Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak na vaginální suchost - pár tipů pro zlepšení pohodlí

Vaginální suchost neboli atrofická vaginitida je běžným problémem mnoha žen, ale neznamená to, že musíte trpět. Přečtěte si o našich přírodních prostředcích, které vám pomohou poskytnout úlevu v intimních partiích, a dozvíte se více o způsobech boje proti vaginální suchosti.

Jak pomoci s vaginální suchostí: Jak na to: příčiny, prevence a tipy pro pohodlí?

Vaginální suchost neboli atrofická vaginitida, je problém, který postihuje ženy všech věkových kategorií a životních fází, zejména ženy po menopauze. Přestože se jedná o častý problém, málokdy se o něm mluví a málokdo ví, že existuje mnoho přirozených způsobů, jak tuto záležitost vyřešit.

Pokud se však neléčí, může mít dopad na fyzickou nebo psychickou pohodu. Může ovlivnit váš sexuální život a/nebo způsobit nepříjemné pocity v pánevní a vaginální oblasti.

Pokud jde o to vědět, jak pomoci vaginální suchosti, je nejdříve důležité porozumět problému a způsobům, jak mu předcházet.  V tomto článku se podíváme na některé nejčastěji kladené otázky a obavy týkající se vaginální suchosti a způsoby, jak s ní bojovat.

Co přesně je vaginální suchost?

Vaginální vlhkost hraje důležitou roli při udržování pružnosti a čistoty pochvy a zároveň při odstraňování odumřelých buněk. Když se u vás projeví menší vlhkost, než je (pro vás) obvyklé, je to klasifikováno jako vaginální suchost.

Může se projevovat i dalšími příznaky, jako je pálení, svědění, bolest a/nebo bolestivost pochvy. Podle NHS mohou být indikátory suchosti také opakující se infekce močových cest, potřeba močit více než obvykle a nepříjemné pocity při sexu. 

Možná si proto kladete otázku: "Je vaginální suchost normální?" - buďte si jisti, že ano - s tímto problémem se potýká až polovina žen v menopauze.

Proč mám suchou pochvu a je vaginální suchost normální?

Existuje řada důvodů, proč některé ženy pociťují vaginální suchost, je to běžný problém. Poměrně často jde o reakci na hormonální změny.

Zde jsou některé z nejběžnějších důvodů:

Kojení: Ženy, které kojí, mohou pozorovat vaginální suchost, stejně jako citlivost nebo napětí. Je to důsledek hormonálních výkyvů, zejména nižší hladiny estrogenu.

Antikoncepční pilulky: antikoncepční pilulky užívají miliony žen na celém světě. Jedním z vedlejších účinků u některých typů je, že můžou snižovat hladinu testosteronu u ženy, což má za následek vaginální suchost.

Léky: Některé léky nebo léčba rakoviny (například chemoterapie) mohou ovlivnit přirozenou rovnováhu vašeho těla.

Nedostatek sexuálního vzrušení: je také třeba poznamenat, že vaginální suchost v sexuálním životě je běžná, pokud jste nedosáhli stavu vzrušení. V jedné studii pocítilo suchost při sexu až 17 % žen (ve věku 18-50 let).

Dehydratace: To, co se děje s vaší pokožkou navenek, se pravděpodobně odrazí i uvnitř. Dehydratace se může projevit na úrovni vlhkosti vaginy. Opět se to může projevit svěděním nebo kvasinkovými infekcemi.

Menopauza: ženy procházející menopauzou trpí nejčastěji vaginální suchostí. Během tohoto přechodu se tkáně v okolí pochvy ztenčují a snadněji se podráždí. Zároveň u žen dochází k přirozenému poklesu hladiny estrogenu, což vše přispívá k suchosti vaginy.

Hysterektomie: Jedním z důsledků hysterektomie je, že žena již není schopna produkovat estrogen. To může mít za následek nepříjemné pocity a bolestivý pohlavní styk, což má vliv na suchost.

Pokud jste si někdy položila otázku "Proč mám suchou pochvu?", může to být některý z těchto důvodů.

Jak mohu snížit vaginální suchost?

I když je vaginální suchost častým problémem žen, neznamená to, že musíte mlčky trpět. Existuje mnoho přírodních prostředků, které ženám pomohou.

  • Pijte hodně vody: Abyste zůstaly hydratované, doporučuje se vypít šest až osm sklenic tekutin denně. 

  • Zrevidujte svůj jídelníček: Strava má vliv na naši celkovou pohodu. Má se za to, že strava s vysokým obsahem mastných kyselin může pomoci s produkcí vaginální lubrikace. Mezi tyto potraviny patří například ořechy a semínka (lněné semínko, chia semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy) a mořské plody - zejména tučné ryby ze studených vod, jako je tuňák a losos. Ačkoli doplňky stravy nenahradí vyváženou stravu, mohou pomoci doplňky stravy s vitamínem A a B a betakarotenem, které mají vysoký obsah omega 3 mastných kyselin. 

  • Předehra ve vašem sexuálním životě: pokud při sexu pociťujete nedostatek vaginální vlhkosti, může předehra pomoci stimulovat lubrikaci a zvýšit průtok krve vaginálními tkáněmi. Proti tomuto problému může pomoci bojovat i pravidelná sexuální aktivita (sama nebo s partnerem). 

  • Cvičení pánve: některé studie naznačují, že cvičení svalů pánevního dna může pomoci zlepšit některé příznaky spojené s vaginální suchostí. Chcete-li se ujistit, že je provádíte správně, na YouTube najdete spoustu užitečných instruktážních videí.

  • Vyhněte se některým přípravkům: Váš vaginální ekosystém je jemný a je navržen tak, aby se čistil sám. Douching a výrobky osobní hygieny, stejně jako některé hygienické výrobky, mohou obsahovat vůně nebo složky, které mohou dráždit nebo vysušovat vaginální tkáň.

Poznámka pod čarou: pokud se rozhodnete (nebo vám bude doporučeno) vydat se lékařskou cestou, existují také některé estrogenové krémy a přípravky a volně prodejná léčba.

Lip Intimate Care Intimní balzám

Co používat na suchou vaginu?

Pokud vás zajímá, jak pomoci vaginální suchosti, na trhu je řada přírodních prostředků, které lze použít.

Oblíbeným přírodním prostředkem jsou přírodní oleje, které mohou zmírnit některé příznaky suchosti a pomoci s lubrikací. Všechny produkty aplikované na pochvu by však měly být bezpečné a určené k tomuto účelu. 

Konkrétně hledejte 100% přírodní produkty, které jsou bez parfemace, určené k úlevě od nepříjemných pocitů při aplikaci na intimní místa. Dokonalým příkladem je Naydaya Vaginální masážní olej, který lze používat před nebo po těhotenství či v období menopauzy. Při každodenním používání může pomoci zlepšit elasticitu a snížit suchost. Případně na suchost vnějších rodidel LIP Intimate Care Intimní balzám, víceúčelový balzám na intimní péči. Zvlhčuje, zklidňuje a chrání vulvu. S makadamiovým olejem, který má pozitivní vliv na sliznice, a zklidňujícím ovesným olejem.

Shrnutí

Suchost pochvy je častým problémem žen všech věkových kategorií. Existuje však řada přírodních prostředků, které mohou pomoci zmírnit některé příznaky spojené s nedostatkem vaginální vlhkosti. A přestože se zřídkakdy jedná o závažný problém, v případě obav nebo přetrvávajících příznaků se poraďte s odborníkem.

Přeloženo z článku Nessa How To Help Vaginal Dryness: Tips For Comfort.