Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

8 tipů, díky kterým budete spát jako miminko*

*tedy jako jedno z těch mála miminek, které doopravdy spí
 
Přijde mi, že problémy se spánkem mívá občas každý. Stačí, aby se nahromadily starosti, stres v práci či si dáme k večeři knedlo-vepřo-zelo se šesti a náš spánek není tak kvalitní. Co ale dělat, když problémy přetrvávají delší dobu? Ještě, než poběžíte do lékárny pro pilulky na spaní, zkuste našich 8 osvědčených tipů, díky kterým budete spát opět jako miminko. 
 
  1. Udělejte ze své ložnice chrám spánku
 
Pro dobrý a kvalitní spánek je důležité: ticho, klid a příjemné prostředí…Začněte s kvalitní matrací a bavlněným povlečením. Ujistěte se, že teplota je správná: ne moc horko ani zima. Udává se, že ideální teplota na spánek je mezi 17-20°C. Pro mě osobně to je tedy docela zima. Mně přijde ideálních tak 22°C. Zatáhněte závěsy, ať vás po ránu neruší první sluneční paprsky či v noci pouliční lampy. Vyvětrejte či nechte okno pootevřené, pokud počasí dovolí.
 
  1. Odložte svůj mobilní telefon
 
“Jenom v rychlosti odpovím na tuhle zprávu a zkontroluju naposled Instagram a Facebook, ať mi nic neunikne”. Máte to také tak? Používání elektronických zařízení než jdete spát může negativně ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Modré záření, které obrazovky vyzařují potlačuje produkci melatoninu - melatonin je hormon, který kontroluje váš spánkový cyklus. Zkuste odkládat vaše mobilní zařízení minimálně 1-2 hodiny před tím, než jdete spát. Odměnou vám bude kvalitnější spánek a krásnější pleť (modré záření má i negativní účinky i na pokožku). 
 
  1. Omezte kofein či jiné povzbuzující látky
 
Já osobně miluju kávu. Většinou si dávám 3 kávy denně, tu poslední kolem 20 hod. Jelikož chodím spát kolem půlnoci a jsem na kávu zvyklá, nedělá mi to problémy. Pokud ale nepijete kávu často, dejte si pozor na popíjení ve večerních hodinách. Na mě takto fungují silná espressa z profesionálních kávovarů či černý čaj. Jakmile si je dám večer, mám problém s usnutím a celkově můj spánek není tak kvalitní jako obvykle.
 
  1. Dávejte si pozor na to, co jíte i pijete
 
Asi všichni víme, že jít spát s nacpaným žaludkem není to pravé ořechové. Na druhé straně se ale nedoporučuje ani jít úplně hladoví. Jsou naopak jídla, která můžou pomoci k lepšímu spánku. Nutriční terapeutistka Jo Saunders doporučuje potraviny bohaté na tryptophan jako jsou třešně, krůtí maso, ořechy, semínka, vejce nebo oves. Vyhněte se pití většího množství alkoholu. Moje míra jsou 2dcl vína. Cokoliv nad už mi spánek narušuje, častěji se budím, ráno jsem unavená a někdy mě i bolí hlava.
 
  1. Najděte si čas na cvičení
 
Studie uvádějí, že mírné cvičení pomáhá s chronickou nespavostí, což znamená, že nám pomáhá i s lepším spánkem. Je ale důležité, aby cvičení bylo mírné jako například pilates, jóga nebo procházka v přírodě. Hodinová lekce spinnigu vás určitě nezklidní, naopak vás nabudí, uvolní se endorfiny, tělo se zahřeje a může trvat několik hodin než se znovu zklidní.
 
 IMG_4868 (kopie)
 
  1. Dýchejte
 
Viparita Karani, neboli stoj na loktech je uklidňující pozice pro nohy, záda a nervový systém. Zmírňuje bolesti hlavy, ulevuje bolestem spodních zad, uvolňuje zadržovanou vodu v kotnících a nohách obecně, pomáhá po dlouhých cestách a zklidňuje před spaním. Je super jednoduchá - budete potřebovat jen zeď a deku. Poskládanou deku dejte ke stěně, sedněte si na ni, lehněte si na záda a nohy opřete o zeď. A dýchejte - pořádný nádech a výdech. V pozici zůstaňte 5-15 minut a relaxujte.
 
jak-prejit-do-pozice
 Foto: yogapoint.cz
 
  1. Udělejte si čas na zklidnění
 
Večeře pro prcky, vykoupat, vyčistit zuby, zahnat do postýlek, pohádka, počkat, než děti usnou a zároveň se snažit nesunout :-) Pak večeři pro sebe a manžela, mezitím se postarat o kočky, uklidit poházené hračky, trochu poklidit. Uff, je deset večer a ještě mi toho tolik zbývá dodělat na e-shop. V půl dvanácté rychlá sprcha, lehnu do postele a kóma…Je vám to povědomé? Najít si čas a zklidnit se před tím, než jdete spát není luxus, ale nezbytnost. 
 
  1.  Rituály nejsou jenom pro děti

Večerní rituály jsou skvělé, protože fungují!

Neděláme to každý den, ale několikrát do týdne určitě. Teplá sprcha se sprchovým gelem s vůní směsi éterických olejů Na dobrou noc, jemná masáž suchým olejem stejné vůně a největší pecka na konec - sprej na polštář. Milujeme spreje na polštář. I děti mají svůj vlastní, s jemnější vůni ylang-yland a levandule. Pak už jen pár stránek mé oblíbené knížky a zzzzzzzz.
Tenhle jemný rituál nám skvěle funguje, jak u mě tak u dětí. Jemná vůně nás zklidní, připraví naše tělo na spánek a navíc je naprosto návyková.
 
Večerní rituál
 
 
Dobrou noc a krásné sny,
Monika
 
Tipy na zkvalitnění spánku jsme převzaly z článku od Bloom and Blossom a doplnily o vlastní postřehy a zkušenosti.