Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Porodní trauma a císařský řez - Zvládání emocionálních a fyzických bolestí po traumatickém porodu

Pro mnoho maminek bývá císařský řez zcela nečekaný. Většinu těhotenství mluvíme o vaginálním porodu (o císařském řezu se sice obvykle mluví, ale málokdy se o něm mluví podrobně). Když pak dojde k akutnímu císařskému řezu, bývá to obrovský šok.
 
Naléhavost operace a její invazivní povaha vyvolává u mnoha žen pocit strachu a naprosté nepřipravenosti. V důsledku toho může císařský řez pro mnoho žen znamenat obrovské emocionální i fyzické následky.
 
Abychom novým maminkám pomohli zvládnout tyto problémy, vyhledat podporu na správných místech a porozumět jejich pocitům po porodu, vytvořili jsme tohoto průvodce porodním traumatem po císařském řezu.
 
why-birth-trauma-is-common_600x600
 
Co je porodní trauma a proč je u maminek po císařském řezu tak časté?
 
Porodní trauma je termín, který zahrnuje všechny emocionální a fyzické následky, které mohou maminky po císařském řezu zažívat. Porodní trauma mohou zažívat všechny maminky bez ohledu na to, jakým způsobem jejich děti přišly na svět, ale je obzvláště časté u maminek po císařském řezu.
 
Důvodem je skutečnost, že tento chirurgický zákrok je jednak velmi invazivní, jednak může být velmi stresující (zejména pokud se jednalo o akutní císařský řez, který byl proveden v naléhavém případě) a jednak se po něm rodičky zotavují pomalu, přičemž bolesti často trvají i rok.
 
Vedle fyzické bolesti, která je traumatizující sama o sobě, může císařský řez způsobit také silné emocionální trauma.
 
Jaké jsou běžné pocity a emoce po císařském řezu?
 
Pokud jde o fyzické příznaky, které ženy po císařském řezu pociťují, velmi časté jsou bolest, necitlivost a zvláštní pocity v oblasti řezu. Kromě těchto příznaků je známo, že císařský řez způsobuje také bolesti zad a pánve (zejména při sexu).
 
Ve většině případů bolest v oblasti císařského řezu trvá přibližně 3-6 měsíců. U některých žen však může bolest trvat 12 měsíců i déle.
 
birth-trauma_600x600
 
Kromě fyzické bolesti po císařském řezu zažívá mnoho maminek složité a dlouhotrvající emocionální trauma.
 
BBC nedávno zveřejnila článek s názvem Postnatální posttraumatická stresová porucha: "Porod jsem prožívala znovu a znovu". Podělili se v něm o příběh maminky, která po císařském řezu prožívala postnatální posttraumatickou stresovou poruchu.
 
Anna Simpsonová v rozhovoru uvedla: "Byl tam anesteziolog, který se mi snažil zavést kanylu do ruky, takže jsem měla pocit, že na ni útočí, bylo to velmi děsivé, měla jsem velký strach.
 
"Porod jsem prožívala pořád dokola, bylo to vyčerpávající a opravdu bolestivé.
 
"Bylo to fyzicky vyčerpávající, to všechno k tomu, že jsem se musela starat o nové dítě, bylo opravdu náročné."
 
Když je nutný akutní císařský řez, kontext, v němž bylo toto rozhodnutí učiněno, bude velmi emotivní a silně stresující. Zatímco zdravotnický personál je vycvičen k tomu, aby na krizové situace reagoval s odstupem a klidem, veřejnost taková není.
 
Maminky se ve všem tom stresu, zdravotních komplikací a tlaku na rychlá rozhodnutí mohou při porodu cítit ještě více bezmocně a neinformovaně. Jak si dokážete představit, akutní císařský řez má často za následek kromě období fyzické rekonvalescence i vysokou míru emocionálního traumatu.
 
Mezi nejčastější příznaky porodního traumatu, které zažívají maminky po císařském řezu, patří:
 
- deprese
- Posttraumatická stresová porucha (Podle nedávného výzkumu považuje porod za traumatizující až 45 % maminek a posttraumatická stresová porucha po porodu se rozvine u 4 % žen (přičemž u rizikových skupin toto číslo stoupá až na 18 %).
- Pocity selhání
- Pocity viny
- Zlost na sebe a své tělo
- Sociální izolace
- Noční můry a potíže se spánkem
- vtíravé myšlenky zaměřené na vzpomínky na porod
 
Co mohou maminky udělat pro omezení tohoto problému?
 
Za prvé, aby se maminky neocitly v situaci, která je pro ně zcela neznámá, mohou se před porodem informovat o základech císařského řezu. Tak budou vědět, co mohou očekávat, pokud k císařskému řezu skutečně dojde. V těchto situacích může být tato trocha dodatečných znalostí velkým zdrojem útěchy.
 
Každá maminka vám potvrdí, že někdy porodní plány prostě nevyjdou podle vašich představ. Proto je vždy lepší mít připravený plán B a plán C a o všech těchto možnostech se informovat.
 
Pokud čtete tento článek a právě jste prodělala císařský řez, pak vězte, že nejste sama. Zotavení z porodního traumatu po císařském řezu je obrovskou výzvou a je naprosto přirozené, že toto období považujete za děsivé, znepokojující nebo skličující.
 
Je tedy čas, abyste se o sebe postarali. Dopřejte si čas, podporu, péči o sebe a pochopení, které byste chtěla dopřát jiné mamince ve vaší situaci. A neváhejte se obrátit o pomoc, pokud ji potřebujete. Pamatujte, že na vaší pohodě záleží stejně jako na pohodě vašeho dítěte.
 
Abychom vám pomohli pochopit kroky k zotavení po císařském řezu, začneme tím, že vám poskytneme několik pokynů k fyzickému uzdravení po císařském řezu.
 
Pomoc při fyzickém zotavení po císařském řezu
 
Nejlepší způsob, jak zvládnout tuto bolest a podpořit rychlé zotavení, je:
 
Užívat léky proti bolesti
 
Zejména v prvních několika dnech může mít vaše tělo velké bolesti. Léky proti bolesti (krátkodobě) vám pomohou cítit se pohodlněji a spokojeněji v každodenním životě.
 
A tak, i když to není trvalé řešení, řiďte se radami lékaře ohledně doporučeného dávkování a typů léků proti bolesti pro období rekonvalescence.
 
Dopřejte si dostatek odpočinku
 
Ačkoli to může znít velmi idealisticky, vřele doporučujeme, abyste si naplánovali čas na odpočinek. I kdyby to měl být jen jeden krátký spánek denně, pro vaši rekonvalescenci to udělá zázraky.
 
mental-wellness-birth-trauma_600x600
 
Spánek je čas, kdy se vaše tělo dostává do režimu zotavení, a je tedy nezbytný pro hlubokou fyzickou regeneraci, například po císařském řezu.
 
V období bezprostředně po porodu mnoho maminek upřednostňuje potřeby svého novorozence před svými vlastními. Nezapomínejte však, že se jedná o závažnou břišní operaci, a proto o sebe dbejte. A ať už uděláte cokoli, co vám pomůže v hojení, rozhodně se kvůli tomu nemusíte cítit provinile.
 
Buďte k sobě laskaví a trpěliví, dopřejte si čas, který potřebujete na zotavení, vyhledejte pomoc, pokud ji potřebujete, a dejte svému vlastnímu blahu vyšší místo na seznamu priorit.
 
Masírujte si jizvu po císařském řezu
 
Ve spolupráci se zdravotní sestrou nebo fyzioterapeutem se můžete naučit jemnou, ale účinnou masáž, kterou můžete během dne aplikovat na svou jizvu.
 
Je to skvělý způsob, jak napomoci hojení této oblasti a podpořit rychlé a úplné zotavení.
My nedáme dopustit na Nessa Balzám na jizvy a strie. Přímo u produktu v záložce Video najdete i videa s tipy na masáž jizvy 6 týdnů či 3 měsíce po císařském řezu.
 
Pohybujte se jemně a opatrně
 
Uvidíte, že bude nějakou dobu trvat, než se vám obnoví plný rozsah pohybu.
 
Zpočátku budou některé pohyby, zejména ty, které zahrnují břišní svaly nebo svaly žaludku, velmi bolestivé nebo přímo nemožné. Snažte se proto přizpůsobit své pohyby tak, abyste omezili bolest a tlak pociťovaný v těchto oblastech.
 
Například kdykoli se zvedáte ze židle, použijte ruku k tlaku na postiženou oblast a poskytněte jí tak dodatečnou oporu.
 
Dalším příkladem je, když vstáváte z postele, zkuste se přetočit na bok. Tím minimalizujete tlak vyvíjený na jizvu a okolní tkáň.
 
Případně, pokud jsou pro vás tyto pohyby obzvláště obtížné, můžete investovat do kompresních podpůrných pásů. Ty jsou navrženy tak, aby podporovaly oblasti postižené císařským řezem tím, že na ně působí důslednou kompresí. Kromě zlepšení pohodlí mohou tyto pásy také zvýšit průtok krve do těchto oblastí, a tak napomoci hojení.
 
core-support-postpartum_600x600
 
Chcete-li se dozvědět více podrobností o očekávané době zotavení po císařském řezu, přečtěte si našeho průvodce zotavením po císařském řezu po týdnech či velmi oblíbený článek na Blogu od Markéty, spoluzakladatelky Made for Moms Zotavení po císařském řezu týden po týdnu.
 
Pokud je pro vás cvičení důležité, pak se pravděpodobně nemůžete dočkat, až se vrátíte ke své obvyklé fitness rutině. Je však důležité, abyste se k fyzické aktivitě vraceli pomalu a pozvolna, postupně. Měli byste také upravit všechny aktivity, které jsou pro vás náročné, a vytvořit šetrné alternativy (nebojte se, tělo si rychle vybudujete zpět, ale nespěchejte).
 
Až budete připraveni, jemné cvičení je skvělým způsobem, jak zvýšit hladinu endorfinů a podpořit své fyzické i emocionální zotavení.
 
Zmírnění emocionální bolesti po císařském řezu
 
Nezapomeňte, že stejně jako u každého porodu rozhodně není neobvyklé, že období emocionální rekonvalescence nějakou dobu trvá.
 
Pro mnoho maminek je velmi obtížné zpracovat všechny bouřlivé emoce, které prožívají. Existuje mnoho důvodů, proč jsou tyto pocity úzkosti a strachu často zvláště výrazné při císařském řezu.
 
Za prvé, pokud byl porod veden akutním císařským řezem, neměla maminka žádný čas se na operaci a její následky připravit. V důsledku toho mohla maminka prožít porod s pocitem zmatku, strachu a bez jakékoliv představy o tom, co se děje. To může být hluboce traumatizující a maminka se z toho bude dlouho vzpamatovávat.
 
Tato emocionální bolest po císařském řezu může mít také kořeny v pocitech studu a viny. Mnoho maminek se po císařském řezu bojí promluvit a vyhledat pomoc. To je z velké části způsobeno pokřiveným sebekritickým přesvědčením, že jejich tělo při porodu "selhalo".
 
V důsledku toho je pro tyto maminky mnohem obtížnější požádat o pomoc nebo mít pocit, že si ji zaslouží (což rozhodně není pravda). To pak, jak si jistě dovedete představit, rychle přispívá ke vzniku porodního traumatu a poporodní deprese.
 
common-signs-birth-trauma_600x600
 
Všichni musíme přispět k normalizaci císařského řezu a podporovat zdravé rozhovory o tomto typu porodu.Přestože je vaginální porod preferovanou metodou velké skupiny, pro některé může být právě porod císařským řezem. Možná si to přejí. Možná ho potřebují. Možná je to život zachraňující. Koneckonců není to vůbec nic, za co by se měli stydět.
 
Pokud se tedy po císařském řezu ocitnete v této situaci, vězte, že je to normální a rozhodně nejste první, kdo se tak cítí. Zasloužíte si pomoc a vaše podpůrná síť je vám vždy k dispozici, aby vám pomohla překonat období zotavování, ať už bude trvat jakkoli dlouho.
 
Existují způsoby, jak se můžete pokusit tyto těžké emoce zmírnit, a to buď sama, nebo s pomocí někoho, komu důvěřujete. Patří mezi ně např:
 
- Navštěvovat skupiny rodičů a dětí, kde si můžete popovídat s ostatními rodiči a vyslechnout si jejich zkušenosti (patří sem například Úsměv mámy, o které jsme vám psaly již dříve a poskytly rozhovor s její členkou Lucií Kočovou o fungování této organizace).
- Využívání podpůrných skupin nebo poradenských fór na internetu.
- Ujistěte se, že jste s novorozencem v častém fyzickém kontaktu. Dobrým prostředkem může být naše Tričko na klokánkování.
 
Stejně tak můžete zjistit, že po císařském řezu neprožíváte žádné negativní emoce. Je to stejně normální reakce a rozhodně se jí nemusíte obávat.
 
Kam se mohu obrátit o pomoc?
 
Pokud se někdy budete cítit rozrušená, nebojte se spojit se svými blízkými. Obraťte se na přátele, rodinu nebo kohokoli jiného, o kom si myslíte, že vám v této chvíli může pomoci.
 
Nebo, pokud byste raději mluvili s odborníkem, můžete si zkusit domluvit podpůrné sezení s porodní asistentkou nebo zdravotním poradcem, promluvit si s praktickým lékařem nebo s někým z Úsměvu mámy.
 
Pokud se cítíte zatížena fyzickou bolestí, měla byste si domluvit schůzku se svým praktickým lékařem nebo využít služeb odborníka na ženské zdraví, fyzioterapeuta.
 
Pomoc je vždy k dispozici a nikdy se nemusíte cítit, že jste na to sama - vždy existují lidé, na které se můžete obrátit o pomoc.
 
A nezapomeňte, že se to zlepší!
 
Držte se,
Monika a Markéta