Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 000 Kč do Zásilkovny, Balíkovny, nad 2 500 Kč Zásilkovna kurýr a ČP na poštu, nad 3 000 Kč ČP do ruky, PPL a zásilky na Slovensko.

Cuketový perník by Tereza Havlínová

Možností, jak zpracovat cuketu, je mnoho. Stejně jako cuket, které k vám nyní v sezóně proudí. Že vám už cukety přerůstají přes hlavu? Vždy najdete nějaký nový recept, kterým si zároveň zpestříte jídelníček. Dnes si ukážeme recept na dezert k nedělní kávě nebo všednodenní snídani – cuketový perník.

Zní to trochu neuvěřitelně? I s cuketou můžete vykouzlit skvělý sladký zákusek.

Cuketa je totiž skvělá univerzální surovina, která chutná výborně grilovaná, vařená nebo právě jako součást dezertů. 

Takže se méně tradičního využití nebojte. Naopak: cuketa propůjčí těstu vláčnou strukturu a navíc si pochutnají i odpůrci zeleniny, protože po chuti ji nepoznáte.

Suroviny

Na plech 24 x 24 cm budete potřebovat:

  • 350 g cukety
  • 250 g klasické polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné ječné mouky
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžičky sody
  • 80 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 125 ml polotučného mléka
  • 125 ml kefíru
  • 120 g třtinového cukru 
  • hrst nasekaných ořechů, čokolády...

Na dokončení: 

  • marmeláda (skvělá je nějaká kyselejší, třeba rybízová)
  • 50 ml smetana na vaření + 50 g 70% čokolády
  • strouhaný kokos

Cuketovy perník

Postup

Cuketu nastrouhejte do velké mísy na hrubo, trochu ji posolte a nechte "vypotit". 

Plech vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo kokosem.

V jiné míse smíchejte všechny suché suroviny. V malé misce vyšlehejte do hladka tekuté suroviny pokojové teploty. Ty si vyndejte alespoň 30 minut před plánovaným pečením.

Smíchejte suché a mokré suroviny. K nim přidejte i cuketu, ze které jste pomocí čisté utěrky vymačkali přebytečnou vodu. Tento krok doporučuji nepřeskakovat - perník se vám nesrazí.

Pečte cca 35 minut nebo dokud vám testovací špejle nevyjde suchá.

Po vychladnutí pomažte marmeládou a polijte čoko polevou. Můžete i posypat strouhaným kokosem.

Na tu rozpusťte ve vodní lázni smetanu s čokoládou a potom míchejte, dokud se ingredience nespojí v hladkou čokoládovou hmotu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení