Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Nejlepší péče pro pokožku v průběhu menopauzy

Odhaduje se, že existuje nejméně 40 různých příznaků spojených s perimenopauzou a menopauzou, a teprve v posledních pěti letech se začalo otevřeně mluvit o tom, jak velký dopad mohou mít, a to jak po fyzické, tak po emocionální stránce. Podle výzkumů 10 % žen opouští zaměstnání kvůli příznakům menopauzy.

Na titulních stranách se možná objevují návaly horka a mozková mlha, ale přirozený pokles hladiny estrogenu (ke kterému obvykle dochází mezi 45. a 55. rokem života) může vést také ke změnám na naší pokožce, které způsobují vše od suchosti a svědění až po akné dospělých.

Přestože neexistuje univerzální řešení - a každá osoba procházející menopauzou bude ovlivněna jinak - odborníci na krásu z institutu Good Housekeeping otestovali některé z předních produktů určených pro pleť v menopauze s pomocí panelu více než 500 žen v perimenopauze, menopauze a postmenopauze, aby zjistili, které z nich mohou přinést největší změnu. Požádali je, aby jim poskytly podrobnou zpětnou vazbu a ohodnotily je za texturu, balení a celkové působení.

Mezi TOP 10 produkty pro pokožku v menopauze se umístily i 2 produkty naší oblíbené britské značky tělové péče Bloom and Blossom. Jde o tyto 2 produkty:

Na 5. místě: Wonder Worker Multifunkční balzám 

Hodnocení: 84/100

Tento balzám od značky Bloom and Blossom se zaměřuje na vše od popraskaných rtů až po suchou pokožku a ztvrdlou kůžičku, čímž si vysloužil přívlastek multifunkční. Díky bambuckému máslu, které má vysokou koncentraci vitaminů a mastných kyselin, balzám skvěle dodává pokožce dodatečnou hydrataci.

Všichni testující se shodli, že pomáhá zklidnit popraskané rty a suchou pokožku, přičemž jeden z nich poznamenal, že po každém použití zanechává pokožku „hladkou, jemnou a vyživenou“. Bonusem je přidaný levandulový olej, který vytváří relaxační aromaterapeutický zážitek.

Na 6. místě: Spritzy Toes Osvěžující sprej na nohy a chodidla 

Hodnocení: 84/100

Úbytek estrogenu během menopauzy může mít vliv na systém regulace tekutin v těle, což znamená, že u některých lidí může dojít ke zvýšení otoků a zadržování vody. Tento tělový sprej se snaží tyto problémy zmírnit a pomocí šťávy z listů aloe vera bohaté na vitamíny a energizujícího limetkového oleje oživuje unavené a bolavé nohy a chodidla.

Díky osvěžující citrusové vůni a chladivému účinku si tento sprej vysloužil extra známky a většina členů naší poroty jej plánuje používat i po skončení testování. 

O nejčastějších problémech v péči o pleť v období menopauzy a o tom, co s nimi můžete dělat, si v redakci Good Housekeeping povídali s lékařskou ředitelkou a dermatoložkou Dr. Stefanie Williams.

Jak může menopauza ovlivnit mou pleť?

Protože během perimenopauzy (období, kdy vaše tělo začíná přirozeně přecházet do menopauzy) začíná kolísat hladina estrogenu, může dojít k oslabení přirozené kožní bariéry, což vede ke ztrátě vlhkosti a zvýšené citlivosti.

„Klesající hladina ženských hormonů může výrazně ovlivnit pokožku, oslabit její bariérovou funkci, což vede ke zvýšenému odpařování vody z pokožky a nižšímu obsahu vody v nejsvrchnější vrstvě pokožky,“ vysvětluje doktorka Stefanie.

„Tyto změny mohou také způsobit, že naše pleť bude citlivější a náchylnější k podráždění. Celkově se pleť může ztenčit a mazové žlázy mohou být méně aktivní, což může přispět k sušší a potenciálně matnější pleti během menopauzy a po ní.“

Mezi některé změny v péči o pleť, které můžete pocítit, patří:

  • Suchost
  • Ztráta pevnosti a pružnosti
  • Zvýšení výskytu jemných linek a vrásek akné a vyrážky
  • Hyperpigmentace

Proč menopauza způsobuje akné?

I když jste měli štěstí, že jste se vyhnuli akné v dospívání, změny hladin hormonů během menopauzy mohou znamenat výskyt akné u dospělých.

„Příčinou je mimo jiné hormonální nerovnováha, kdy se zvyšuje poměr mužských a ženských hormonů (tj. poměr androgenů, jako je testosteron, oproti ženským hormonům, jako je estrogen),“ říká doktorka Stefanie.

„Ženské hormony mají tendenci klesat rychleji než mužské hormony u žen v období kolem menopauzy, což vede k nárůstu androgenů ve srovnání například s estrogenem.“

Tyto posuny stimulují produkci kožního mazu a bakterií způsobujících akné, což může způsobit zánět. Navíc faktory, jako je špatný spánek a stres během menopauzy, mohou vyrážky ještě zhoršit.

Jak bojovat s klíčovými problémy pleti v menopauze

Suchost v menopauze

„V případě skutečné suchosti mohou ženy přejít na o něco více hydratační a bariérovou péči podporující produkty,“ říká doktorka Stefanie. „To může znamenat přechod z lehčího hydratačního krému na krém s mírně vyšším obsahem lipidů, jako jsou ceramidy.“

Před tímto postupem však varuje, pokud se u vás objevují jakékoliv pupínky nebo citlivost. „To je velmi důležité, protože na klinice se každý týden setkávám s ženami, které mají akné nebo růžovku u dospělých způsobenou používáním příliš bohaté péče o pleť.“

Akné v menopauze

„Pro ženy v menopauze, které trpí výskyty (například akné nebo růžovkou), je nejlepší držet se lehkých produktů péče o pleť, které mají nízký obsah nejen olejů a lipidů, ale také derivátů silikonu, jako je dimetikon a cyklomethicon. Silikon totiž může přispívat k mdlé pleti, ucpávání pórů a tvorbě pupínků.“

„V ideálním případě byste měli hledat produkty, které obsahují zklidňující účinné látky a nemastné, vodu zadržující aktivní látky, jako je kyselina hyaluronová, spolu s účinnými zpevňujícími složkami, jako jsou retinoidy a peptidy, a to z důvodu poklesu hladiny kolagenu a elastinu v období menopauzy.“

Jak menopauza ovlivňuje hladinu kolagenu a elastinu v pokožce?

„Od perimenopauzy se hladina kolagenu a elastinu prudce snižuje, což může způsobit, že pokožka je výrazně tenčí, křehčí a méně pevná a pružná, což urychluje vznik jemných linek a vrásek,“ říká doktorka Stefanie.

„Není tedy divu, že se ukázalo, že HRT obsahující estrogen může zvýšit hladinu kolagenu v pokožce a pomoci zpomalit jeho další úbytek.“

Přečtěte si našeho průvodce menopauzou, kde najdete další informace o výhodách HRT a alternativách, pokud ji nemůžete užívat nebo jste se rozhodli ji neužívat.

Zdroj článku: Best skincare for menopausal skin 2024 UK.