Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Porodní trauma a PTSD

„Porod bude nejkouzelnějším dnem vašeho života“, kromě případů, kdy tomu tak opravdu, opravdu není. Promluvme si o Traumatu z porodu a PTSD. 

Když ženy během porodu podstoupí neočekávaný stres nebo trauma, mohou se dostavit následky. Poporodní trauma je zkrácený způsob, jak popsat posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD - z anglického Post-Traumatic Stress Disorder), ke které dochází po porodu.
 
PTSD je často spojován s vojáky vracejícími se z války. Kvůli této asociaci ženy často považují za neskutečné, že by se tak měly cítit po porodu. Je nám často říkáno, že porod bude nejkouzelnějším zážitkem našeho života a že bychom se měli cítit privilegované, že jím procházíme.
 
Nikdo z nás samozřejmě své děti nebere jako samozřejmost. Právě naopak. Porodní trauma obvykle nastává poté, co se ženy obávaly, že ony nebo jejich dítě nemusí přežít. Ženy, které utrpěly porodní trauma, jsou tedy také válečnice v bitvě a bojují za všechno, co mají.
 
 
Cítíte se provinile za svůj začátek mateřství
 
Ženy se často cítí provinile. Bylo nám řečeno, že mít dítě je zázračná věc. Víme, že mít dítě není dané právo. Dárek, v podobě vašeho dítěte, by jistě měl stačit k vyrovnání se s traumatickým porodem, že? ...Ale vůbec ne.
 
Pojďme přemýšlet o vojácích. Vydali se vyhrát válku, ale vítězství války nevymaže bitvu. PTSD je mezi veterány tak rozšířené, protože bitva s nimi zůstává, dokonce i v době míru.
 
Maminky, které se potýkají s traumatem, slyšte nás: Nejste divné. Nemusíte se cítit provinile. Normálně reagujete na něco, co se vám stalo.
 
 
Existují čtyři hlavní příznaky porodního traumatu:
 
  • Opětovné prožití traumatické události. K tomu může dojít prostřednictvím flashbacků, nočních můr nebo rušivých vzpomínek. Z těchto myšlenek můžete pociťovat paniku, což je normální.
  • Vyhýbáte se všemu, co vám připomíná trauma. Může to mít podobu vyhýbání se jiným ženám s miminky nebo věcem, které spojujete s porodem, jako je nemocnice.
  • Cítíte se neustále ve střehu. Můžete se cítit hypervigilantně, podrážděně nebo nervózně. Můžete se obávat, že se vašemu dítěti stane něco hrozného.
  • Cítíte se špatně. Můžete vykazovat běžné příznaky neštěstí jako pocit viny a obviňování se ze svého traumatického porodu. Možná také blokujete některé vzpomínky ze samotného porodu.
 
Jaký je rozdíl mezi porodním traumatem a postnatální depresí?
 
Postnatální deprese (PND) a porodní trauma mají některé podobné příznaky. Jsou to však různá onemocnění a potřebují svou vlastní specifickou léčbu.
 
Bohužel, porodní trauma je často nesprávně diagnostikována jako PND. To znamená, že ženám jsou předepsány léky, které jim nepomáhají. V této situaci je maminkám doporučováno, aby se vrátily ke svému lékaři a vysvětlily, že příznaky se nelepší nebo je stále trápí. Jedna z otázek by měla být na porodní trauma, obzvláště ve chvíli, kdy žena prošla obtížným porodem.
 
Někdy však PND může jít ruku v ruce s porodním traumatem, v takovém případě mohou být vhodnou léčbou antidepresiva. O všech příznacích si doporučujeme promluvit se svým praktickým lékařem nebo gynekologem. Je důležité, aby rozuměli všemu, čím procházíte.
 
image1_2_640x
 
Vyhledejte pomoc s porodním traumatem
 
Nebojte se. Světlo na konci tunelu opravdu je! Několik způsobů léčby může pomoci zmírnit obtížné příznaky.
 
  • Kognitivně behaviorální terapie zaměřená na trauma (CBT): CBT je běžnou léčbou pro ty, kteří mají problémy s duševním zdravím. CBT je speciálně navrženo k léčbě PTSD. Váš praktický lékař vám pomůže odnavigovat vás na správná místa nebo na ty pravé specialisty.
  • Desenzibilizace a přepracování pomocí očních pohybů (EMDR): Tato léčba zahrnuje řízená sezení, při kterých vás terapeut požádá o rytmické pohyby očí a připomíná traumatizující událost. Pohyby mají za cíl stimulovat systém zpracování informací v mozku. Tato léčba vás vyzývá, abyste událost zpracovali a zotavili se z ní. 
Léčba prášky se obvykle k léčbě porodního traumatu nenabízí. Je však běžné, že spolu s porodním traumatem zažíváte i úzkost a depresi. Lékař vám může nabídnout léky na zmírnění těchto příznaků. Nebo, pokud na další léčbu čekáte, mohou vám také nabídnout léky, které vám mezitím pomohou zvládnout každodenní život.
 
 
Buďte na sebe mírné a hodné!
 
Během této doby buďte k sobě laskavé a starejte se o svou mysl a tělo, co nejlépe. Procvičování uklidňujících dýchacích a mindfulness technik může zmírnit příznaky stresu a úzkosti a pomoci vám přivést vás zpět do aktuálního okamžiku. Zkuste Headspace, kde najdete spoustu nástrojů pro procvičování těchto technik.
 
Dejte si čas na zotavení. Nebojte se, pokud vaše zotavení potřebuje trochu více času. Vaše štěstí a pohoda je dlouhodobý cíl, takže je v pořádku, když výsledky nevidíte okamžitě.
 
Udělejte si hezčí den nebo večer. Právě s myšlenkou toho, aby se ženy rozmazlovaly a bylo jim lépe, ženy z Bloom and Blossom, navrhují jejich produkty. Jsou si moc dobře vědomy toho, kolik toho v sobě nosíme a že občas opravdu nutně potřebujeme jen čas pro sebe:  https://www.madeformoms.cz/kosmetika-mfm:bloom-blossom/.
 
Přeloženo z článku Nessa Birth Trauma and PTSD.