Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Kurz první pomoci dítěti

Je léto, školky a školy jsou zavřené a my tak máme možnost trávit spoustu (ach BOŽE SPOUSTU) času s našimi prcky. Jeden den u vody, druhý den na kolech, třetí den stanování a opékání buřtů… každý den je plný nových zážitků, dobrodružství a... občas i nástrah. 
Řeknu vám o sobě jednu věc. Takový "nešvar", který se rozjel s narozením Ondráše. Jakoby se mávnutím kouzelného proutku ve mne něco změnilo. Ne že bych dřív byla neohrožená Xena (doufám, že víte, kdo to je!), ale nebyla jsem úplná poseroutka. Cestování s krosnou po světě, sjíždění Death Road na kole atd.. Chudáci moji rodiče. Karma mě dohnala!!! Co máme Ondráše, tak dokážu vymyslet všechny možné druhy úrazů, nehod, špatných uklouznutí a nevím čeho všeho dalšího, že mi už z toho jde hlava kolem. Na jednu stranu chci, aby byl kluk s otlučenými koleny, ale taky v něm vidím furt to bezbranné miminko, co potřebuje mou ochranu a náruč. A ano, tomu se říká mamánek nebo taky opičí láska. 
 
Už několikrát jsem přemýšlela nad tím, že bych měla být připravená a udělat si kurz první pomoci. Jen tak pro jistotu. Furt jsem to odsouvala, protože jsem si říkala, že to tak maximálně na sebe přivolám. Naposledy mě to napadlo ve chvíli, kdy mi jedna z místních kamarádek, která dělá pro DĚTSKOU leteckou pohotovost řekla další děsivý příběh. Ani nebudu popisovat co, ještě teď mám chuť zavolat do školky a zjistit, jak se to moje zlobří dítě má. Ale ten její příběh měl jednu zásadní informaci. Šlo o vteřinovou nepozornost dítěte a okamžitou reakci maminky, díky které vše dopadlo dobře. A v tu chvíli mě to probralo… Já chci být taky připravená!
 
Asi to byl osud, ale v ten samý moment zrovna Míša (MKlife) dala na svůj instagram, že bude pořádat kurzy první pomoci dětem. A hlavně, v termínu, kdy budeme v ČR! Jasné znamení! Neváhala jsem ani minutu a už jsem se hlásila. Už jen ten pocit, že pro to fakt něco dělám mi dělal dobře :) 
 
O samotném kurzu: 
Kurz probíhal v pozdějších odpoledních hodinách kousek od metra Florenc, v klidném prostoru, takže ani nevíte, že jste jen pár metrů od rušné silnice. Lokace i čas je ideální pro ty, kteří musí počkat na drahou polovičku, chůvu nebo v mém případě dědu a babičku, kteří se postarají o dítě. Ačkoliv Míša byla moc fajn a přítomnost dětí není vůbec překážkou v účasti. Jen nevím, jak bych se soustředila, kdyby Ondráš furt běhal a chtěl jíst, pít, hrát si nebo koukat na pohádku. 
 
Kdo se účastnil kurzu: nebyly to jen maminky! Naopak! Většinou to byly páry, babičky i samotní tatínkové. A bylo nás hodně! Plná místnost. Žádné místo nezůstalo prázdné. Dostali jsme malý dárek od Profimedu, což jsem uvítala, protože furt někde zapomínám cestovní balení zubních past a kartáček. 
 
Samotný kurz byl intenzivní. A to, jak co se informací týče, tak pro mou příšernou představivost. Míša to dělá výborně. Ke každému z několika témat nám řekla příklad toho, co se stalo a jak se rodiče mají správně zachovat. (Markét, nemysli na to dítě ve vaně, NEMYSLI NA TO!!!). Nezabíhá do nepotřebných detailů a neustále si drží vaši pozornost. Vše řekla srozumitelně, zopakovala to nejdůležitější několikrát a zodpověděla všechny dotazy, které se ihned po daném tématu vyrojily. 
Co všechno jsme řešili?
  1. první pomoc a její zásady, přivolání Rychlé Záchranné Služby - Na ledničku si dejte všechna důležitá čísla!! RZS, dětská chirurgie, pohotovost, ORL, Zubní pohotovost a TIS (toxikologické informační středisko)
  2. Otravy - požití léků, houby..
  3. Popáleniny - působením suchého horka (oheň) nebo vlhkého tepla (pára)
  4. Přehřátí - úžeh a úpal
  5. Pády 
  6. Krvácení
  7. Dušení - Heimlichův manévr a jak pomoci úderem do zad malým dětem
  8. Poruchy vědomí - příznaky a jak jednat
  9. Resuscitace - krok za krokem
  10. Aplikace pro chytré telefony - První pomoc a Záchranka - NAINSTALOVAT HNED TEĎ
 
Míša vše do detailu popisuje a ukazuje. Nebojí se si srovnat pořádek, když se některé z účastnic začnou lážo plážo bavit mezi sebou. Řekne vám spoustu mimo technických pomůcek (dost často si teď zpívám Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas..) a hlavně si vyzkoušíte resuscitaci na dětské figuríně. JO. Nelekejte se, jde to až jako poslední část. Je pravda, že jakmile jsem šla k té figuríně, tak se mi normálně chtělo bulet. Já to mám trochu jinak… Móňa mě jednou do rozhovoru popsala jako “citlivá”. Asi bych dnes řekla “přecitlivělá”. Ale každý to máme nějak jinak. Něčeho víc, něčeho míň, ale ani to mi nezabránilo si tu figurínu 2x vyzkoušet. Protože prostě proto tam jsem. 
 
Závěrem, co chci vyzdvihnout je to, že jsem neskutečně ráda za to, že jsem kurzem prošla. Popsala jsem 2 A4 a ještě několikrát jsem si to po sobě četla. Opravdu všem kurz doporučuji! A je jedno kde, s kým a jak. Prostě jděte na první, který vás napadne a budete mít alespoň trochu klid, že jste zase o něco chytřejší, jak se v určitých situacích chovat. 
 
Přeji vám všem hezké léto BEZ úrazů!
Markéta