Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

USPÁVÁNÍ DĚTÍ - co funguje u nás?

Spánek, spánek, spánek, prdíky, jídlo, kojení, zuby, spánek, spánek.. asi nějak takhle vypadají témata rozhovorů mnoha maminek:-) Zcela vážně. Když není spokojené dítě, navíc nevyspalé, tak jak pak asi vypadá maminka. My to víme! Dost často jsme úplně zmožené, unavené tak, že do postele padáme už v polospánku. Asi vám to popisovat moc nemusíme, vy víte,jaké to je.
 
U Ondráška jsme moc netušili, do čeho to vlastně jdeme a dost často se divíme, že jsme přežili tak dlouho bez kvalitního spánku. Děti se sami umí uspat?! Proč proboha nezabere, když je tak unavený.. kdy už tohle skončí!!! U dvojčat jsme už věděli do čeho jdeme a čemu se chceme vyvarovat. Třeba takové to hodinové držení ruky, když dítě usíná a probudí se vteřinu poté, co ruku pustíte. HOROR! I když, občas se nám po té pacince stýská...
 
Ponaučeni a unaveni jsme s dvojčaty do boje šli více připraveni. A světe div se? Kluci spí mnohem, MNOHEM, líp a usínají do pár minut. SAMI!
 
CO JSOU TEDY NAŠE RITUÁLY?
 
1. Zavinovačka a hnízdečko - pro miminka do té doby než se začnou přetáčet - miminka v břiše byla zvyklá na teplo a pevné sevření. My jsme všechny děti zavinovali. Občas byli kluci i v takové zavinovací pozici, úplně se těšili, že je sevřeme do pevné zavinovačky. Těch druhů je několik, nám nejvíc vyhovovaly ty se suchým zipem, které můžete pořádně utáhnout. A díky hnízdečku měli vlastní místo na spaní i při cestách.  
 
 
2. Absolutní tma - PROČ MI O TOMHLE NIKDO NEŘEKL UŽ DŘÍV? Žila jsem v domění, že děti přeci usnou kdykoliv a kdekoliv. Dozvěděla jsem se, že v pokoji by měla být taková tma, že neuvidíte mávání vlastní ruky před obličejem:-) My máme u dvojčat zatmavovací závěsy a i když je venku ten nejslunečnější den, tak oni to během dne neví. Za mne je to nečekaná a velmi nutná součást uspávání. Určitě to vyzkoušejte!!
 
3. Bílý šum - věděli jste, že hluk zvuků v děloze dosahuje obvykle hlasitosti mezi 30-90 dB (decibelů). Určitě vám ho při jedné z prohlídek u doktora pustili. To byl randál, co? A miminka jsou na tento zvuk zvyklá. Proto jsme hned od narození dětí měli v záloze snad 5 různých přístrojů, které simulovaly bílý šum. Dělala jsem chybu, že jsem bílý šum nechala zapnutý jen třeba na hodinu a pak se divila, proč jsou zase kluci vzhůru.. teď jim to nechávám na celou noc a víte co? Je to jako takové znamení, že se jde spinkat. Zapnu zvuk a kluci jsou hned vláční:-)
 
4. Milion dudlíků v postýlce - nikdo nechce chodit 100x za noc do pokoje jen kvůli podání dudlíku. Taková zbytečná cesta k postýlce! My máme v postýlkách několik dudlíků. Včetně těch nejoblíbenějších, které fungují jako usínáčci, protože jsou kombinací dudlíku a malého plyšáka.
 
5. Pořádně jíst během dne - taková "maličkost" by se dalo říct. Někdo si řekne, že napucne dítě před spaním, tak to bude dobrý... ale opak je pravdou! Tohle poslední jídlo by nemělo sloužit jako zásoba na celou noc. Dítě se neumí najíst do zásoby za celý den. Je to jen taková tečka.. Já si to představuji jako  hru:-) Jakoby děti měly nad hlavou takový ten symbol prázdné baterky, který postupně zelená s každým dalším jídlem a večer by měl být úplně plný. Uvidíte, že to dětem se spánkem pomůže.
 
6. Správně dlouhá okna, kdy jsou děti vzhůru - každý měsíc dělá velký rozdíl v tom, jak dlouho dokáže miminko být vzhůru. Zkuste se držet (alespoň přibližně) těchto časových rozestupů a uvidíte, že půjdou vaše děti spát mnohem rychleji!
Časová okna mezi spánky:
4 - 10 týdnů: 60 - 90 minut
10 -12 týdnů: 75 - 95
3 - 4 měsíce: 95 - 120
5 - 6 měsíců: 2.5 - 3 hodiny
7 - 14 měsíců: 3 - 4 hodiny
14+ : 4 - 5 hodin
 
7. Spánkový rituál - TOHLE je nutnost! Řekneme si to ještě 3x. SPÁNKOVÝ RITUÁL, SPÁNKOVÝ RITUÁL, SPÁNKOVÝ RITUÁL. Děti jsou do určitého věku závislé na pořádku. Jsou to takoví malí puntičkáři. Když jim nastavíte spánkový rituál, který budete opakovat, děti budou večer mnohem poddajnější. Nemusí to být rituál o 100 krocích. Stačí jen pár kroků. My máme tyto: večeře, vana, namazat krémem, vyčistit zuby, pohádka, pusinka, sprej na polštář Ondráškovi (na plyšáka dvojčatům) a zhasnutí světel. My máme ještě spánkový rituál spojený s různými vůněmi. Naše řady produktů na podporu spánku dětí mají krásně jemnou vůni a taková masáž olejem s levandulí, tu milují nejen naše děti:-)
 
spánkový rituál
 
8. Naučit se usínat sám.. OK. Tak tady se musím přiznat, že u Ondráše tohle ještě hodně pokulhává. A můžeme si za to sami. Většinou usne u čtení pohádky. Ale hodně výjimečně usne sám-SÁM. Zato kluci, dvojčata, se naučili spát sami v cca 8 měsících. Mohli asi i dřív, ale my jsme neměli energii, čas a vlastně ani prostor na to s nimi začít sleep training. Díky tomu, že umí usnout sami nemají problém s tím, když se v noci probudí a třeba hledají dudlík. Zase sami usnou... Dříve jsme je chovali a houpali až do chvíle než spali. Když se pak v noci probudili, tak se neprobudili do náruče rodičů, která je houpe, ale do vlastní postýlky. TAKOVÁ ZRADA!! A to byl teda velký jekot. Proto je důležité děti dávat do postýlky ještě alespoň trochu vzhůru.
 
Od října jsme se už 3x přestěhovali a čeká nás snad poslední stěhování. Ale ani jeden z těchto přesunů neměl vliv na spánek dětí. Tak si myslím, že asi něco děláme dobře:-) ... a teď jen doufám, že jsem to nezakřikla!
 
A teď je řada na vás. Řekněte nám co funguje u vás?