Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Made for Moms Testuje - Cvičení v těhotenství

Krásný den,

dnes jsme si pro vás v rámci naší rubriky Made for Moms Testuje připravily článek o cvičení v těhotenství. Zda a za jakých podmínek v těhotenství cvičit, jak často, zda existují nějaká omezení, jaké sporty se obecně (ne)doporučují a nakonec jaké jsou naše vlastní zkušenosti se cvičením během těhotenství.

Těhotenství je jednou z nejdůležitějších fází života ženy, s mnoha emocionálními a fyzickými změnami. Pokud během celého těhotenství udržujete bezpečný a pravidelný režim cvičení, pomůže vám zůstat zdravější a hlavně se cítit lépe. Cvičení během těhotenství vám i může pomoci vyhnout se mnoha nepříjemnostem, které jsou s těhotenstvím často spjaty. Ať jsou to bolesti zad, oteklé nohy, špatný spánek či ztráta energie a stres. Navíc aktivní pobyt vám pomůže lépe zvládnout emocionální vzestupy a pády těhotenství a připraví vás na fyzicky náročný porod.

Omezení cvičení

Každá nastávající maminka by měla cvičení v těhotenství přizpůsobit, jak svému zdravotnímu stavu, tak i stupni těhotenství, ve kterém se nachází. V 1. trimestru, kdy je vyšší riziko potratu, se obecně doporučuje cvičení omezit. Mně osobně v tomto ohledu stačilo poslouchat vlastní tělo. Obě těhotenství jsem naštěstí netrpěla na nevolnosti, ale bývala jsem dost unavená a na cvičení jsem neměla ani pomyšlení. Jakmile první tři měsíce uběhly, energie se mi vrátila a mohla jsem opět cvičit, jak jsem byla zvyklá. 

Jak často

Zde určitě platí, čím častěji a méně, tím lépe. Je lepší si najít každý den 30 minut na lehčí cvičení, než se jít 2x týdně “zmordovat” do fitness centra. Spíše se doporučují klidnější cvičení, kdy nedochází k velkému zvyšování tepové frekvence či nadměrnému pocení. 

Jaké sporty se obecně (ne)doporučují těhotným

Jako vhodné sporty v období těhotenství se doporučují:

  • pilates nebo jóga – pilates i jóga jsou perfektní sporty na uvolnění od bolesti zad, zklidnění mysli a navíc uvědomění si sebe sama a svého těla. Oboje je navíc možné navštěvovat i v těhotenské variantě
  • chůze – procházka na čerstvém vzduchu, v přírodě vás pomáhá udržet v kondici, navíc předchází otokům nohou a působí pozitivně na psychiku
  • plavaní – plavání je jeden z nejideálnějších sportů pro těhotné vůbec. Pokud vás netrápí časté křeče v nohou, dá se provozovat víceméně až do porodu. Jediné, na co byste si měla dávat pozor je kvalita vody. Nedoporučuje se plavat v rybnících, nádržích a řekách kvůli možné infekci. Pokud si nejste jistá kvalitou vody v bazénu, kam chcete jít plavat, můžete použít ochranné tampóny ke koupání (např. Senta Protect). Mně je doporučil můj gynekolog, ale našla jsem na internetu i názor gynekoložky, že se v těhotenství nedoporučuje používání žádných tampónů. Já jsem s jejich používáním byla spokojená v obou těhotenstvích a ani jednou jsem s infekcí problém neměla. Pokud si ale chcete být jistá, zkuste najít bazén určený pro plavání pro těhotné či miminka. Tam by voda měla být 100 % bezpečná.
  • různá cvičení pro těhotné – ať už jde o výše zmíněný pilates či jógu, v nabídce různých studií najdete i předporodní cvičení, cvičení na míči, aquaerobik pro těhotné či plavání pro těhotné

Naopak jako nevhodné sporty se udávají jakékoliv sporty, kde dochází k větším otřesům, nárazům, bojové sporty, kde hrozí úder do břicha, sporty, kde je možnost pádů jako sjezdové lyžování, bruslení. Dále vysokohorská turistika, potápění s přístrojem či extrémní sporty. Myslím, že si každá z nás dle svého rozumu umí zvážit, zda je daný sport bezpečný pro ni i miminko. 

Vlastní zkušenosti

Pokud nás sledujete pravidelně na Instagramu, mohli jste si všimnout mých pravidelných příspěvků v InstaStories z cvičení v průběhu mého 2. těhotenství. Jak jsem psala výše, první trimestr jsem byla velmi unavená a cvičení jsem přirozeně utlumila. Od 2. trimestru jsem ale pokračovala ve stejném cvičení jako jsem byla zvyklá před otěhotněním a to skoro až do 8. měsíce. 

Pilates na Reformerech v Simply Pilates

Pilates na Reformerech je méně známá forma pilates. Jde o cvičení pilates na speciálních strojích, Reformerech, které vymyslel a nechal si patentovat pan Pilates. Reformery připomínají postel s pohyblivou plošinou, různými nastavitelnými pružinami a popruhy pro cvičení nohou a rukou. Na Reformerech je možné provádět širokou škálu pilates cviků v různých polohách: vleže, vsedě, v kleku i ve stoje. Při cvičení nedochází k nežádoucímu zatěžování kloubů a výborně se hodí při rekonvalescenci po zranění či pro aktivní sportovce. 

Já jsem pilates na Reformerech vyzkoušela už mnoho let zpátky a cvičím ho víceméně nepřetržitě, až na krátké pauzy vždy ke konci těhotenství a pak šestinedělí. Když jsem byla těhotná s Emmou, navštěvovala jsem od 2. trimestru již speciální hodiny pro těhotné, které byly zaměřené hodně na posilování rukou a nezatěžovaly se břišní svaly. Bohužel toto cvičení letos v nabídce nebylo, ale díky skvělému osobnímu přístupu lektorů v Simply Pilates, jsem mohla absolvovat klasické hodiny až do konce 7. měsíce.

Maximální kapacita jedné lekce je 6 osob, takže se vám lektor věnuje opravdu individuálně. Nebyl proto problém nežádoucí cvičení vynechat či pozměnit na pro mě vhodnou variantu. Navíc jsem chodila už pravidelně na stejné cvičení – vždy v úterý na Alenu od 18:30 na Re-forming, takže po nějaké době už jsem sama věděla, co můžu a co ne. A jak už jsem zmínila několikrát, nejvíc jsem se řídila vlastním tělem. Když mi bylo něco nepříjemné, tak jsem to nedělala. Cvičení na Reformerech jsem ukončila na konci 7. měsíce, kdy už bříško bylo opravdu veliké a hlavně mi už nedělalo dobře delší ležení na zádech. 

Plavání

V obou těhotenstvích jsem ve 3. trimestru chodila plavat. Nejsem žádný velký plavec, můj styl ala paní Radová není ideální na krční páteř, jinak mi ale plavání dělalo strašně dobře. A myslím, že i miminku. Vždycky to byla pro mě hodinka, kdy jsem byla jen já a moje myšlenky. 

Pilates pro těhotné 

Pilates pro těhotné v pražském Studiu pro ženy ve Vodičkově ulici jsem navštívila ke konci těhotenství. Bohužel jsem stihla už jenom jednu hodinu. Cvičení mě příjemně překvapilo. Z prvního těhotenství jsem měla špatnou zkušenost se cvičením zaměřeným jenom pro těhotné, kdy bylo cvičení víceméně pár cviků a pak ležení v pozici dítěte na podložce. Při pilatesu ve Studiu pro ženy jsem se příjemně zahřála, zaposilovala nohy a ruce a náročnost byla tak akorát vezmu-li v potaz mé pokročilé těhotenství. Pokud bych někdy byla náhodu ještě těhotná :-), zkusila bych v tomto studiu i jiné lekce – nabízí i jógu pro těhotné, plavání a těhotenské cvičení.

Jóga pro těhotné

Na těhotenskou jógu do zmiňovaného Studia pro ženy jsem se osobně už nestihla podívat, ale pravidelně ji navštěvovala kamarádka Katka v době jejího těhotenství a tyto lekce velice doporučovala. Dle jejích slov nejde o žádné fyzicky náročné cvičení, u kterého by se člověk zapotil, ale o relaxaci a příjemné protažení. Navíc paní cvičitelka moc hezky povídá u cvičení, takže Katce pomohla si uvědomit přítomnost rostoucího miminka uvnitř bříška. Z hodiny vždy odcházela odpočatá a pozitivně naladěná. A i to je důležitá úloha cvičení. Jako bonus je paní cvičitelka i dula a laktační poradkyně, takže po hodinách se můžete zeptat na otázky ohledně těhotenství, porodu a kojení, ráda vám poradí.  

A jak to máte se cvičením vy? Snažíte se držet ve formě v těhotenství i mimo ně? Máte na cvičení čas při každodenní péči o rodinu? Jaké cvičení máte rády?

Mějte se krásně a v některém z příštích článků na Blogu se s vámi podělím o tipy, jak shodit tu poporodní pneumatiku na břiše :-) Pokud se mi to tedy podaří…

Vaše Monika, Made for Moms