Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Poké i pro těhotné by Tereza Havlínová

Poké není potřeba složitě představovat. Miska plná barev a tak trochu sushi rozložené na vstupní suroviny. 

Ve výsledku na přípravě není vůbec nic složitého, ani finančně příliš nákladného. Fantazii se meze nekladou a vy si misku můžete poskládat podle svých chutí a dostupnosti surovin.

Pojďme na to!

Základ

Poké se neobejde bez sushi rýže. Koupíte ji ve větších supermarketech, prodejnách zdravé výživy nebo krámcích s asijskými potravinami. Porci rýže vařte podle návodu na obalu. Mezitím si připravte "nálev" na ochucení z rýžového octa, soli a cukru. Nebo si můžete ve specializovaných prodejnách a e-shopech koupit rýžový ocet, který už ochucený je.  

Po uvaření nechte rýži cca 5 minut stát, dochuťte připraveným nálevem a nechte vychladnout. Doporučuji pro zajímavost najít si a přečíst nějaký ten článek o dochucování rýže: je to hotová alchymie.

IMG_4847

Co navrch? 

Na co zrovna máte chuť: okurku, ředkvičku, cherry rajčata, nahrubo nastrouhanou mrkev, mango, avokádo, edamame sójové boby, wakame řasy nebo červené zelí. Čím více takových surovin přidáte, tím barevnější výsledek bude.

A zdroj bílkoviny?

Záleží, jestli momentálně patříte mezi nastávající maminky. Vzhledem k typickému obsahu syrových ryb poké není nic, co by bylo v souladu s těhotenstvím. Ale nevěšte hlavu, jde snadno přetvořit tak, aby mohlo být součástí i vašeho jídelníčku.

Já aktuálně přidávám předem namarinované a orestované tofu, teriyaki pečeného nebo pošírovaného lososa či krevety. U nich hlídám zdroj, čerstvost a dostatečnou tepelnou úpravu.

Kdo syrové ryby může, přidá i ty. Tím spíš ale opět pohlídejte zdroj a čerstvost.

Jako zálivku přidejte poké či sójovou omáčku, nasekané arašídy, sezam, koriandr, kousek limetky a máte hotovo.

Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).