Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Která odsávačka mateřského mléka je pro mě vhodná?

Cítíte se při výběru správné odsávačky mateřského mléka trochu zahlcena?

Nejste v tom sama. Proto jsme pro vás připravily tohoto komplexního průvodce, abyste se dozvěděla všechna fakta a mohla si vybrat tu nejlepší odsávačku.

Ať už kojíte poprvé, nebo jste naprostá profesionálka, každá cesta ke kojení s novým miminkem je jiná než ta předchozí. Čtěte dále a dozvíte se více.

Potřebuji ke kojení odsávačku mateřského mléka?

LOLA&LYKKE Smart Electric Breast Pump LS 14Pokud plánujete kojit, nemusíte nutně potřebovat odsávačku mateřského mléka, nicméně se hodí z mnoha různých důvodů. Můžete se rozhodnout pro odsávání mléka od začátku nebo později, ať už se rozhodnete jakkoli, existuje odsávačka určená právě pro vás.

Odsávání může být skvělým způsobem, jak se váš partner může zapojit do kojení a trochu vás zbavit tlaku. Věřte nám, mít odstříkané mléko během týdnů růstového spurtu je záchrana! Pokud se vracíte do práce, odstříkané mléko usnadní tento přechod vám i vašemu dítěti.

Jak kombinovat kojení a odsávání? To se dozvíte v našem komplexním Průvodci.

Jaký typ odsávačky mateřského mléka je pro vás vhodný?

Tradičně si můžete pořídit jednoduchou nebo dvojitou odsávačku a/nebo elektrickou, ruční nebo nemocniční odsávačku mateřského mléka. Odsávačky mateřského mléka, které přicházejí na trh v poslední době, mají novější funkce, jako je "přenosná" odsávačka nebo lépe přenositelná.

"Chci odsávat jen příležitostně"

Pokud se nechystáte odsávat každý den, můžete se poohlédnout po jednoduché elektrické a/nebo manuální odsávačce mateřského mléka. V prvních dnech, kdy si vytváříte zásoby mléka, to příležitostné odsávání nijak drasticky nezmění. Znamená to jen, že si můžete vytvořit malou zásobu mléka, kterou můžete použít, když nejste se svým miminkem. Pokud používáte pouze jednu odsávačku, je také užitečné mít sběrače mateřského mléka na druhý prs, abyste mohla sbírat mléko z obou, pokud byste chtěla.

Tato možnost je oblíbená zejména u maminek, které se rozhodly své dítě výhradně kojit a občas krmit z láhve odstříkaným mateřským mlékem.

"Chci si často nebo výhradně odstříkávat mléko"

LOLA&LYKKE Smart Electric Breast Pump LS 14Pro maminky, které hodlají odsávat mléko několikrát denně, je pro tuto potřebu vhodnější elektrická odsávačka. Elektrické odsávačky mají větší funkčnost, pokud jde o sílu sání. Manuální odsávačky by od vás za těchto okolností vyžadovaly mnohem více práce a ke správnému odsávání byste potřebovala obě ruce.

Pokud odsáváte vícekrát denně, bude vaší prioritou především pohodlí. Jak mohu strávit co nejméně času odsáváním a přípravou lahvičky? U některých odsávaček můžete odsávat přímo do lahve (nebo do sáčku na uchovávání), u jiných budete muset odsávat a vylévat.

"Vracím se do práce a potřebuji něco diskrétního a snadno přenosného"

Pokud plánujete kojit i po návratu do práce, musíte si vybrat odsávačku, která je pohodlná a přenosná a zároveň nesnižuje účinnost odsávání mléka.

Přenosná nebo bezdrátová odsávačka mateřského mléka je pro maminky na pracovišti oblíbenou volbou díky své diskrétnosti a kompaktnímu provedení. U takovéto odsávačky mateřského mléka můžete také zvážit úroveň hluku a to, která odsávačka je nejvhodnější pro nekapající odsávání.

"Mám nadměrný přísun mateřského mléka"

Pokud odsáváte nebo kojíte více mléka, než vaše dítě vypije během 24 hodin, máte nadměrnou zásobu. Ve většině případů, pokud máte silnou laktaci nebo nadměrnou zásobu, se během několika prvních měsíců kojení ustálí.

Zejména pokud výhradně odsáváte, používání odsávačky, která postupně odsává méně mléka, sníží riziko mastitidy a ucpaných mlékovodů. Jedna zákaznice Lola Lyke potvrdila: "Tato odsávačka nás zachránila v prvních dnech! Měla jsem mastitidu, takže kojení bylo nepříjemné, zatímco odsávání pomocí Chytré odsávačky Lola&Lykke nebylo vůbec nepříjemné."

"Potýkám se s malou zásobou mléka a potřebuji používat odsávačku, abych ji zvýšila"

Nebojte se, pokud je vaše zásoba mléka nízká! Miminka jsou mimořádně účinná při zvyšování toku mateřského mléka a pomáhají vašemu tělu vytvořit zásoby. Někdy může být vaše zásoba ovlivněna špatným přisátím dítěte, předčasným porodem nebo zdravotními důvody.

V takovém případě by byly ideální volbou odsávačky nemocniční třídy, které vám pomohou vytvořit nebo zvýšit zásobu mléka. Jsou určeny k použití vícekrát denně a obvykle jsou výkonnější než elektrické odsávačky pro osobní použití. Nevýhodou však je, že odsávačky nemocniční třídy mohou být objemné a velmi drahé.

Jaké funkce byste měla hledat u odsávačky mateřského mléka?

Výběr odsávačky mateřského mléka je osobní rozhodnutí a při zvažování výhod a nevýhod, která odsávačka je pro vás ta pravá, je třeba zvážit mnoho funkcí.

Uzavřený/otevřený systém

S rozvojem technologie odsávaček mateřského mléka má uzavřený systém odsávačky mateřského mléka mnohem více pozitiv než systém otevřený. Největší z nich je, že uzavřený systém zabraňuje "zpětnému toku" mléka do hadiček a motoru, protože má bariéru, která brání mléku dostat se do těchto částí. Zabraňuje také případným únikům během odsávání a zajišťuje hygienickou cestu pro tok mléka.

U odsávačky s otevřeným systémem je třeba hadičky často čistit a sterilizovat. Pokud tak neučiníte, může dojít k růstu plísní nebo bakterií uvnitř motoru odsávačky, který nelze vyčistit, a proto může být vaše odstříkané mléko znehodnoceno.

Úroveň sání

Většina elektrických odsávaček mateřského mléka má různý stupeň sání pro stimulační i expresní režim. Například elektrická odsávačka mateřského mléka Lola&Lykke má 6 nastavení pro stimulaci a 9 pro expresi. Mít tuto funkci je pro maminky opravdu výhodné, aby mohly odsávat pohodlně a efektivně.

Je důležité najít nastavení, které vám bude vyhovovat. V minulosti se některé maminky domnívaly, že odsávání na vyšší stupeň znamená, že můžete odstříkat více mléka, ale to má spíše opačný efekt! Používání příliš vysoké úrovně odsávání může poškodit kůži kolem prsu a bradavek. Pokud pociťujete nepříjemné pocity, zkuste sání snížit.

Velikosti prsních nástavců

Nástavec je měkká silikonová část, která obepíná váš prs. Jakmile začnete odsávat, ucítíte, jak nástavec masíruje váš prs a napodobuje pohyb dítěte při krmení, aby se spustil tok mléka. Standardní velikost je přibližně 24 mm, některé odsávačky však nabízejí nástavce různých velikostí, aby se přizpůsobily ženám, které mají menší nebo větší prsa.

Důvěryhodnost

Při výběru odsávačky mateřského mléka je nejjednodušší najít kvalitní a prověřené výrobky tak, že se poohlédnete po odsávačkách, které byly nominovány a získaly ocenění, například zlaté, stříbrné a bronzové ocenění "Made For Mums" nebo jiné recenzované studie. Vám, kupujícím, to dává jistotu, že to, co kupujete, bylo používáno lidmi, kteří hledají stejný výrobek jako vy a mohou jej doporučit díky jeho vlastnostem a designu. 

Lola Lykke Chytrá elektrická odsávačka mléka

Kabelové/bezdrátové připojení

Odsávačky mateřského mléka se tradičně zapojují do zásuvky a prsní štíty/lahve jsou k odsávačce připojeny pomocí hadiček, což znamená, že při odsávání sedíte na jednom místě. Některé odsávačky jsou napájeny bateriemi, ale stále mají hadičky připojené ke zbytku zařízení, což činí pohyb stejně náročným. To může být při každodenním odsávání docela omezující, když jste většinu dne uvězněni na jednom místě!

Jako maminky jistě souhlasíte, že jsme neustále na cestách a potřebujeme něco snadného a pohodlného k odsávání. Doporučujeme odsávačku mateřského mléka s dobíjecí baterií, která je lehká a snadno přenosná. Pokud budete mít toto na paměti, bude pro vás odsávání mléka mnohem jednodušší, ať už jste doma, nebo na cestách.

Jedna z testujících odsávaček mateřského mléka Lola&Lykke uvedla: "Mohla jsem ji držet při chůzi, místo abych byla připoutaná k zásuvce nebo připojená hadičkou k větší odsávačce."

Podpora kojení

Každá cesta ke kojení je jiná a ne vždy se každému daří. Bez ohledu na to, jak dlouho jste své dítě kojila, buďte hrdá na své úspěchy a važte si zvláštního pouta, které jste si díky tomu vybudovala.

Pokud se vám nedaří kojit, investice do dobré odsávačky vám může ještě pomoci nastolit přísun mléka a/nebo zmírnit zahlenění.