Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak se mění vaše vagina během těhotenství? Co můžete očekávat?

Vaginální změny jsou během těhotenství normální. Jak se vaše vagina změní během těhotenství, když vaše tělo projde touto přirozenou transformací až do porodu? 

Mění se vaše vagina během těhotenství?
 
Můžete si být jisté, že všechny těhotné ženy zažívají změny na těle a u některých to zahrnuje i jejich vaginální oblast.
Zřídka diskutované, ale až příliš časté vaginální změny jsou během těhotenství naprosto normální. Koneckonců, tak se ženské tělo připravuje na příchod miminka.
U některých žen to může mít za následek mírně modrý odstín ve vaginální oblasti, jiné mohou mít dole křečové žíly a pro mnohé je změna vaginálního výtoku dalším vedlejším účinkem těhotenství.
V této části se podíváme na některé každodenní změny, kterým můžete čelit, a vysvětlíme vám o nich více.
 
Vaginální změny lze očekávat v různých fázích těhotenství
 
O tom, jaké změny zažijete, rozhoduje to, v jaké fázi těhotenství jste. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé trimestry.
 
První trimestr
 
V prvním trimestru nemusí dojít k mnoha tělesným změnám, ale můžete se cítit velice unavená. U některých je příznakem časté močení, nebo si můžete všimnout tenkého bílého vaginálního výtoku, jak se stěna pochvy zesiluje.
Pokud zjistíte, že máte dočasné špinění kdykoli v těhotenství, nejste sami. Slabé vaginální krvácení se vyskytuje u poloviny všech nastávajících matek, ale vždy byste ho měla nahlásit svému lékaři, aby zkontroloval, že je vše v pořádku.
 
Druhý trimestr
 
V tomto okamžiku vám začne stoupat hladina estrogenu a můžete si všimnout, že pokožka na některých místech ztmavne. Může se to stát i ve vaší vaginální oblasti, která může mít modrý nádech. Můžete také očekávat zvýšené vaginální výtoky od druhého trimestru, což je způsob, jak se vaše tělo chrání před infekcemi.
 
 
Třetí trimestr
 
Když se budete blížit k „dni D“, můžete očekávat, že dojde k dalším tělesným změnám. Jedním z nejběžnějších je vaginální otok, o kterém píšeme dále.
 
Období po porodu
 
Porodem ale zábava nekončí. Můžete očekávat několik dalších změn ve vaší vaginální oblasti i po porodu. Dobrou zprávou je, že existuje spousta péče, jak se o svou vaginu starat před i po porodu. Vyzkoušejte perineální masáž s úžasným, 100% přírodním Naydaya Vaginálním olejem či LIP Intimate Care Intimním balzámem s makadamiovým olejem a ovsem.
 
Nessa Vaginální olej
Časté otázky týkající se vaginálních změn během těhotenství
 
Možná se obáváte, že dostanete v intimních oblastech křečové žíly. Pro ty, kterých se to týká, je dobré vědět, že většinou zmizí samy, nedlouho po porodu. Pro pohodlí lze použít uklidňující a přírodní olej, zvláště pokud bojujete s vaginální suchostí.
 
Otéká pochva během těhotenství?
 
Je naprosto normální, že vám během těhotenství bobtná pochva. Je to důsledek toho, že se vaše děloha připravuje na porod, rozšiřuje se a zvyšuje se průtok krve do vašich dolních oblastí. Může to být občas trochu nepříjemné a dá vám to pocit plnosti.
Existují však také výhody - veškerá tato krev navíc je jedním z důvodů, proč mohou ženy během těhotenství pociťovat zesílené orgasmy:-)
 
Zvětšuje se vaše vagina v těhotenství?
 
Možná jste slyšeli zvěsti o tom, že se vaše vagina během těhotenství zvětšuje nebo zužuje. Je na tom něco pravdy. Vzhledem k tomu, že vaginální oblast je při přípravě na dítě měkčí, může se vagina také trochu prodloužit.
 
Shrnutí
 
Pokud vás zajímá, jak se vaše vagina mění během těhotenství - jednoduchá odpověď je ano. Existuje mnoho tělesných změn, které těhotné ženy zažívají, jak bylo řečeno, většina z nich je naprosto normální a zvládnutelná. Pokud zaznamenáte vaginální krvácení nebo neobvyklé změny nebo příznaky, které se vás týkají, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.