Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Netradiční BABY SHOWER - Oslava nastávající maminky

Baby shower. 
 
Pro někoho pojem známý, pro někoho absolutní novinka. Co to vlastně je? Ne, o koupání dětí nejde. Ale o děti a hlavně maminky ano. Tak jako u rozlučky se svobodou, tak i u této příležitosti se sejde několik nejlepších přátel maminky a připraví jí den plný radostí, kdy se vše točí ještě jen kolem ní. Ona a její bříško jsou středem pozornosti a ona si tak užije takovou malou rozlučku se svým “před miminkovským já”, protože pak…. a není to nic špatného… se celý vesmír bude točit kolem toho nejmenšího člena rodiny. 
 
Minulý týden jsem však zažila něco úplně nového. Na tradiční baby shower se jí, povídá (hlavně drbe), směje se, rozbalují se dárky… Tentokrát jsem však byla na Mom’s Blessing (Požehnání mamince). Pro mě to bylo velké překvapení, šla jsem se zasmát s holkama, postěžovat si, jak to naše dítě zlobí (a zároveň se uklidnit, že někde je i HŮŘ), najíst se a pak frrr domu. Omyl. 
 
Celé odpoledne se neslo v duchu oslavy nastávající maminky. Za úkol jsme měly donést jakýkoliv korálek a dopis s vlastními postřehy. Po alko / nealko přípitku jsme si daly lehčí oběd, seznamovaly jsme se, protože ne všechny jsme se znaly a povídaly si o našich dětech. Po jídle přišlo samotné požehnání. Upřímně? Hrozně jsem se bála, že se budeme nějak modlit… znáte ty americké filmy, kde se najednou všichni začnou modlit, držet se za ruce. Takhle nějak jsem si to představovala. Ale kdepak. 
Maminka, která celou akci organizovala (kamarádka těhotné) si připravila několik aktivit, které měly mamince pomoci s přípravou na další fázi života. 
1) Provázek přátelství a pomoci - každá z nás jsme měly říct, za co jsme SVÉ mamince vděčné, za koho dalšího a proč jsme vděčné za danou maminku, při tom povídání jsme si na ruku uvázaly část provázku a jakmile jsme skončili, provázek jsme poslaly dál (představte si bavlnku na pletení). Až jsme dopovídaly všechny, tak bavlnka uprostřed nás tvořila spojený symbol, který symbolizoval propojenost nás přátel, maminek i těch bezdětných s tím, že se nikdy nemusíme bát kteroukoliv poprosit o pomoc. Můžu vám upřímně říct, při povídání o své mamince a o těch za které jsem vděčná jsem měla hodně na krajíčku. Navíc je to hodně silný moment, když vidíte jak se kolem vás dalších několik holek postupně rozmluví a jsou to vaše kamarádky. Za mne to bylo opravdu krásné a nečekané. 
 
2) Labyrint života - Opět maminka, která den organizovala, si připravila další aktivitu, která by měla mamince pomoci s příchodem miminka. Jelikož žijeme v oblasti, kde je ještě několik území, kde žijí původní obyvatelé, tak se spousta tradic zaměřuje na indiánské rituály. Tento, s labyrintem je takový, že nastávající maminka si vybere / nakreslí labyrint, který se jí líbí nejvíce, několikrát si ho projde a při porodu se pak při velké bolesti může soustředit na průchod tohoto labyrintu, díky čemuž odvede pozornost alespoň trochu jinam. Na známé místo. Takže naše těhotná maminka si vybrala dřevěný labyrint a až bude rodit, bude ho mít u sebe a při kontrakcích se může pak odreagovat tím, že bude hledat cesty. Zní to možná vtipně, ale… není to náhodou taková příjemná cesta, jak se na chvíli uklidnit? Jak se dostat do příjemnějšího pocitu? Počkám si, až co mi o tom poví ????
 
3) Navlékání korálku - kažád jsme si přinesla malý korálek, který jsme mamince navlékly na nit. Malý symbol toho, že má kolem sebe několik dobrých přátel, na které se může kdykoliv obrátit. 
 
4) Na stole jsme pak měly nekolik obálek s dopisním papírem a každá jsme mohla napsat něco málo po skončení celého odpoledne. Jak jsem si myslela, že psát nic nebude třeba.. 2 strany. Bylo to totiž tak pěkné, milé, ženské, přátelské a hlavně o té dané mamince. Ano, o dítěti jsme se bavily několikrát, ale středobodem celého dne byla právě nastávající maminka a to byl opravdu krásný zážitek. 
 
5) Jako poděkování jsme každá dostala vlastnoručně dělanou svíčku s krásným a citlivým textem. Tuto svíčku pak zapálíme v momentě, kdy naše kamarádka napíše, že rodí. Budeme tak na ní myslet a snad naše pozitivní myšlenky doplují až k ní! 
 
Co říci závěrem? Myslím, že jako inspirace je tento rituál krásný příklad. Já bych se vůbec za takové požehnání od svých nejlepších přátel nezlobila! Takže, pokud máte nějakou těhotnou kamarádku a chcete, aby se cítila jako královna, nezapomeňte na tento způsob a navíc jí obdarujte třeba něčím krásným od nás. Protože nastávající maminky se musí hýčkat. 
 
Krásný den všem!
 
Markéta
 
P.S.: miminko se narodilo před pár dny!! Jupí!!