Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak na chřipku a nachlazení v době těhotenství a kojení

Krásné pondělí všem! 
 
Dnes jsme si pro vás připravily článek na více než aktuální téma, a to chřipka a nachlazení a jak ho zvládnout v době těhotenství. Tento článek zrovna píši v 5. měsíci těhotenství, s nudlí u nosu a celkem pěkným kašlem. Bohužel toto těhotenství nejsem nemocná poprvé, od té doby, co dcera začala chodit do školky, si u nás různé nemoci jen podávají dveře. Pak už je jen otázkou času, zda ji od dcery chytnu já, manžel anebo oba :-)
Na úplném začátku bych ráda zmínila, že nejde o lékařský elaborát, ale o osobní zkušenosti a tipy, co se nám osvědčilo a pomohlo. 
 
Chřipka a nachlazení dokáže pěkně potrápit každého, pokud jste navíc těhotná, nemůžete si pomoci některým z účinných virozabijáků, které nám nabízejí farmavýrobci a lékárny. Na druhou stranu, těhotenství není nemoc a na trhu existuje několik účinných pomocníků, které může i nastávající maminka. Které se nám tedy osvědčily nejvíce?
 
Základem úspěšné léčby je klid a teplo. Snažte se omezit pobyt venku, hlavně pokud je zima. Spíš buďte doma v klidu, ideálně v posteli, to je ale většinou nadlidský úkol. Mně se chřipka naplno projevila v pátek, takže jsem o víkendu převelela starost o Emmičku na manžela a lehla jsem do postele. Myslím, že to nakonec prospělo všem zúčastněným, já jsem měla klid a ti dva strávili celý víkend v Toboga parku, Brumbambuli a Národním zemědělském muzeu. 
 
Během prvních pár dní jsem se cítila dost unavená a měla jsem i teplotu. Teplota nad 38 stupňů může být velice nebezpečná pro plod, doporučuje se srážet léky s paracetamolem, který je povolený v celé délce těhotenství. Já jsem užívala klasický Paralen.
 
Po několika dnech pálení v nose a v krku se mi spustila rýma a tentokrát i kašel. Cítila jsem silnou bolest na prsou. Rozhodla jsem se, že to zkusím zatím léčit sama a pokud se mi do pondělí neuleví, zajdu za doktorkou. I v době těhotenství se mohou užívat některá antibiotika. Není rozumné nemoc přecházet, jelikož například dlouhotrvající kašel je vyčerpávající faktor pro organismus matky. Naštěstí jsem ale k lékaři nemusela, v pondělí mi bylo již mnohem lépe, bolest na prsou ustoupila a začala jsem vykašlávat a vysmrkávat. A co mi tedy pomohlo?
 
Již při prvním těhotenství se mi hodně osvědčily bylinné granulované čaje od Dr. Weiss. Vlastně je od té doby používám pravidelně, i v době netěhotné. Mají jak na rýmu a nachlazení, tak na kašel a zahlenění průdušek. Obě varianty jsou vhodné pro těhotné i kojící. 
 
Můj gynekolog mi na kašel doporučil Hedelix, který jsem jednou vyzkoušela, ale nějak významně mi nepomohl. Ze sirupů preferuji opět ???? Dr. Weisse a to STOPKASEL Pro děti, který smí i těhotné a kojící. V netěhotné době jsem užívala klasický dospělácký. Při psaní tohoto článku jsem našla na internetu i STOPBACIL, který je vhodný pro těhotné a kojící, s tím ale zatím žádnou zkušenost nemám.
 
Co se týče rýmy, nejsem velký zastánce klasických nosních sprejů, používám je jen v naprosto nezbytných případech, když už mám tak ucpaný nos, že bych se pořádně nevyspala. A to i v době těhotenství, myslím, že když si párkrát stříknu do nosu, miminku tím neublížím. Při rýmě je ale důležitá hydratace a hygiena nosu. Na hydrataci používám sprej s mořskou solí, které jsou v době těhotenství naprosto neškodné. Vyzkoušela jsem i další z produktů od Dr. Weiss RymaSTOP, který je opět vhodný pro těhotné a kojící. Sprej má přírodní složení a lze ho využívat i dlouhodobě. Musím uznat, že i když je přírodní, krásně uleví od ucpaného nosu. Jen je poněkud silný, ze začátku mě vždycky pálí, ale pak to poleví. 
Dalším skvělým pomocníkem na rýmu, ale i na kašel a zahlenění je pro mě Sinupret. Alespoň jednu lahvičku mám doma v lékárničce vždy. Jelikož je vhodný i pro děti od 1 roku, používá ho celá rodina. Nejednou nám pomohl od ucpaných dutin, při rýmě ředí hlen a uleví i od bolesti hlavy. Byl mi doporučen i mým gynekologem, ale na příbalovém letáku není vhodnost pro těhotné a kojící potvrzena, proto lepší konzultovat s vaším lékařem.
A pak je tu kouzelná konvička Rhino Horn:-) S tou přišel domů můj manžel, který trpí na alergické rýmy. Jde o konvičku, která mi připomíná Aladinovu lampu a používá se buď při prevenci, alergických rýmách nebo léčbě běžných zánětů horních cest dýchacích. Konvičku naplníte teplou vodou, smícháte s odměrkou kuchyňské soli a dle návodu, který najdete i na internetu, vypláchnete obě nosní dírky. Voda se dostane i tam, kam se nedostane nosní sprej a vy pak hleny jen vysmrkáte. 
 
Pokud vás navíc trápí i bolest v krku, jediný pomocník, který mi byl doporučen v lékárně jako povolený pro těhotné je Septilen. Bohužel s tím jsem ale spokojená nebyla vůbec, nepomohl, a navíc mi vůbec nechutnal. Musí se totiž cucat.
 
Jako podpůrnou léčbu navíc používám některé přípravky od Just, které jsou také vhodné pro těhotné a kojící ženy. Jde o legendární Eucasol, ten stříkám i dceři na polštář před spaním. Při kašli se mi osvědčila Tymiánová mast na hrudník (u ní ale pozor při kojení - je dost aromatická a mohla by miminku vadit) a pak Tannen sirup na vykašlávání. Ten dávám i dceři na posílení imunity, má vysoký podíl vitamínu C.
 
No a samozřejmě nesmíme zapomenout na pořádnou dávku vitamínu C! 
 
Doufám, že se vám všechny nemoci vyhnou obloukem a pokud ne, že vám naše tipy pomohou překonat nepříjemné chřipkové období. 
 
Mějte se krásně,
 
Monika 
Made for Moms
 
P.S.:
Pokud hledáte více informací ohledně léčby chřipky a nachlazení v době těhotenství našla jsem pár zajímavých článků: