Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Převis po císařském řezu

Pokud vás trápí "vak po císařském řezu", "převis" nebo "polička", které uvádí mnoho žen po císařském řezu, vysvětlíme vám, co přesně to je a jak ho zmírnit.

Přibližně každé čtvrté dítě se v dnešní době narodí císařským řezem, což dokazuje, že císařský řez není zdaleka neobvyklý. Vzhledem k tomu, že tolik žen rodí operativně, hledá více žen než kdy jindy více informací  o procesu zotavení. Jednou z nejčastějších otázek je "Jak se zbavit převisu po císařském řezu?".

Než začneme, rády bychom zdůraznily, že zotavování každé z nás je jiné a že se za své tělo po porodu nesmíte stydět. Během hojení byste neměla mít potřebu se něčeho "zbavovat", ale víme, že mnoho nových  maminek trápí fenomén převisu po císařském řezu.

jizva po císařském řezu.pngCo je to převis po císařském řezu?

Tělesné změny jsou nevyhnutelné. Poté, co jste devět měsíců pěstovaly malého človíčka a pak ho přivedly na svět. Je normální, že se vaše bříško po porodu roztáhne nebo povisne.

Většina žen si v této oblasti během těhotenství ukládá nadbytečný tuk, aby chránila své dítě, ale tuk není jedinou příčinou rozšířeného poporodního bříška. Mezi další příčiny tvaru vašeho bříška mohou patřit např:

  • Zadržování tekutin v těle: Během císařského řezu vám budou podávány kapačky, aby se udržovala hladina tekutin. Část těchto tekutin můžete zadržovat i po operaci.

  • Roztahování dělohy: Během těhotenství se vaše děloha roztahuje, aby se do ní vešlo vaše dítě. Obvykle začíná růst přibližně od 12. týdne (nebo dříve, pokud čekáte vícerčata) a od té doby roste každý týden zhruba o 1 cm. Po porodu trvá zhruba 6 až 8 týdnů, než se děloha zmenší na velikost před těhotenstvím.

  • Roztažení svalů: Těhotenství způsobuje, že se vaše břišní svaly rozestupují. Tento jev se nazývá Diastasis recti a byl zjištěn u 100 % těhotných žen do 35. týdne. Vaše svaly se obvykle spojí bez jakékoliv podpory, ale vzhled svalů může vypadat jinak než před těhotenstvím a může se zdát, že vypadají jako tuk.

  • Při porodu císařským řezem může samozřejmě uprostřed nebo ve spodní části vašeho roztaženého bříška zůstat jizva, která způsobuje tento běžný tvar "převisu po císařském řezu". 

Vaše emocionální reakce na tělo po porodu

Je běžné, že se po porodu cítíte ohromeny svým novým, vyvíjejícím se tělem. To může být ještě intenzivnější, pokud jste prodělala akutní císařský řez nebo porod, který neproběhl podle vašich představ.

Vězte, že tyto emoce jsou oprávněné, ale že vaše tělo právě teď dělá to, co potřebuje, aby se zotavilo. Je normální, že vaše tělo po porodu vypadá úplně jinak než čekáte. Koneckonců, ne nadarmo se mu říká "čtvrtý trimestr". Přesto je fáze po porodu dočasná a vaše tělo se bude v průběhu času vyvíjet a měnit.

Pokud vám následující tipy připadají konfrontační nebo se na ně necítíte, jednoduše si tento článek založte a vraťte se k němu, až budete připravena. Pokud hledáte obecnější informace o tom, jak o sebe pečovat v období zotavování po císařském řezu, přečtěte si náš článek na Blogu Zotavení po císařském řezu nebo si stáhněte náš e-book Průvodce zotavením po císařském řezu.

Jak se starat o převis po císařském řezu

Existuje řada způsobů, jak podpořit hojení vašeho těla po porodu. Všechny tyto tipy podpoří vzhled vašeho břicha, pokud vás to trápí. 

Jídlo pro zotavení po císařském řezu

V první řadě doporučujeme mít zdravou stravu a životní styl tak, jak je to v lidských silách s novým miminkem. Zaměřte se na přísun ovoce a zeleniny a také kvalitních bílkovin. Více o vyvážené stravě po porodu se dozvíte v našem článku od nutriční terapeutky Terezy Havlínové Jídelníček po porodu.

Výživová specialistka Lynda Stretton doporučuje zařadit do poporodního jídelníčku některé klíčové složky. Chápeme, že vám to jako novopečené mamince může připadat jako další povinnost, proto prosím využijte toho, co máte k dispozici, a nenechte se výživou zahltit. Vše dělejte krok za krokem, pomalými krůčky!

  • Doplněk stravy s omega-3 rybím olejem s dobrým obsahem DHA. Jedná se o tuk omega 3, který se zabudovává do mozku vašeho dítěte, zejména v posledním půlroce.
  • Kvalitní bílkoviny. Skvělou volbou je vývar z kostí krmených trávou, který je plný kolagenu, elektrolytů a bílkovin. Mezi další skvělé zdroje patří ořechy a semínka, luštěniny, maso krmené trávou, ryby a vejce.
  • Zdravé tuky. Každá buňka našeho těla potřebuje tuky. Pokud chcete regulovat svou náladu a hladinu energie, nezapomeňte jíst avokádo, ořechy, semínka, vaječné žloutky, organický olivový olej, máslo z trávy nebo kokosový olej.
  • Zdravé sacharidy. Pokud kojíte, dochází k rychlému metabolismu krevního cukru, a proto můžete mít chuť na sladké. Uspokojte svou chuť na sladké tím, že si upečete sladkou bramboru a zkombinujete ji s humusem. Mezi další skvělé komplexní sacharidy, které můžete jíst, patří ovesné vločky, pohanka, ovoce a zelenina.
  • Potraviny s vysokým obsahem probiotik. Mezi skvělé zdroje patří nepasterizované kysané zelí, kimči, miso. Ty jsou skvělé pro regulaci zdraví vašich střev. Ale dávejte pozor na nadýmání!
  • Vitamíny, které pomáhají při obnově jizev. Zinek, vitaminy A a C jsou vašimi nejlepšími přáteli. Více o důležitých suplementech po porodu jsme probraly s Míšou Kopkovou, majitelkou e-shopu Zdravá blondýna.

Pohyb pro zotavení po císařském řezu

Je rozšířeným omylem, že byste se měli prvních 6 týdnů po zotavení po císařském řezu vyhýbat pohybu. I když vám bude doporučeno, abyste nedělala určité věci, jako je řízení auta, chůze do schodů a zvedání těžkých předmětů, mírný pohyb může ve skutečnosti pomoci procesu zotavení a snížit otok.

Masáž jizvy po císařském řezu

Masáž jizvy je skvělým nástrojem pro podporu zotavení vašeho těla. Vaše jizva není jen vnější. Tkáň jizvy zasahuje i pod kůži. Masáž jizvy pomáhá předcházet hromadění nadbytečné jizvy, tzv. srůstů. To je důležité, protože srůsty mohou způsobit omezení v okolí vašich břišních orgánů.

Podle fyzioterapeutky Clare Bourne, která se zabývá zdravím žen, patří mezi další výhody masáže jizvy po císařském řezu:

  • Zlepšuje viditelnost "převisu", kterého se mnoho žen obává.
  • Pomáhá zvládat otoky.
  • Snižuje znecitlivění a zlepšuje citlivost.
  • Snižuje tahání a omezení svalů.

Podívejte se na videa JAK NA masáže jizvy od 6ti týdnů a po 3 měsících. 

 

Jakmile si budete moci pohodlně sahat na břicho, můžete použít následující techniky přímo na jizvu po císařském řezu.

Masáž jizvy po císařském řezu: krok za krokem

  • Vezměte si do ruky balzám na jizvy, protože nechcete masírovat suchou oblast. Doporučujeme použít náš Balzám na jizvy a strie od britské značky Naydaya, který je 100% přírodní a speciálně určený pro masáž jizvy po císařském řezu.

  • Začněte nanášet jemnými táhlými pohyby nad a pod jizvu.

  • Nanášejte přímo na jizvu jemnými krouživými pohyby tam a zpět. Aplikujte jen mírný tlak. Nesnažíte si způsobit nepříjemné pocity ani vyvolat zarudnutí.

  • Jakmile se s tímto postupem spokojíte, můžete začít používat malé kroužky podél jizvy, abyste podpořili pohyblivost.

Naydaya Balzám na jizvy a strie

Naydaya Balzám na jizvy a strie byl vytvořen na podporu nových maminek při masáži jizvy po císařském řezu, což je nesmírně cenný nástroj k léčbě převisu po císařském řezu. Je 100% přírodní a obsahuje skvělé antioxidační a protizánětlivé složky, včetně kurkumy, kořene bahenní slézu a vitaminu E.

  r6_60a935d4-3844-49e7-a1f5-a5942ee6d535