Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Cvičení Pilates na zpevnění postavy po porodu

Pokud čtete náš Blog pravidelně, již jste měli možnost se u nás o cvičení pilates dozvědět. Monika cvičila pilates na Reformerech obě svoje těhotenství a také díky tomu neměla nikdy problém se velice rychle po porodu dostat na svoji původní váhu a zpět do formy. Cvičení je navíc ideální jako prevence proti bolestem v zádech, k uvolnění a posílení celého těla, což je pro maminku po porodu velký benefit.
 
Při poslední návštěvě Simply Pilates jsme pro vás vyzpovídaly jednu z instruktorek Alenu Podrazilovou, na jejíž hodiny Monika chodí již několik let. Navíc od tohoto týdne naleznete na naší IGTV každé 2 týdny nové video s cviky, které Alena speciálně vybrala pro cvičení po porodu.
 
Řeknete nám něco o studiu, kde pracujete, Simply Pilates?
Studio je umístěno v nádherné lokaci Malé Strany, kde už samotný výhled z okna na Karlův Most, Vltavu a Národní divadlo dělá klientům dobře (mnozí si ho pravidelně fotí :o))
 
Jak vzniklo?
Studio bylo založeno Jiřím Janečkem před mnoha lety, protože se chtěl podělit o radost a užitek metody pilates s ostatními lidmi. Koncept tohoto studia je od svého začátku, s ohledem na kvalitu výuky, vybavení i přístupem ke klientům unikátní.
 
Jak dlouho zde pracujete a proč jste si vybrala SP?
Ve studiu pracuji od jara 2014. Ke spolupráci mě oslovil Jiří Janeček a já v té době začínala uvažovat o tom, že bych se profesně posunula, ukončila jsem spolupráci ve World Class fitness centru a dalších mých působištích, a tak jsem nabídku přijala. Za toto rozhodnutí jsem dodnes velice ráda.
 
Jak jste se k pilates dostala? 
Pilates jsem objevila při mém pobytu v USA a okamžitě se bezhlavě zamilovala. Od té doby ho pravidelně 3-4 týdně cvičila pod vedením mé trenérky Judith.
Když jsem se v roce 2002 z USA vrátila, začala jsem hledat, u koho bych mohla absolvovat vzdělávání a získat certifikát, abych tuhle skvělou techniku mohla předávat dál.
 
Jak tedy vzniklo pilates jako takové?
Tuto techniku cvičení vytvořil Joseph Pilates. Nejmenovala se ovšem Pilates, ale Contrology. Jako mnoho dalších pohybových technik vzniklo s cílem zkvalitnit život svému autorovi, který metodě a jejímu šíření a rozvoji věnoval celý svůj život. Statisíce zlepšených životů a samotný fakt, že metoda existuje úspěšně již více jak sto let, svědčí o tom, že pan Pilates dělal něco správně :o))
 
Pro koho je cvičení vhodné?
Myslím, že pro všechny. Mými klienty jsou nebo byli vrcholoví sportovci, senioři, aktivní mladí lidé, tanečníci, těhotné ženy i ty po porodu (vč. císařského řezu), stejně tak, jako lidé v rekonvalescenci.
 
Nebo naopak nevhodné?
Za patnáct let, co učím tuto techniku, jsem nepotkala osobu, pro kterou by bylo pilates nevhodné. Dá se říci, že cvičení pilates je vhodné pro každého, avšak ne každý je vhodný pro cvičení pilates :o)))
 
Jaké jsou obecně výhody cvičení pilates?
Tato technika má velmi univerzální (celistvý) účinek na tělo. Lze ji využít ke zpevnění povoleného svalstva, tvarování jednotlivých svalových partií, uvolnění blokací, vytažení zkrácených partií zároveň klade velký důraz na dech a koordinaci prováděných pohybů s dechem. Pan Pilates by určitě souhlasil se rčením: „Ve zdravém těle, zdravý duch.“
 
Jaké jsou pak výhody cvičení v těhotenství a po porodu?
Celkově zlepšená kondice během celého těhotenství, klientky si chválí minimální bolesti zad. Mají minimální potíže s dechem, což bývají tradiční komplikace, na kterých se většina těhotných shodne.
 
Existují nějaká omezení v těhotenství? Na co si dávat pozor?
Každá žena prožívá své každé těhotenství jinak, proto by se měla řídit hlavně svými pocity a lékařskými doporučeními. Jsou ženy, které cítí, že jim (některé či všechna) cvičení nedělají dobře. Také jsou ale ženy, které cvičí až do posledního dne před porodem a dělá jim to velmi dobře, ty ovšem cvičí pod vedením zkušeného učitele. Z mé zkušenosti mohu říci, že všechny klientky, které ke mně chodily cvičit a posléze otěhotněly, tak cvičily téměř celé těhotenství. Minimálně do konce 2. trimestru. Obecně platí, že by ženy v těhotenství neměly cvičit „tradiční“ cviky na břicho, které znají z posilovny.
 
Je lepší cvičit doma nebo chodit na řízené lekce?
Samozřejmě, že cvičení pod zkušeným dozorem (jak vy říkáte „řízené lekce“) je mnohem lepší. V případě, že jde o osobu, která s touto technikou nemá žádné předchozí zkušenosti, rozhodně doporučuji několik osobních tréninků se zkušeným lektorem, který vás zasvětí alespoň do základů techniky pilates. V případě, že má dotyčný již zkušenosti s tímto typem cvičení, může se z časových důvodů (kdy nestíhá chodit na lekce) nechat inspirovat některými videi či literaturou.
Avšak platí: Řízená lekce je vždy lepší než domácí neřízená střela :o)))….Speciálně v těhotenství.
 
Kolikrát týdně je ideální cvičit, aby tělo zaznamenalo nějaké výsledky?
Ideální je zacvičit si několik různých cviků každý den. Ale pokud se cvičí ob den, tak je to také brzy znát. Důležité je, aby cvičení přinášelo kontinuální radost a zlepšovalo náladu, pak ho budeme rádi provádět každý den.
 
Spolu s holkami z Made for Moms jste připravily videa s pilates cvičením. Podle čeho jste jednotlivé cviky vybírala?
Cviky jsem vybírala s ohledem na fakt, že budu prováděny doma bez odborného dohledu.
 
Moc děkujeme za rozhovor a teď už běžíme, jdeme se zabalit na další lekci pilates. :o)
 
Vaše Made for Moms