Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Péče o porodní poranění hráze resp. porodnickou jizvu - průvodce od gynekologické fyzioterapeutky

Jak se starat o poraněnou hráz po porodu?

Porodním poraněním hráze myslíme spontánní natržení hráze (rupturu), nebo poranění následkem provedeného nástřihu hráze (epiziotomie). V tomto článku si popíšeme, jak je vhodné o tuto porodnickou jizvu pečovat (jak o nově vzniklou, tak i starší), aby Vás toto poranění v dalším životě neobtěžovalo.

Akutní fáze - co dělat a čemu se vyhnout první dva týdny po porodu

Bezprostředně po porodu Vám toto poranění porodník sešil vstřebatelnými stehy, jejichž vstřebání trvá obvykle 10-14 dnů. Podívejte se zrcátkem, jak rána vypadá, ale nelekejte se, až se vstřebají stehy a zmizí otok či hematom, vzhled se velmi výrazně změní.

  • Na tuto ránu se nedává žádné krytí, proto je možné toto místo i v prvních dnech sprchovat, a je to vhodné. Sprchování doporučuji po každém použití toalety. Používejte raději vlažnou vodu, ne příliš horkou. V prvních dnech může být příjemnější vykonat malou potřebu přímo při sprchování ve stoje.
  • Poranění může otékat. Určitě se snažte v prvním týdnu co nejvíce vyhýbat sedu - po porodu je vhodné co nejvíce ležet, zejména v prvních dvou týdnech, zejména kvůli pánevnímu dnu jako takovému, ale i vzhledem k poranění. Pokud je sezení nutné (transport autem z porodnice apod.) můžete si sednout na měkký polštář případně na dětský nafukovací kruh na plavání, ale pouze na nezbytně nutnou dobu. Pokud je oblast oteklá, můžete ji v prvních cca 3 dnech chladit chladícími polštářky, vždy maximálně 15 minut a následně alespoň hodinu nechat bez chlazení.
  • V hojení také velmi pomáhá, pokud toto místo necháte větrat. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny na savou podložku (např. dětská přebalovací jednorázová podložka) a ležte bez kalhotek a bez vložky, aby oblast byla vystavena vzduchu. Můžete se zakrýt peřinou- nikdo tak nic nepozná. Používejte také jednorázové síťované kalhotky a porodnické vložky bez podlepení fólií. To také zajistí lepší větrání. Menstruační kalhotky ani běžné vložky proto nejsou v prvních týdnech šestinedělí vhodné.
  • O jizvu se v těchto prvních dnech jinak starat nemusíte. Hojení mohou podpořit tzv. šicí bylinky aplikované spolu s jílem na vložku- vstřebají nadbytečnou vlhkost v oblasti poranění. Snažte se do tohoto místa během dne také vědomě dýchat- můžete přes kalhotky přiložit dlaň a pokusit se dýchat do dlaně. Můžete si tuto oblast i jemně osahat a s jizvou se postupně seznámit a snažit se ji přijmout.
  • Můžete postupně začít s jemnými aktivacemi svalů pánevního dna- snažit se lehce stisknout svěrače a celou oblast lehce vtáhnout dovnitř směrem do břicha- jak na to detailně popisuji v dalším článku Cvičení pánevního dna v těhotenství a po porodu.
  • V prvních dnech po porodu může být nepříjemné vykonávání velké potřeby, a ženy z toho často mají obavy. Pokud poranění nezasáhlo i oblast svěrače konečníku, nemělo by to ale způsobovat významnou bolest. Pokud máte zasažen i svěrač konečníku, je určitě vhodné zařadit změkčovače stolice jako je lactulóza, psyllium apod. a celé šestinedělí se snažit předcházet zácpě. Při velké potřebě může pomoci využití stoličky pod nohy, aby bylo vyprázdnění snazší. Pokud oblast šití bolí, můžete si ji při vykonávání velké potřeby přitlačit rukou pomocí vložky.

Subakutní fáze - dva a více týdnů po porodu

  • začněte pozvolna s péčí o jizvu - stehy už by měly být vstřebané. Natírejte si jizvu vhodným olejem na jizvy.

TIP MFM: Pro péči o jizvu po porodu můžeme vřele doporučit Naydaya Vaginální masážní olej či Lip Intimate Care Intimní balzám. Oba produkty jsou 100% přírodní a byly vytvořeny speciálně pro intimní partie ženy.

  • Jizvu je vhodné jemně masírovat podobně, jako se masíruje hráz před porodem. Je potřeba postupně zkoušet jizvu masírovat i zevnitř - tj. jeden prst vsuňte do pochvy a lehce oblast hráze protáhněte zevnitř směrem ven z těla a také směrem ke konečníku. Dále je možné vsunout do pochvy pouze palec a ukazováček dát z vnější strany a jemně mezi prsty jizvu promnout. Vyzkoušejte polohu v polosedě či v leže na boku. Můžete cítit tlak či napětí, ale nemělo by vás to bolet. Pokud vás to bolí, nespěchejte, zkuste to jemněji, nebo pár dní ještě počkejte.
  • Pokračujte ve cvičení pánevního dna, cvičte cca 3x denně cca 5 minut - cvičení je vhodné provádět cca 3 měsíce. Cvičte i v jiných polohách než vleže- zkuste sed, polohu na čtyřech, stoj atd. - pro více podrobností si přečtěte můj článek Cvičení pánevního dna v těhotenství a po porodu.

Co dělat pokud se jizva nehojí dobře, je tuhá, bolí při styku?

  • Pokud už vám skončilo období šestinedělí a oblast poranění stále výrazně bolí, nejprve zkontrolujte, zda je jizva dobře zhojená a nejsou v ní žádná nedohojená či hnisající místa, nevstřebaný steh, začervenání či otok. Pokud něco z výše zmíněného objevíte, určitě je to důvod ke konzultaci s gynekologem. Na prohlídce po šestinedělí na to gynekologa upozorněte, pokud se tyto obtíže objevily až později, navštivte raději gynekologa znovu. Pomoci může Hemagel či Cicatridina čípky nebo sprej, nebo sedací koupele v odvaru z dubové kůry či měsíčku lékařského.
  • Pokud gynekolog na prohlídce neobjevil žádné patologie a sdělil Vám, že jste v pořádku, můžete zkusit pohlavní styk- ale až se na to Vy sama budete cítit. Je dobré počítat s tím, že styk po porodu bude jiný než dříve, může být nepříjemný i pokud hráz poraněná není, dokonce i pokud žena rodila císařským řezem. Je to z důvodu hormonálních poporodních změn, kdy je velmi často přítomna vaginální suchost. Je proto dobré s tím počítat a použít raději lubrikační prostředek, i přesto, že jste na to třeba dříve s partnerem nebyli zvyklí. Je dobré s partnerem také probrat vaše obavy, pocity i přání a do ničeho se nenutit. Velmi také doporučuji nejprve párkrát prozkoumat vaše „nové“ tělo osamotě, a až potom k intimnostem přizvat partnera.

TIP MFM: Lip Intimate Care Lubrikační gel s prebiotiky je přírodní lubrikant na vodní bázi s vyváženým pH. Prebiotika pomáhají podporovat zdravou mikroflóru. Poskytuje vlhkost a dlouhotrvající lubrikaci. Čisté a přírodní složení obsahuje rostlinné polymery zadržující vodu a zvlhčující látky, které rehydratují jemnou pokožku, což znamená, že jej lze používat jako vaginální zvlhčovač i lubrikant. Lubrikant je vyvinut s ohledem na zdraví ženy jako č. 1 a činí sex šetrnějším k tělu. 

  • Může se stát, že ačkoli je dle gynekologa stran hojení vše v pořádku, může Vás jizva či oblast pánevního dna i přesto bolet. Pokud to tak je, velmi doporučuji nečekat a objednat se na fyzioterapii specializovanou na pánevní dno a poporodní problematiku. Specializovaný fyzioterapeut umí poporodní jizvu a svaly pánevního dna manuálně ošetřit- toto ošetření se provádí per vaginam- tedy přes pochvu. Naučí Vás také, jak se o poranění starat doma. Obvykle ženy už po jednom manuálním ošetření pánevního dna fyzioterapeutem cítí značnou úlevu a jejich bolesti mohou zcela vymizet, nebo se značně zmírnit. Pokud tomu tak není, ošetření je možné opakovat a je potřeba, aby se žena o jizvu starala i sama. Ošetření pánevního dna může ulevit i pokud jste i rok a více po porodu.
  • Při přetrvávání bolestí jizvy je kromě výše zmíněné masáže jizvy vhodné zkusit sérii vaginálních napářek (doporučuji alespoň týden provádět denně, či dva týdny ob den). Napářka může jizvu a celé pánevní dno velmi dobře uvolnit. Podrobněji o napářce píši v předchozím článku Jak se připravit k porodu, aby nevzniklo poranění hráze.
  • Možné je také před masáží jizvy provést nahřátí v sedací koupeli nebo alespoň sprchou - a to vodou tak horkou, jak nejvíce snesete - cca 2 minuty. Poté provést masáž.
  • Pokud se jizva jeví jako keloidní, je hodně tuhá i přes veškerou vaši péči, doporučuji vyzkoušet gel Strataderm a mazat ráno a večer dle návodu, a to alespoň 1-2 měsíce. Gel umí jizvu výrazně změkčit a změnit i její vzhled. Je vhodný i na starší jizvy.
  • Na některých fyzioterapeutických pracovištích se na poporodní jizvy aplikuje vysokovýkonný laser, který může také podpořit hojení a jizvu změkčit. Opět je možné ošetřovat i starší jizvy. Obvyklá je série několika (cca 5) aplikací laseru.
  • Buďte trpělivá, vzhled, napětí a celkový stav Vašeho pánevního dna a pohlavních orgánů se může ještě hodně změnit k lepšímu s návratem menstruačního cyklu a ovulace. Celkově se ženy cítí ve svém novém těle komfortněji a více samy sebou po nástupu menstruačního cyklu.
  • Pokud máte podezření na sestup dělohy, nebo se Vám něco jiného v dané oblasti nezdá, obraťte se na svého gynekologa nebo gynekologa specializujícího se na danou problematiku, či na urogynekologa. Pokud Vás po porodu trápí úniky moči, zkuste nejprve navštívit specializovaného fyzioterapeuta a zkusit pánevní dno správně posílit.

Závěrem bych tedy ráda řekla, že hojení potřebuje čas a laskavou péči. Chtěla bych Vás také podpořit, abyste neotálely s návštěvou fyzioterapeuta, pokud Vás jizva po porodu stále bolí, ačkoli je dle lékaře vše v pořádku. Jsou dostupná i lepší řešení, než zatnout zuby a vydržet.

Eliška MartelíkováAutorkou článku je Mgr. Eliška Mertelíková (dříve Burianová), která vystudovala bakalářský a magisterský program v oboru fyzioterapie na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Už od bakalářského studia se věnuje zejména gynekologické problematice a pánevnímu dnu ve fyzioterapii, což ji velmi baví. Pracuje se ženami, které se snaží otěhotnět, ženami těhotnými i po porodu, ale také s dalšími pacienty napříč spektrem.

Největší smysl vidí v možnosti kontinuální péče, kdy ženu pomáhá na těhotenství připravit, následně ji těhotenstvím provází a snaží se vyřešit její obtíže. Může pomoci s přípravou na porod, a pokud je potřeba, řeší také poporodní obtíže jako je diastáza, poranění hráze či jizva po císařském řezu.

Věnuje se také pacientkám s endometriozou, bolestivou menstruací či bolestivým pohlavním stykem, bolestmi kostrče atp.

Velký smysl vidí také ve spolupráci s gynekology, porodními asistentkami a dulami.