Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak na odplenkování - Jak se zbavit plenek

Krásný pátek! 
 
Slíbila jsem, že napíšu o tom, jak jsem si na sebe upletla bič a prostě jsem se postavila výzvě zvané "BOBO"!
Ondráškovi je právě 20 měsíců. Takže se začínáme pohybovat mezi dětmi, které už plenky nenosí, takže chtě nechtě, začalo mě hlodat svědomí a také už těch výmluv jsem měla až až. Není na to ready, cestujeme, nemocný, já unavená, spousta práce. Ale všechno se skrývalo pod tím, že se mi prostě do toho nechtělo. Protože co si pod odplenkováváním představíte? Já tedy bobky, co bobky, HOVÍNKA! A to je ten největší strašák.
 
Abych vás nevystrašila hned na začátku, můžu vás uklidnit, za 3 dny máme naprosto s přehledem a klidem odplenkováno. A bylo to.. ÚPLNĚ V POHODĚ!!! A teď tedy k jádru bobka, teda, pudla.
Jsme v Americe, tady se na všechno jde složitě a s knížkou v ruce. Dost často se stylem výchovy nesouhlasím, ale musím uznat, že jednou jsem musela ustoupit a vyslechnout si rady a zkušenosti ostatních maminek, které úspěšně, rychle a bezbolestně své děti naučily na nočník. Takže po jedné naší hodině hudebního kroužku jsme další hodinu probíraly čůrání a kakání a jak to sakra tak rychle zvládly. Odpověď: zásoba vína a 2 knížky, které jsou téměř stejné, co se obsahu týče:
 
  1. Oh Crap! Potty Training: Everything Modern Parents Need to Know to Do It Once and Do It Right
  2. The Tiny Potty Training Book: A simple guide for non-coercive potty training
 
Jako první mě napadlo, kde proboha ty holky berou čas na čtení? Já nemám čas ani číst příspěvky na FB, tak představa čtení knížky byla jako sci-fi. Naštěstí je potřeba přečíst prvních cca 50 stran + zadní část knihy je věnována problémům, které mohou nastat, ale tato část se má číst pouze tehdy, když máte pocit, že máte s něčím problém! Chtě nechtě, došly mi výmluvy, tak jsem si stáhla Oh Crap! Potty Training, ale nějak mi nešlo si ji číst v elektronické podobě, mám problém s tím, že to není reálná knížka :) A tak mi kamarádka půjčila tu druhou. Ta prošla rukama už asi tří, čtyř holek, tak byla pěkně zmuchlaná, naprosto ideální :) Trvalo mi to 3 večery se tím vším prokousat. Teprve až s čtením mi došlo, jak málo svůj mozek zapojuju. Číst jednu stranu 30x bylo tak nějak – šílený a o nervy. A můžu vám říct, to byl asi nejhorší zádrhel z celého procesu odplenkování.
 
A o čem to tedy je:
  1. tato metoda říká, že vám pomůže dítě naučit na nočník v průměru za 1 TÝDEN! Ale běžně se stává, že už třetí den máte hotovo.
  2. úderem 18. měsíce jsou všechny děti schopné chodit na nočník – ideální je období 18 až 30 měsíců
  3. jde o pár jednoduchých pravidel, které když se dodržují, tak to funguje.

Jak jsme se tedy zbavili plenek:
Vybrala jsem si pro začátek den, kdy se Ondra vracel z pracovní cesty, takže celý den jsem měla klid a večer jsem si mohla postěžovat. Vřele doporučuju. O víkendu jsem do toho jít nechtěla, protože mi přišla škoda trávit celý víkend doma.

  1. den
    Den, kdy si máte vypnout telefon, žádný FB, TV, vytopit byt na 300°, svléknout dítě do půl těla, prolít ho vodou a maximálně se mu věnovat. Upřímně, strašná představa. Když už přes den nemůžu, pustím Krtka a je klid, takže den bez Krtka, mi přišel jako čistě hororový zážitek.
    Zásady prvního dne: dát krátké tričko, ponožky a bačkůrky, dávat mu hodně pít a pečlivě sledovat dítě. Naučit se jeho "čůrací taneček” (co dělá, když se mu chce čůrat, kakat - u nás je to chytání za pindíka), naučit se poslouchat svůj šestý smysl (znáte to, máte pocit, že bude mít plnou plenku nebo že by měl každou chvíli čůrat) a naučit se čůrací hodiny dítěte (jak často chodí čůrat) - toto je taková magická trojka. 

    Ondráškovi jsem koupila meloun a jablečný džus (který jsem hodně ředila), díky čemuž čůral co 30 minut, to totiž chcete! Potřebujete, aby dítě čůralo pořád a vy ho vždy lážo plážo dohnaly s nočníkem, aby alespoň kapka padla do něj. Díky tomu si dítě začne fixovat "lulu - nočník". Hned první dvě dávky jsem prošvihla, víte proč? Psala jsem si smsky a nevěnovala mu takovou pozornost. Takže vážně, ODPOJTE SE! Ale hned jak jsem chytla další 2 čůrání, 3tí šlo do nočníku s křikem "BOBOOOO". Jestli se ptáte na problém s bobkem, tak ano, měli jsme hned 2 příhody. Díky prvnímu dni jsem pochopila, že Ondráš kaká na 3x. Takže když jsem pyšně chytla první bobek do nočníku, za 2 min byl venku další a než jsem to stihla uklidit, byl venku zbytek. STRAŠLIVÝ!!! Alespoň jsem byla připravená na další várku :) Celý den jsme si náramně užili. Můžu vám říct, že to byl jeden z nejlepších dnů. Stavěli jsme vláčkodráhu, lochtali se, hráli s koníkem a stavěli klouzačku z polštářů. Dostala jsem milion pusinek a cítila neskutečnou pýchu, když si uprostřed hry řekl o nočník. Nakonec celý den doma utekl hrozně rychle!

    Nutno podotknout, rozhodla jsem se neučit ho souběžně spát bez plenek, takže do postýlky jedině s plenkou.

  2. den
    Zásada tohoto dne: doma nahatý a chodit ven na 10ti minutové procházky, k magické trojce ještě připojíte popohánění v určitou chvíli - jdete ven, přijdete domu, před jídlem či spaním… Rozdíl od prvního dne je, že ve chvíli, kdy se dítě vyčůrá, rychle ho obléknete a jdete ven na 10 min. Můžete mu dát buď spodní prádlo a kalhoty nebo jen kalhoty. Zjistila jsem, že jakmile má trencle, tak mu to připomíná plenku a pustí to do nich. Takže my jsme byli jen v kalhotách. Tohle opakujete několikrát za den. My byli před barákem 5x. Jakmile přijdete z venku musíte hned svléknout a poslat na nočník. Než se dítě vyčůrá bude nahaté a pak zase ven. Kromě jednoho problému s trenýrkami (jak jsem psala dříve) jsme vše stihli a bylo vše v pořádku!!

  3. den
    Zásada tohoto dne: venku 2x na cca 30 – 45 min a doma nosit jen kalhoty nebo prádlo. S hrůzou v očích jsem vytáhla Ondráška na hřiště za barákem, v kočárku jsem táhla cestovní nočník a vůbec to nebylo potřeba. V knížce se píše, že děti to chápou, že jsou venku a že čůrat se má doma nebo si říct, jenže věřte knížce, když máte doma zlobra. Ale venku proběhlo vše v pořádku! Další procházka byla směr Starbucks, kde jsem se ho snažila donutit jít čůrat, ale rozhodně mi řekl, že NE! NECHCI! Tak jsme byli za 45 min doma – bez nehody. Koncem dne vám můžu říct, že byl Ondrášek naučený na nočník!
    Takže, trvalo nám to 3 dny, pár bobkových nehod, pár učůrnutí, ale vážně, bylo to mnohem, MNOHEM, jednodušší, než jsem si myslela. Řešila jsem tři věci: prádlo mu připomíná pocit plenky, bobek neudržel tak dlouho a nechával čůrání na poslední chvíli. Všechno se vyřešilo během čtvrtého – pátého dne. Čtvrtý den jsme si vyrazili na několik hodin na procházku, cestou šel jednou čůrat (o což si řekl), pak až po návratu domů. A já si říkám, GENIÁLNÍ CHLAPEČEK :)
    Asi na tom opravdu něco je, že tahle metoda je od 18ti měsíců, kdy děti už moc dobře chápou a učí se. A moje dřívější pokusy byly úplně zbytečné a vůbec jsem vlastně Ondráška k nočníku nevedla. Kdybych věděla, že to nakonec bude taková pohoda, vůbec bych se nestresovala! A ještě malé ujištění závěrem. Mamá dny, kdy vše proběhne bez nehody a jsou dny, kdy si říkám, že zlatá plenka. 

Všem vám tedy vřele doporučuji tuhle metodu, rozhodně se ničím a nikým nestresujte!! 
 
Zdravíme vás! Já Markét i šikulka Ondrášek