Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Jak kombinovat kojení a odsávání: Komplexní průvodce

Kojení a odsávání mléka jsou dva klíčové způsoby, jak dítěti poskytnout výživu. Ať už jste nová nebo zkušená maminka, která už nějakou dobu nekojí, bude nějakou dobu trvat, než se tvorba mléka ve vašem těle upraví. I když kojení nabízí řadu výhod, existují situace, kdy může být výhodné kombinovat kojení a odsávání.

Ať už chcete zvýšit zásoby mléka, zvládnout potíže s kojením, nebo potřebujete být po určitou dobu mimo své dítě, pochopení toho, jak efektivně kombinovat odsávání a kojení, je zásadní. Výběr správného vybavení včetně nejlepší odsávačky mateřského mléka pro vás, stejně jako praktického příslušenství, jako jsou sáčky na uskladnění mateřského mléka, vám cestu k odsávání a kojení výrazně usnadní.

V tomto článku vám poskytneme komplexní návod, jak úspěšně zvládnout kombinaci kojení a odsávání. Tak se do toho pojďme ponořit!

LOLA&LYKKE Chytrá elektrická odsávačka mléka_5

Důvody pro kombinaci kojení a odsávání mléka

Existuje několik důvodů, proč se rodiče rozhodnou kombinovat kojení a odsávání. Zde jsou některé z nejčastějších.

1. Zvýšení tvorby mléka

Tvorba mateřského mléka funguje na základě nabídky a poptávky. Čím více mléka se odsává, tím více ho naopak produkují vaše prsa. Kombinace kojení s odsáváním může pomoci stimulovat tvorbu mléka a zvýšit celkovou nabídku mléka. Výběr přenosné, bezdrátové odsávačky mateřského mléka vám poskytne svobodu, kdekoli vám to bude nejlépe vyhovovat.

2. Řešení potíží s kojením

Pokud má vaše dítě problémy s přisátím nebo s vypitím dostatečného množství mléka pouze z prsu, může být užitečné mít po ruce nějaké mléko navíc, abyste mohla kojení doplnit lahví.

3. Pomoc při nepříjemných pocitech

Používání odsávačky mateřského mléka může pomoci vyčistit mléko z vašich prsů, což může přinést úlevu při ucpaných mlékovodech a mastitidě (zánětu prsní tkáně). Odsávačky, jako je elektrická odsávačka Lola&Lykke, nabízejí podobnou úroveň sání jako odsávačky mateřského mléka v nemocnicích a mohou účinně pomoci zmírnit většinu běžných potíží souvisejících s kojením.

4. Krmení z láhve

Pokud se musíte na delší dobu vzdálit od svého dítěte, odsáté mateřské mléko vám umožní nadále mu poskytovat výhody mateřského mléka prostřednictvím krmení z láhve.

5. Dopřát mamince zasloužený odpočinek

Buďme upřímní, kojení je náročné. Díky krmení dítěte z láhve odsátým mateřským mlékem mohou maminky občas nerušeně odpočívat delší dobu, vyřídit si nějaké pochůzky nebo dokonce navštívit denní lázně (pokud je to vaše parketa!).

6. Užitečné pro pracující maminky

Pokud plánujete pracovat, je odsávání mléka nesmírně důležité, abyste mohla pokračovat v kojení. Mnoho pracujících maminek se mylně domnívá, že musí přestat kojit, aby se mohly vrátit do práce, ale není tomu tak.

7. Užitečný způsob, jak do kojení zapojit partnera

Krmení dítěte odstříkaným mateřským mlékem je skvělý způsob, jak zapojit partnera do krmení dítěte. Umožníte tak tatínkovi navázat s dítětem pouto a zároveň umožníte dítěti, aby se naučilo pít z láhve.

Jak začít s kombinovaným kojením a odsáváním mléka

Kombinace kojení a odsávání není příliš obtížná, pokud víte, co máte dělat. Zde je několik kroků, které vám usnadní tento proces.

1. Nejprve kojte a poté odsávejte

Před odsáváním byste měli své dítě nakojit. Tak budete vědět, že vaše dítě dostalo dostatek mléka, než se vám prsa vyprázdní více. Odsávání nikdy nenahradí zvláštní pouto, ke kterému dochází při kojení dítěte, a kojení na požádání ve skutečnosti zvyšuje produkci mléka během odsávání.

2. Využijte ruční techniky

Ruční pumpování a ruční exprese mohou pomoci zvýšit množství mléka, které získáváte z prsou. Provádění těchto činností může také pomoci zvýšit množství mléka, které vaše prsa budou produkovat v budoucnu.

3. Zvažte možnost skladování mléka

Pro uchování každé kapky drahocenného mateřského mléka může být dobrým nápadem používat během kojení silikonovou odsávačku nebo sběračku mléka, protože mléko má při krmení dítěte tendenci vytékat z obou prsů.

LOLA&LYKKE Chytrá elektrická odsávačka mléka_6

4. Zajistěte správné přiložení

Před odsáváním nezapomeňte překontrolovat prsní nástavec odsávačky, abyste se ujistili, že správně sedí. Správné uchycení zabrání poškození bradavek a nepohodlí během odsávání a také zefektivní odsávání.

5. Zahřejte se a uvolněte se

Kojení i odsávání prsu vám půjde lépe, pokud je budete provádět v klidném a tichém prostředí, kde se budete cítit uvolněně. Pokud máte problém s tím, aby se vaše tělo při odsávání uvolnilo, zvažte, zda si nejprve nepoložit na hrudník něco teplého a při odsávání si prohlížet obrázky nebo videa vašeho děťátka.

6. Mějte základní věci poblíž

Možná budete chtít umístit po domě v blízkosti oblíbených míst, kde kojíte, několik košů, do kterých uložíte láhev s vodou, svačinu, krém na bradavky, oblečení na odříhnutí, ubrousky a pleny, abyste nemuseli vstávat a hledat tyto věci, jakmile začnete kojit.

Nejlepší tipy pro kombinaci kojení a odsávání mléka

Použijte následující tipy, které vám pomohou co nejlépe využít odsávání, aniž byste narušili kojení "kůže na kůži".

1. Stanovte si konzistentní harmonogram

Stanovte si pravidelný rozvrh kojení a odsávání. Důslednost pomáhá vašemu tělu přizpůsobit se poptávce po mléce a zajišťuje, že vaše dítě dostává pravidelné krmení. Novorozenci se obvykle krmí každé 2-3 hodiny. Je dobré začít s přidáním jednoho odsávání denně, a když se vaše zásoby mléka zvýší, můžete přidat další 2-3 odsávání.

Obvykle se doporučuje nechat mezi jednotlivými krmeními hodinovou pauzu, ale pokud chcete zvýšit zásobu mléka, můžete zvážit možnost odsávání ihned po kojení, čímž dáte tělu signál, že je potřeba více mléka, aby bylo vaše dítě vyživováno.

Většina maminek si všimne, že jejich zásoba mléka je nejvyšší přes noc a ráno.

Odsáváním brzy ráno budete moci využít hodiny, kdy máte vysokou zásobu mléka, a získat mléko navíc.

Vzorový rozvrh kojení a odsávání

rozvrh_kojeni_odsavani_1

2. Používejte elektrickou odsávačku mateřského mléka

Investice do kvalitní elektrické odsávačky mateřského mléka vám ušetří čas a zefektivní odsávání. Elektrické odsávačky mateřského mléka odsávají mléko rychleji a umožňují vám ušetřit drahocenný čas mezi kojením. Lola&Lykke Chytrá odsávačka mateřského mléka byla 3 roky po sobě zvolena nejlepší elektrickou odsávačkou mateřského mléka ve Velké Británii.

3. Kojení na požádání

Přiznejme si, že všechna miminka jsou jiná a některá mohou chtít kojit mnohem častěji než jiná. Reagování na signály vašeho dítěte a kojení na požádání mu zajistí potřebnou výživu. I když se možná budete chtít držet pevného rozvrhu krmení, řiďte se signály svého dítěte, kdy chce kojit.

4. Každý prs zcela vyprázdněte

Tvorba mléka se řídí nabídkou a poptávkou, takže chcete svému tělu signalizovat, že jsou vaše prsa prázdná (nebo se k tomu co nejvíce blíží) a potřebujete více mléka.

5. Pečujte o svou pohodu

Z prázdného hrnečku se nedá nalévat, maminko! Doslova i obrazně. Odpočatá, dobře hydratovaná maminka, která má dostatek spánku, je mnohem pravděpodobnější, že bude strojem na tvorbu mateřského mléka.

6. Vyhledejte podporu

Obraťte se na laktační poradkyni nebo se připojte k podpůrným skupinám, abyste se spojili s dalšími rodiči, kteří mají zkušenosti s kombinací kojení a odsávání. Jejich rady a sdílené zkušenosti mohou poskytnout cenné poznatky a povzbuzení.

Tipy pro maximalizaci tvorby mléka

Jedním z nejvíce frustrujících problémů, se kterými se kojící matka může setkat, je nízká tvorba mateřského mléka. Pokud neodsáváte, není možné zjistit, kolik mléka vaše prsa tvoří.

Možná si tedy kladete otázku: Vytvářím vůbec dostatek mléka? Pokud zjistíte, že máte nízkou zásobu, budete chtít vědět, jak zásobu mléka zvýšit. Mnoho žen totiž čas od času potřebuje pomoc se zvýšením nabídky mateřského mléka. Zde je tedy návod, jak zvýšit tvorbu mléka.

1. Často kojte a odsávejte

Čím častěji kojíte a odsáváte, tím více signálů dostává vaše tělo k produkci mléka. Snažte se o nejméně osm až dvanáct kojení a odsávání během 24 hodin.

2. Každý prs zcela vyprázdněte

Tvorba mléka se řídí nabídkou a poptávkou, takže chcete svému tělu signalizovat, že jsou vaše prsa prázdná (nebo se k tomu co nejvíce blíží) a potřebují více mléka.

3. Zůstaňte hydratovaná a dobře jezte

Správná hydratace a výživa jsou pro udržení nabídky mléka zásadní. Pijte během dne hodně vody a konzumujte vyváženou stravu, která zahrnuje potraviny bohaté na živiny prospěšné pro laktaci, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce, zelenina a libové bílkoviny. Více tipů se dozvíte v našem článku od nutriční terapeutky Jídelníček po porodu.

4. Zařaďte do svého dne časté odsávání

Odsávání mezi kojením může pomoci stimulovat větší tvorbu mléka. Mnoho žen přísahá na "power pumping", který spočívá v tom, že denně zhruba hodinu s přestávkami odsávají mléko. To napodobuje skupinové kojení.

5. Vyhýbání se umělému mléku

Když se obáváte, že své dítě dostatečně nekrmíte, uděláte pro jeho výživu cokoli - včetně přidávání umělého mléka k doplnění stravy vašeho dítěte. To však může mít opačný účinek. Čím méně mateřského mléka dítě dostane, tím méně ho pravděpodobně bude vaše tělo produkovat. Výjimkou je samozřejmě situace, kdy vám lékař doporučil tento způsob přikrmování.

6. Masírujte si prsa

Jemná masáž prsou před a během odsávání může pomoci stimulovat tok mléka. Krouživými pohyby a lehkým tlakem podpoříte vypouštění mléka.

7. Vyzkoušejte kontakt kůže na kůži

Kontakt kůže na kůži s vaším dítětem spouští uvolňování hormonů, které stimulují tvorbu mléka. Pravidelná setkání kůže na kůži mohou pomoci zvýšit přísun mléka. Vyzkoušejte naše Nüroo Tričko na klokánkování, které bylo vytvořeno právě pro kontakt kůže na kůži s vaším miminkem.

Baby_bonding_and_mother_600x600

8. Vybírejte si odsávačku mateřského mléka s rozmyslem

Správné odsávací zařízení je důležité pro udržení vaší praxe odsávání a pomůže vám zvýšit přísun mléka. Naopak nepohodlná odsávačka by vás mohla přimět k tomu, abyste předčasně hodila ručník do ringu, pokud by vás nepohodlí příliš rozptylovalo. 

Překonávání problémů a častých obav

I když může být kombinace kojení a odsávání prospěšná, je důležité si uvědomit, že se mohou objevit problémy. Zde je několik běžných obav a tipů, jak je překonat:

1. Nalezení rovnováhy

Sladit kojení a odsávání může být náročné, zejména když máte další povinnosti. Upřednostňování péče o sebe a hledání podpory u partnera nebo rodiny vám může pomoci vytvořit rovnováhu, která vám bude vyhovovat.

2. Řízení času

Kojení a odsávání vyžadují čas a odhodlání. Využívejte techniky šetřící čas, jako je dvojité odsávání, ruční odsávání a začlenění odsávání do režimu krmení dítěte, abyste svůj čas využili co nejefektivněji.

3. Řešení problémů s nedostatkem mléka

Pokud se potýkáte s problémy s nedostatkem mléka, poraďte se s laktační poradkyní, abyste zjistila příčiny a vypracovala plán jejich řešení. Ke zlepšení nabídky mléka může pomoci výkonné odsávání, konzumace potravin podporujících laktaci a udržování hydratace.

4. Udržení motivace

Kojení a odsávání může být fyzicky i emocionálně vyčerpávající. Udržujte si motivaci tím, že vyhledáte pomoc a povzbuzení, a nezapomeňte, že krmení dítěte může ze začátku vypadat jako práce na plný úvazek.

Lola Lykke Chytrá odsávačka_ceny