Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Průvodce menopauzou a perimenopauzou

Pojďme se seznámit se zákoutími menopauzy a perimenopauzy bez všech těch keců o "zralé dámě", ano?!

Ptala jste někdy své maminky na její zkušenosti s menopauzou? Pokud ano, pravděpodobně jste se setkala s odmítavým zavrtěním hlavy a jejím ujištěním, že "za mých časů jsme o tom prostě nebavily". Pojďme společně bořit zažitá tabu a otevřeně si něco o dalším důležitém ženském milníku řekněme.

Kdy nastává perimenopauza a menopauza?

Zrovna když jste našla svou cestu ke svému tělu, které je tak náročné na údržbu, začne se znovu měnit. Menopauza nastává, jakmile přestanete mít menstruaci 12 měsíců v kuse, ale předchází jí mezistupeň perimenopauzy, kdy hladina estrogenu klesá, ale menstruaci stále dostáváte. Tato fáze může trvat měsíce nebo roky, ale průměrná doba trvání jsou 4 roky.

Perimenopauza obvykle začíná po čtyřicítce, ale může to být už po třicítce. V mnoha případech následuje rychle po letech, kdy jste si pořizovala děti, a proto může být skličující a těžko rozpoznatelná.

Menopauza obvykle přichází mezi 45. a 55. rokem života. Průměrný věk, kdy se u žen objevuje menopauza je je 51 let. 

Co se děje s tělem během menopauzy?

Všichni jistě známe hormon estrogen. Estrogen je hlavní ženský pohlavní hormon, z velké části produkovaný ve vaječnících. Je zodpovědný za tvorbu dětí a naše vrtkavé nálady a stará se o spoustu našich tělesných funkcí, včetně měsíční ovulace (produkce vajíček). Jak stárneme, naše vaječníky začínají produkovat méně estrogenu, a proto se naše zásoby vajíček zmenšují. To je perimenopauza.

V posledních 1 až 2 letech perimenopauzy se tento pokles hladiny estrogenu zrychluje a my můžeme začít pociťovat řadu z příznaků menopauzy.

Menopauza nastává, když vaječníky zcela přestanou uvolňovat vajíčka, což se měří celým rokem bez menstruace. Může se stát, že jste na dobré cestě k jednomu roku bez menstruace a dostanete nečekanou menstruaci, a budete tak muset začít počítat znovu od prvního měsíce. Je to nepříjemné. Nebo vagíny, dalo by se říct.

Příznaky perimenopauzy

Příznaky perimenopauzy může být obtížné rozpoznat, zejména pokud již máte nepravidelnou menstruaci nebo vám perimenopauza začala dříve než většině ostatních. Detail

Zde je kontrolní seznam příznaků, na které je třeba si dát pozor:

  • Návaly horka
  • Únava
  • Nižší sexuální apetit
  • Nepravidelná menstruace
  • Mozková mlha/špatná koncentrace
  • Únik moči při kašli nebo kýchnutí (vyhněte se trampolíně)
  • Naléhavá potřeba močit
  • Problémy se spánkem
  • Výkyvy nálad
  • Vaginální suchost nebo nepříjemné pocity při sexu
  • Svědění kůže
  • Ztuhlé bolavé klouby
  • Zvýšené riziko infekce močových cest nebo afty

Detailní popis příznaků perimenopauzy nejdete v našem článku: 39 příznaků perimenopauzy.

Jak zmírnit příznaky perimenopauzy

I když uznáváme, že tělo se potřebuje měnit, jsme pro péči o sebe. Existují určité věci, které můžete udělat pro zmírnění příznaků perimenopauzy.

Cvičení

Když klesá hladina estrogenu, klesá i hladina našeho dobrého pocitu serotoninu. Můžeme je podpořit pravidelným cvičením. Cvičení má pozitivní vliv na vaši náladu a také podporuje lepší spánek a celkové zdraví.

Zdravé stravování

Je to nejstarší a nejnevyhnutelnější trik. Zdravá vyvážená strava je klíčem k udržení vašeho těla v perimenopauze. Správné stravování vám pomůže udržet nízkou hladinu cholesterolu a zabránit nepříjemným příznakům. Káva a alkohol mohou návaly horka zhoršit, zatímco ovoce a zelenina mohou snížit pravděpodobnost výskytu návalů a nočního pocení.

Meditace

Meditace je stále tím iluzorním pojmem, který lidé plně nevyužívají. V podstatě se jedná o cvičení, při kterém věnujete pozornost aktuálnímu okamžiku a sedíte se svými myšlenkami, aby se od vás nenechaly unést.

Meditace je skvělý způsob, jak zvládat své pocity spojené s menopauzou. Smířit se s tím, že se vaše tělo mění, je stejně důležité jako řešit fyzické příznaky.

Meditace může také podpořit kvalitnější spánek.

Změny ve vaší pochvě

Pokud vás trápí vaginální suchost, podívejte se na náš bestseller - Naydaya Vaginální masážní olej. Je to nádherný přírodní olej pro posílení hydratace, když je tam dole sucho. Zvýšení hladiny vlhkosti vám může zpříjemnit sex a také vám zajistí větší pohodlí po celý den.

Vyhledání lékařské pomoci

Pokud přirozená řešení na zmírnění příznaků menopauzy nestačí, vyhledejte svého lékaře. V závislosti na potřebách vašeho těla je k dispozici několik lékařských postupů.

Pokud si nejste jisti, zda vyhledat pomoc lékaře, naše pravidlo zní: vždy byste měli mít pocit, že máte své tělo pod kontrolou. Pouze vy víte, zda potřebujete pomoc lékaře, abyste dobře zvládli psychické a fyzické příznaky svého těla.

Perimenopauza a menopauza v perspektivě

Každý z vás přichází k tomuto článku s vlastními zkušenostmi nebo problémy s plodností a my jsme k tomu citliví. Víme, že začátek menopauzy může být zneklidňující, osvobozující, matoucí a všechno dohromady, v závislosti na vašem vztahu k mateřství.

Ať už jste matkou, nebo ne, schopnost vašeho těla plodit děti není pro vás určující. Zatímco mít děti je neuvěřitelná součást života, prožívání menopauzy z vás nedělá méně vás - a vy jste drsná bojovnice!