajdete. Hlavní složkou je výživné bambucké máslo a mandlový olej.
 
 
 
 
V kosmetice se používá jako tenzid (rozpouští a odstraňuje nečistoty), emulgátor (umožňuje smíchání dvou jinak nemísitelných látek např. vody s olejem) a přísada, která umožňuje tvorbu pěny (má výborné pěnicí schopnosti). Vzhledem k tomu, že výrobní náklady SLS jsou nízké, je široce rozšířen. Najdeme ho v šamponech, kondicionérech, zubních pastách, mýdlech, barvách na vlasy, čisticích kosmetických přípravcích aj.
 
SLS je tenzid, který je známý svými iritačními účinky na kůži. Problémy však způsobuje zejména u jedinců s citlivou pokožkou (ekzematická a suchá pokožka) a při dlouhodobém kontaktu s vysokou koncentrací této látky. Produkty určené pro mytí a čištění v domácnosti, které SLS obsahují, mohou způsobovat podráždění v případě, že nejsou správně formulovány. V případě správné kombinace tenzidů v čisticím prostředku nemusí pokožku nutně dráždit. SLS není řazena mezi karcinogenní látky ani látky, které by způsobovaly orgánovou toxicitu. Je biologicky rozložitelná za aerobních i anaerobních podmínek.*
 
Jemný dětský mycí gel na tělo a vlásky, obsahuje pouze ta nejšetrnější pěnidla přírodní původu, aby nevysušoval jemnou dětskou pokožku. 
 
 
 
Sodium Laureth Sulfate je bezbarvá až světle žlutá kapalina a jedna z nejvíce používaných anionických tenzidů. Získává se procesem ethoxylace z dodecyl alkoholu získaného z palmového nebo kokosového oleje. Je používaná jako povrchově aktivní látka, emulgátor, pěnidlo a změkčovadlo. Přidává se do výrobků péče o vlasy, barev na vlasy, prostředků osobní hygieny, dentální péče. Negativní vlastností Sodium Laureth Sulfate je jeho schopnost dráždit kůži, to však až při vysokých koncentracích. Oproti Sodium Lauryl Sulfate je mnohem jemnější. Sodium Laureth Sulfate je ale problematický kvůli možné výrobní kontaminaci 1,4-dioxanem (látkou která je považována za toxickou, mutagenní a karcinogenní).*
 
Dětský mycí gel Na dobrou noc byl vyvinut ve spolupráci s experty tak, aby NEOBSAHOVAL pěnidla na bázi sulfátů a díky tomu tak jemně očistí i tu nejcitlivější pokožku. 
 
*Všechny popisky jednotlivých složek včetně zařazení dle škodlivosti převzaty z encyklopedie webu www.biooo.czhttps://encyklopedie.biooo.cz.
Provozovatel webu DuoM s.r.o., jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace