Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Důležitost výběru intimní péče pro vaše celkové zdraví

Vulva hraje důležitou ochrannou roli pro pohlavní ústrojí. Správné čištění vulvy je jedním z aspektů ženské hygieny, který může podpořit celkové intimní zdraví.

Pokožka vulvy se liší od ostatních míst pokožky zvýšenou hydratací a propustností. Ve vulvárních záhybech se mohou hromadit různé faktory, jako je vlhkost, pot a menstruační výtok, které ovlivňují růst mikrobů. Doporučuje se jemné každodenní čištění, aby se předešlo problémům, jako je nepříjemný zápach.

Drsná mýdla a povrchově aktivní látky mohou dráždit vulvární kůži a sliznice a potenciálně zhoršovat stavy, jako je dermatitida. Přípravky na mytí žen by měly být určeny pro oblast vulvy a měly by mít vlastnosti jako hypoalergenní, bez obsahu mýdla, šetrné k pH a jemné. Měly by udržovat přirozenou mikrobiotu pro ochranu před infekcí.

Vulvovaginální onemocnění je často způsobeno více faktory. Mnoho faktorů, jako je imunitní nedostatečnost, hormonální změny, stres nebo používání vaginální sprchy či mýdla k čištění pochvy, může narušit normální flóru a způsobit infekce.

Vulva je náchylná k dermatitidě a dalším dermatologickým onemocněním, zejména pokud je narušena bariérová funkce kůže faktory, které tvoří normální vulvární prostředí, a to vlhkostí (moč, vaginální výtok), enzymy (zbytky stolice), třením a teplem.

Příznaky a symptomy vulvovaginálních poruch jsou běžné (např. svědění, bolest a nepohodlí, změny barvy a struktury kůže) a mohou mít významný dopad na kvalitu života.

Vaginální mikroflóra během těhotenství

Byla provedena longitudinální studie, která hodnotila vaginální mikrobiom během celého období normálního těhotenství. Zjistilo se, že během těhotenství je mikrobiom charakterizován nízkou diverzitou (byly dominantní dva druhy: Lactobacillus crispatus a Lactobacillus iners) a vysokou stabilitou.

Ochrana před infekcemi

Ochrana proti skupině B streptokokům je pro těhotné ženy zvláště důležitá, protože často kolonizuje vagínu prostřednictvím gastrointestinálního traktu a zvyšuje riziko předčasného porodu, novorozenecké meningitidy a dokonce i smrti plodu. Může také způsobit asymptomatickou bakteriurii a infekce močových cest, infekce horního genitálního traktu a endometritidu po porodu.

Klinické pokyny RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) a MECA doporučují každodenní mytí jemným hypoalergenním tekutým mycím prostředkem. Mytí samotnou vodou nebo drsnými povrchově aktivními látkami může být abrazivní, může mít vliv na místní flóru a může vést k vysušení kůže a svědění vulvy, což zvyšuje riziko infekce. Nedávná studie in vitro naznačila, že některé vaginální přípravky mohou být škodlivé pro bakterie Lactobacillus a měnit vaginální imunitní prostředí, a proto by měly být používány s opatrností. 

Vyhněte se syntetickým vůním a pěnivým přípravkům

„Cílem intimní péče by mělo být udržení zdraví vulvy. Prvním krokem k tomu je vést upřímné a otevřené rozhovory o přirozeném vaginálním výtoku a o tom, jak by měla zdravá vulva vypadat a jak by se měla žena cítit. Kolem tématu intimní hygieny je stále příliš mnoho stigmatizace,“ varuje Veronica Campbell, zakladatelka značky Lip Intimate Care.

Pro uvědomělejší a šetrnější péči o citlivou intimní oblast volte přípravky na bázi olejů, které neobsahují žádné potenciálně škodlivé chemické látky. Lip Intimate Care Čisticí a hydratační olej na intimní partie – Prebiotika a postbiotika je certifikován značkou Kind to Biome, což znamená, že nezávislé studie potvrdily, že nemění přirozený kožní mikrobiom.

Tento olej bez parfemace, jehož složení využívá organické rostlinné oleje, čistí, chrání a hydratuje pokožku vulvární oblasti, takže je ideální volbou pro každodenní intimní péči.

 

Kind to Biome certifikace

Kind to Biome je certifikační společnost, která usiluje o výrobky šetrné k mikrobiomům.  Výrobek, který projde jejich náročným testováním

  • nenarušuje kožní mikrobiom,

  • je šetrný k mikrobiomu,

  • respektuje mikrobiom zdravé pokožky,

  • a udržuje rovnováhu mikrobiomu zdravé pokožky. 

Tento článek byl napsán na základě článku: Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage.